Hem / Göteborgs Stadstriennal 2021 avslutas på Röhsska museet
10 September 2021

Stadstriennalen har sedan invigningen i juni pågått med ett pandemianpassat program. Nu är det bara några veckor kvar tills triennalen avslutas. Programmet på Röhsska museet inleds torsdagen den 23 september med en föreläsning med arkitekten Florian Idenburg från det New York-baserade kontoret SO-IL. Florian Idenburg kommer att berätta om hur kontoret, genom att arbeta i team, har lyckats översätta starka, imaginära idéer till verkliga, fysiska platser och objekt.

Foto: Iwan Baan
Kukje Gallery ritat av SO-IL.

Samtal om offentliga platser

Lördagen den 25 september arrangerar triennalen ett symposium med fokus på offentliga platser. Under hösten 2020 utlyste Stadstriennalen ett Open call, där allmänheten bjöds in att lämna idéer till programmet. Från de inlämnade förslagen valde en jury ut fem projekt, vilka kommer att presenteras under symposiet. De fem utvalda förslagen är: SWAY av Frame colectivo, Mappa trappa av Amy Boulton, Modefilm av Kulturlabbet, Ljudbibliotek av Ljudverket och Barnen bestämmer av Pontus Johansson och Malin Wallin.

Som en sista punkt på lördagens program kommer projektet State(s) of Fluid Matter(s) av Cocinas Alterinas att släppas.

– Cocinas Alterinas undersöker hur kökets rumsliga gränser kan öppnas upp genom digitala medier, för att vi på så sätt ska kunna (åter-) ansluta till varandra, efter över ett år i isolering, säger Cecilia Helsing, projektledare Göteborgs Stadstriennal.

Cocinas Alterinas består av Mayar El Bakry, en schweizisk-egyptisk designer baserad i Zürich, och Gabriela Aquije, en peruansk arkitekt och designforskare baserad i Tyskland. Under lördagen presenterar de tanken med projektet och det följs sedan upp dagen efter med en digital workshop. Genom projektet bjuds deltagarna in att utforska den egna staden och utifrån upptäckterna ta fram ett matrecept som sedan delas med andra. Med utgångspunkt i denna infrastruktur av kök och berättelser vill de diskutera urbanitet och matens roll i våra städer.

– Vi har kommit i kontakt med Cocinas Alterinas genom det europeiska nätverket Future Architecture, där vi blev medlemmar i våras. Nätverket består av museer, gallerier, förlag, biennaler och festivaler över hela Europa och medlemskapet där ger oss möjligheter att bredda vårt kontaktnät och nå ut bättre internationellt inför det större genomförandet av Stadstriennalen som vi planerar till 2023, fortsätter, Cecilia Helsing.

Moderator för både torsdagens och lördagens events är socialantropologen Viktoria Walldin från White arkitekter.

Alla program live-sänds

Både torsdagens och lördagens program går att följa antingen från Auditoriet på Röhsska museet eller online, som en live-sändning via Stadstriennalens Facebook. Filmer, bilder och objekt från de fem Open call-projekten kommer även att visas i Auditoriet under hela veckan. Veckan avslutas på söndagen med en ljudworkshop i Studion på Röhsska museet, som leds av Ljudverket.

Göteborgs Stadstriennal är en plattform för att samtala kring och gemensamt skapa en stad. Ett forum för samtal och debatter kring aktuella stadsbyggnadsfrågor där både bransch och allmänhet bjuds in för att bidra. Tillsammans undersöker vi nya sätt att ta, ge och skapa plats i samtalet om staden.

Länk till programmet för Akt 2:
Programmet på svenska hittar du här.

Programmet på engelska hittar du här.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare