Hem / Här är de nominerade till Årets vinjettfilm – publikomröstningen startar idag
2 September 2022

– Det har varit ett fantastiskt roligt men tufft jobb att välja ut de nominerade. Intresset att göra vinjettfilmen har varit stort och kvaliteten på bidragen som vi fått in har varit riktigt hög. Extra kul att det varit en så ofantlig variation på idéerna och även härlig blandning av tävlande i alla åldrar med allt från entusiastiska festivalbesökare till professionella filmskapare. Vi hoppas vårt urval ska spegla det, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Rösta på din favorit här!

För att tävla krävdes en filmidé på temat Göteborg då staden kommer stå i fokus under filmfestivalen nästa år med anledning av 400-årsjubileet.

Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co ser fram emot omröstningen.
– Tanken är att alla som vill kan vara med och rösta på vilken filmidé som ska förverkligas. På samma sätt som hela Göteborgs 400-årsjubileum grundar sig på göteborgarnas delaktighet och idéer.

Ett av dessa bidrag kommer koras till vinnare och då förverkligas idén till en film. Publiken kan rösta fram till och med den 24 september och vinnaren avgörs av publiken i kombination med en vinnarjury. Resultatet kommer alla att kunna se innan varje festivalvisning under Göteborg Film Festival 2023.

Tävlingen är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Göteborgs 400-årsjubileum som projektleds av Göteborg & Co, en del av Göteborgs Stad.

Pella Kågerman med i vinnarjuryn

Vinjettfilmstävlingen avgörs av publikens röst i kombination med en vinnarjury. Vinnarjuryn utgörs av Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival, Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co samt Pella Kågerman, filmregissör.

Pella Kågerman vann 2020 bästa regi vid Guldbaggegalan för filmen Aniara som hon regisserat ihop med Hugo Lilja. Filmen belönades med hela fyra guldbaggar det året. Kågerman har tidigare regisserat flera korfilmer och deltog bland annat i Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden 2014 med filmen Stormaktstiden.

Bidragen

Rösta på din favorit här!

Illustratör: Felicia Fortes
Äg din stad!

Äg din stad!

Det är sällan staden Göteborg kostymeras i funktionsvarierad skrud. Synnedsatta erfarenheter eller berättelser från rullstolen är inget som direkt lyfts fram i turistbyråns informationsskrifter eller Avenykioskernas utbud av vykort. I filmen ger sig två bästa polare, rullstolsburna Ante och blinda Cederloo, ut på en vandring för att hitta nya, levande landmärken i Göteborg. De möter bland annat en autistisk Poseidon, en Sjömanshustru med downs syndrom och en synskadad Gustaf Adolf som pekar ut var den tillgängliga staden ska anläggas.

Illustratör: Felicia Fortes
Sorg

Sorg

Restaurangtoalettens väggar är nedklottrade med olika citat. En ung kvinna som precis sköljt ansiktet i handfatet ser på sig själv i spegeln. Hon har gråtit. Hennes blick går från sin spegelbild till texten ”sorg” som någon har klottrat på spegeln. Hon lämnar de skrattande gästerna och går till en gata utan några uteserveringar. Hon följer ljudet av graffitispray och ser någon som står och klottrar. Klottraren blir skrämd av att hon har närmat sig och springer iväg. Den unga kvinnan ser förvånat bort åt det håll klottraren sprungit innan hon vänder blicken mot väggen och ser ordet sorg med stora versaler.

Illustratör: Felicia Fortes
Umarell

Umarell

I Italien finns det ett särskilt ord ”umarell” för att benämna en äldre man som står och betraktar en byggarbetsplats. Umareller står ofta i grupp i en ikonisk pose med händerna på ryggen och ger oönskade råd till byggarbetarna. Byggarbetsplatsen är som en biovisning för umarellen. Det är en plats där man samlas och koncentrerat tittar på något och ett erfarenhetsutbyte kan uppstå. I Göteborg pågår ombyggnationer överallt. När en stad befinner sig i förändring kan det finnas väldigt delade meningar om hur staden ska se ut. Den här filmen skildrar några Göteborgska umareller som står och tittar på ett av stadens många byggnadsprojekt. Umarellerna står och pratar om bygget som dedikerade cineaster, och använder ett “filmspråk” när de kommenterar byggarbetet. Det är en film som väcker frågor om hur vi förhåller oss till förändring, historien och till biografen som visningsfönster.

Illustratör: Felicia Fortes
Göteborg här och nu!

Göteborg här och nu!

Efter ett par visningar lär sig många att hata festivalens vinjettfilm, hur kul eller fin den än är första och andra gången. Efter tre dagar börjar det lukta, oavsett om det är gäster, fisk eller vinjetter det handlar om. Men tänk om det inte behöver vara så? Tänk om vinjettfilmen var unik för varje visning? I det här förslaget riktas kameror ut mot Göteborg och dess invånare, kameror som serverar livebilder till besökarna inne i salongerna. Varje vinjettfilm blir på så sätt unik och porträtterar staden Göteborg här och nu, vilket skapar förväntningar: Vad kommer vi få se idag? En långtradarchaffis mumsa korv på Selma Lagerlöfs torg? En spontan snöstorm i Frölunda eller en gammal hederlig flash-mob på Avenyn? En pilfink på Saltholmen!? Eller kanske stjärnhimlen som speglas i Bergsjöns vatten?

Illustratör: Felicia Fortes
It Came From Beneath Gäveskär

It Came From Beneath Gäveskär

Göteborg har det mesta, men staden har aldrig blivit intagen av en 70 meter hög, vildsint krabba. Vi har heller aldrig fått se staden försvaras av beskyddaren från stadsvapnet: lejonet. I filmen reser sig en jättekrabba ur havet, kliver över Älvsborgsbron och sätter skräck i invånarna när den passerar Eriksbergskranen. Men precis när krabbans klo ska ta tag i Skansen kronan dyker en varelse upp på himlen. Det är ett bevingat lejon som anfaller krabban. Det här är en stop motion-animation som kan bli något unikt, skapad med glimten i ögat i sann Ray Harryhausen-anda.

Illustratör: Felicia Fortes
Fabiana

Fabiana

Fabiana eller Birgitta Andreén har haft sin damklädesbutik sedan 1969 på Nordenskiöldsgatan i Göteborgs hjärta. Hon har ett troget klientel av damer som köper hennes kläder. På skyltfönstret syns månadens klipp på handskrivna lappar. Fabiana äger vitsens förmåga och skojar med sina kunder. Hon vevar på sin gamla kassaapparat, tar endast kontanter och lämnar handskrivna kvitton. Hon är välpudrad, med rött läppstift och mycket stora glasögon. I filmen möter vi damer som kommer och går i butiken. De småpratar på go göteborgska och diskuterar den kommande filmfestivalen. Bland de handskrivna lapparna sätter Fabiana upp en ny: ”Klä dig som en filmstjärna, nu är det festival!”. Detta blir en humoristisk och färgglad vinjett med damer som har mycket sting.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare