Hem / Göteborgs 400-årsjubileum 2022
16 December 2022

Fokusår 2022: Hälsa

Varje år sedan 2014 har arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum haft ett särskilt tema och varit ett så kallat ”fokusår”. Dessa fokusår har skapat unika möjligheter till breda samarbeten och plattformar för att engagera hela staden.

Under 2022 har 400-årsjubileet haft fokus på hälsa. Syftet har varit att skapa deltagande kring hälsofrågor för att bidra till en mer välmående stad och region. Arbetet har utgått från folkhälsopolitikens åtta målområden, däribland inflytande och delaktighet, levnadsvanor och miljö. Läs mer om fokusåret 2022 här.

Foto: Jennie Smith/Göteborg & Co
Årets fokus har varit hälsa med syfte att skapa deltagande kring hälsofrågor.

Tre utställningar med tema hälsa

Under fokusåret visades tre utställningar på Hela stadens galleri.

5 april–29 september – Först ut var Snabb. Stark. Årsrik. – en fotoutställning med bilder på elitidrottare över 60 år av den brittiska fotografen Alex Rotas. Utställningen visades i samarbete med JMG och AgeCap på Göteborgs universitet, med syfte att främja en bredare bild av åldrande och motverka ålderism i medier. Den 5 april invigde vi utställningen på Heden. I juni flyttades den till Slottsskogsvallens entrépark, där den stod till och med 29 september. Fotografen Alex Rotas besökte utställningen i september.

Foto: Göteborg & Co
Fotoutställningen i Slottsskogsvallens entrépark i september.

29 april–18 oktober – Den andra utställningen med fokus på hälsa invigdes på Millenniumplatsen den 29 april – Vi som arbetar med våra kroppar. En utställning av producenten Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson med bilder och berättelser från personer inom yrken där det är nödvändigt att vara på sin arbetsplats. Utställningen visades i samarbete med Rot Produktion, Länsmuseet Gävleborg och ABF. Under utställningsperioden arrangerade ABF ett flertal aktiviteter på temat.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
"Vi som arbetar med våra kroppar" på Millenniumplatsen, utanför Stora Teatern.

28 oktober 2022–31 januari 2023 – Den tredje och sista utställningen Att bli synlig invigdes på Millenniumplatsen den 28 oktober. En konstutställning med tema psykisk ohälsa och kreativt skapande. Med konst skapad av konstnärer som deltagit i verksamheten på konstateljéerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som finns i anslutning till de psykiatriska vårdavdelningarna. Andra verksamheter som bidrog till utställningen var Norma och Stiftelsen Gyllenkroken. Ett av Normas verk i utställningen kan upplevas digitalt med ny teknik inom AR.

För att lyfta den psykiska hälsan i hela staden deltog ungdomsfullmäktige, förskole- och grundskoleförvaltningen, äldre- samt vård och omsorgsförvaltningen och socialförvaltningarna Centrum, Sydväst, Nordost och Hisingen med konst från utvalda verksamheter.

Utställningen visas till och med den 31 januari 2023.

Foto: House of Vision/Göteborg & Co
Tre av verken ur den kommande utställningen Att bli synlig. Konstnär, från vänster: Björn Friberg, Isaac Hoogendijk och Amanda Duregård.

Fler höjdpunkter under året

25 januari – Inför Göteborgs födelsedag 4 juni 2021 delades Göteborgs Jubileumskarta ut i tryckt form till alla hushåll i Göteborg. Från och med januari 2022 började kartan säljas som affisch i formatet 70×70 cm på Gothenburg Visitor Centre.

Fler produkter av jubileumsaktörer tillkom under året. Bland annat boken Göteborg – 400 år genom kartor av Göteborgs Hembygdsförbund, Götebosska för små knickedicker av Idus förlag, oljemålningar med göteborgsmotiv av Jonas Comba och historiska jubileumsaffischer av By Yesterday. Alla jubileumsprodukter finns här.

Foto: Göteborg & Co
Göteborgs Jubileumskarta är skapad av fler än 600 göteborgare som bidragit med favoritplatser, historier och illustrationer från stadens alla sidor och vrår.

25 mars – Lokalförvaltningens jubileumssatsning Förskolan Hoppet i Backa får priset som årets bygge i kategorin samhällsfastigheter av tidningen Byggindustrin. Förskolan är fossilfri och har gestaltats av LINK arkitektur, som vill inspirera och uppmana fler i branschen att bygga fossilfritt och höja ribban för hållbarhet.

Foto: Felix Gerlach
Förskolan Hoppet är ett konkret initiativ för att stimulera innovation, generera kunskap och skapa bättre förutsättningar för klimatneutralt byggande.

7 april – Under Arkitekturgalan lanserades Prototyp Göteborg med tema och form.

22 mars – Under året utvecklades ett nytt koncept Framtidstro genom prao som ska ge fler prao-platser. Det är Göteborgsregionen som i samarbete med Näringslivsgruppen och Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co, som genomför projektet.

6 maj – Under Vetenskapsfestivalen arrangerades tre programpunkter på Göteborgs universitet, som en del av fokusåret, om värdefulla vetenskapliga ämnen inom temat hälsa: Konst och socioemotionella hälsan, Att leva i genomieran och Det okända medvetandet.

13 maj–30 september – Den 13 maj utlyste Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborg Film Festival en tävling där vem som helst, från proffs till amatör, kunde skicka in en filmidé och tävla om att skapa den mest sedda och omdiskuterade filmen på Göteborg Film Festival: Vinjettfilmen. Den 2 september presenterades sex finalister som avgjordes av publikens röst i kombination med en vinnarjury. Den 30 september stod det klart att vinjettfilm för 2023 blir Fabiana av Johanna St Michaels och Kristina Meiton. Ett av de nominerade bidragen Äg din stad! av Föreningen Grunden fick juryns specialpris och fick bidrag för att producera sin film.

Foto: Göteborg Film Festival
Göteborg Film Festival: Vinjettfilmen.

31 maj – Varje år utser Rain Gothenburg en poet som får tolka regn. Deras dikt gjuts in i brunnslock för brunnar som ändå behöver nya lock. Årets brunnslockspoet blev Mariam Naraghi från Uppsala.

1 juni – I juni togs staketen kring Färjenäsparken ner och det blev åter möjligt för picknick i parken. I december påbörjades utbyggnaden av strandpromenaden. Färjenäsparken är en del av jubileumssatsningen Blå & gröna stråk och oaser.

2 juniEtt år kvar till Göteborgs Jubileumsfirande! Det uppmärksammade Göteborgs 400-årsjubileum på flera olika sätt. Vi bjöd på smakprov av jubileumsbakelsen, livemusik med Katarina Hemlin, och delade ut vykort och kartor utanför Gothenburg Visitor Centre. I sociala medier lanserade vi en tävling där vinsten var hotellövernattning i två nätter för två personer samt presentkort hos Smaka på Göteborg.

4 juni – Taxi Göteborg firade 100 år i Slottsskogsvallens entrépark. Temat för dagen var hälsa och Göteborgs 400-årsjubileum var på plats och uppmärksammade fokusår hälsa och att det var ett år kvar till Göteborgs Jubileumsfirande.

9 juni – Prototyp Göteborg arrangerade en workshop i samband med New European Bauhaus-festivalen i Bryssel. Syftet var att hitta samarbeten och utveckla Prototyp Göteborg tillsammans med andra aktiva inom New European Bauhaus-nätverket.

18–22 juni – Det 9:e jubileumslägret Side by Side by El Sistema ägde rum.

Foto: Side by Side/Göteborgs Symfoniker
Lägret avslutades med Side by Side 2022: Festival på Scandinavium där ungdomarna fick uppträda inför storpublik.

21 juni – I samband med att världens främsta hälsomöten, International Forum on Quality and Safety in Healthcare, hölls i Göteborg, bjöd Göteborgs 400-årsjubileum in till ett hälsoevent i Nordstan. Under hälsoeventet deltog flera jubileumsaktörer, bland andra Friskis och Svettis, Föreningen Grunden och IFK Göteborg.

Foto: Göteborg & Co
Hälsa i fokus under eventet i Nordstan.

17 augusti –Kulturhuset Bergsjön vid Rymdtorget invigdes. Kulturhuset fylldes med invigningstal, uppträdanden, musik och feststämning. Det nya kulturhuset är byggt av Higab och är ett av bolagets tre jubileumssatsningar inför Göteborgs 400-årsjubileum.

Foto: Hans Ekestang
Kulturhuset Bergsjön öppnade upp dörrarna i augusti.

25–27 augusti – Med anledning av fokusår hälsa arrangerade Göteborgs 400-årsjubileum ett flertal programpunkter under Frihamnsdagarna; panelsamtalet Att bli synlig – psykisk ohälsa och kreativt skapande, ett seminarium av Prototyp Göteborg, Sjöpung, tång och medborgarlabb, och ett samtal av Demokratisatsningen med ungt inflytande om elevinflytande och elevrådets roll i skolan och samhällsutvecklingen.

26 augusti – Göteborgs femte utflyktslekplats stod klar i Jubileumsparken i Frihamnen och invigdes med musik, dans, lekar, bygge av insektshotell och invigningsceremoni.

Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co
Göteborgs femte utflyktslekplats invigdes i Jubileumsparken.

3 september – Ö-festen gjorde succé, igen! Under Göteborgs Kulturkalas bjöds göteborgare in till gatufesten på Järnmalmsgatan på Ringön. Ö-festen har arrangerats på Ringön i flera år och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Business Region Göteborgs jubileumssatsning Saltet på Ringön.

22–25 september – Under Bokmässan arrangerades ett flertal jubileumsaktiviteter. Årets brunnslockspoesi avtäcktes och lästes upp och AgeCap samtalade om åldrande och hälsa som en del av fokusåret hälsa.

25 september – Väggarna på Magasinsgatan fick nya konstverk från Artscape och Wallenstam AB av gatukonstnären Sophie Mess. Muralmålningarna är en del av konststråket som tidigare hette 21 km Konst, men som under året blev 23 km Konst.

Foto: Jon Högman
Nya muralmålningar på Magasinsgatan, som ingår i konststräckan 23 km Konst

4 oktober – Jubileumssatsningen Yesbox fyllde fem år. Yesbox är en del av Business Region Göteborgs jubileumssatsning Det entreprenöriella Göteborg.

Foto: Göteborg & Co
Yesbox är en mötesplats i Gamlestaden för entreprenörer, innovatörer och nyföretagare.

11–13 oktober – Det nederländska kungaparet besökte Göteborg. Deltagare i Power to the Youth deltog på lunchen under kungaparets besök och representerade gruppen, Göteborgs 400-årsjubileum och den unga rösten i Göteborg.

Foto: Anders Rudäng
Det nederländska kungaparet och det svenska kungaparet besökte Göteborg i oktober.
Foto: Göteborg & Co
Jubileets unga referensgrupp Power to the Youth har bidragit med ungt inflytande till Fokusåret Hälsa som bland annat resulterade i Att bli synlig, en utställning om psykisk ohälsa och i samtal om detsamma under Frihamnsdagarna

3 novemberDen marina kolonilotten invigdes i Frihamnen. Kolonilotten är en del av Prototyp Göteborg och ska användas i pedagogiskt syfte för att odla tång, alger och musslor fram till Göteborgs Jubileumsfirande 2023. Den går att jämföra med en kolonilott på land. Istället för att odla potatis och morötter, odlar vi tång och alger. Ett projekt i samarbete med Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet.

Foto: Göteborg & Co
Den marina kolonilotten i Frihamnen.

15 november – Göteborgs Jubileumsfanfar av Paula af Malmborg-Ward och Jerker Johansson släpptes på Spotify, specialskriven till Göteborgs 400-årsjubileum. Samtidigt fick göteborgarna äntligen höra jubileumslåten ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” med Göteborgs Symfoniker för första gången.

15 november – Beslut togs att bastun i Jubileumsparken ska byggas med samma utseende och placering som den nuvarande prototypen ”Allmänna bastun”. Planen är att bastun ska öppna för besök under slutet av 2023.

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co
Prototypen "Allmänna bastun" i Jubileumsparken.

16–30 november – Vi passerade 200 dagar kvar till Göteborgs Jubileumsfirande och uppmärksammade det med en tävling i sociala medier där fyra vinnare vann var sitt kit med sju jubileumsprodukter.

10 december – Sjöfartsmuseet Akvariet öppnade efter fyra år av renovering. År 2023, när vi firar Göteborg 400 år tillsammans, är Akvariet en av flera platser i staden som fyller 100 år.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare