Hem / Göteborgarnas historiefrågor får svar i videoserie
30 August 2019

Göteborgarna får svar på historiefrågor

I somras efterlyste Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet göteborgarnas frågor om stadens historia. Hundratals frågor strömmade in och de resulterar i tio filmer i videoserien ”Hur hamnade vi här?” som har premiär idag, 30 aug i jubileets och museets sociala mediekanaler. Med filmserien vill Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet lyfta själva anledningen till att vi firar Göteborg år 2021 – nämligen vår stads historia.

– Vi har fått in en massiv kompott av frågor och har gjort ett blandat urval. Vi kommer att ta med tittarna till olika delar av staden och bland annat berätta om den lokala krigshjälten Emerentia, hattmode för hästar i början av 1900-talet och actionhjälten Rambos koppling till Ramberget, säger Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Göteborg Stadsmuseum.

Han medverkar som programledare och manusskribent tillsammans med kollegan Ylva Berglund, intendent.

Bild från inspelningen av "Hur hamnade vi här?".

Bortglömda hjältar

I det inledande avnittet ”Pottsoppan – eller hur renades avloppsvattnet förr?” dyker vi ner i den göteborgska pottsoppans grumliga innehåll. Vägen till dagens avloppssystem kantas av koleraepidemier och orenat älvvatten.

– Vi får också bekanta oss med den bortglömde hjälten Johan Richert – vars underbara vision om att gräva ett kloaknät i den göteborgska blåleran och faktiskt gjorde Göteborg först i Sverige med ett fungerande avloppssystem. Det är det nog inte många som känner till, säger Ylva Berglund.

FAKTA: “Hur hamnade vi här?” – tio filmer om Göteborgs historia

Den 4 juni släppte Göteborgs 400-årsjubileum tillsammans med Stadsmuseet en trailer till videoserien “Hur hamnade vi här?” (läs mer om trailern). Där uppmanades alla göteborgare att ställa sina frågor om Göteborgs historia. Frågorna samlade in på sociala medier och via e-post och nu får ett urval av dem svar i videoserien. De sänds i jubileets och museets sociala medier, med start idag 30 augusti.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare