Hem / De officiella jubileumsprodukterna Räkan och Varma Göteborg till försäljning den 4 juni
24 May 2021

De officiella produkterna för Göteborgs 400-årsjubileum vann designtävlingen GBG Form 2021 på The Brewhouse Award 2020, ett samarbete mellan Göteborg & Co och Brewhouse. Syftet med tävlingen var att lyfta fram stadens kreatörer, designers, formgivare, slöjdare och konsthantverkare. Jubileumsprodukterna kommer att vara en viktig del av 400-årsfirandet och symboliserar Göteborg både i dag och i framtiden – en stad med plats för alla, med öppenhet och gemenskap – nära vattnet där broar byggs.

Produkterna säljs i en limiterad upplaga. 400 räkor, 200 Lilla Bommen och 200 Rosenlundsverken. Vid köp medföljs ett äkthetsbevis (”Certificate of Authenticity”). De limiterade produkterna säljs exklusivt på Göteborgs Turistbyrå på Kungsportsplatsen, i Röhsskas museishop på Vasagatan 37-39 i Göteborg. Plädarna säljs också i webbutiken finelittleday.com. Säljstart är 4 juni 2021. Max 4 exemplar per person och köp.

Foto: Hannah Håkansson
Räkan.

Räkan

Räkan är en kapsylöppnare som i sin form symboliserar Göteborg som industristad, bryggeristad, hamnstad och innovationsstad. Öppnaren är en funktionell produkt med komisk twist, lokalt tillverkad i återvunnen aluminium. Elsa Boman är arkitektutbildad på Chalmers Tekniska Högskola och är verksam i Göteborg. Favoritmat är räkor!
– Själva idén kan tyckas ganska simpel, men ”Räkans” styrka ligger i den perfekta formsymbiosen mellan räka och kapsylöppnare. Jag är uppväxt i Göteborg och vid havet på Bohus-Malmön och har alltid älskat räkor, att fånga dem, äta dem och titta på dem. Deras form och anatomi har alltid fascinerat mig och jag kom faktiskt in på Chalmers via arkitektprovet med ett räkmönster.

Läs mer om Räkan under Jubileumsprodukter.

Foto: Elisabeth Dunker
Rosenlundsverken.

Varma Göteborg

Pläden Rosenlundsverken tillsammans med Lilla Bommen ingår i titeln Varma Göteborg och är en hyllning till Göteborg stads 400-årsjubileum. Idén bakom produkten är att ge en varm och uppskattande vinkel på betydelsefulla byggnader som visuellt präglar Göteborgs vardagsliv.

Pläden är vävd i lammull med fransar som detalj av Klippan Yllefabrik som har en lång tradition av textilt kunnande. Den är tjock och varm men ändå mjuk och följsam och tillverkas i en limiterad upplaga av 200 st per design (i serien Varma Göteborg ingår också pläden Lilla Bommen). Klippan tillverkar plädar från grunden, använder naturmaterial och är en Oeko-Tex-certifierad fabrik.

Läs mer om Rosenlundsverket och Lilla Bommen/Läppstiftet under Jubileumsprodukter.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare