Hem / Hundra göteborgare skriver historia i utställningen Göteborg berättar
19 May 2021

– Det känns pirrigt och nervöst, jag har lite rampfeber nu. Det är så stort och hisnande att min berättelse och bild ska visas i centrala Göteborg –och att jag får gå till historien och hamna i museets arkiv, säger Barbara Morero Tourunen, en av de intervjuade göteborgarna.

Tillsammans med 99 andra göteborgare är hon med och skriver samtidshistoria i utställningen och dokumentationsprojektet Göteborg berättar.  De hundra personliga berättelserna, tillsammans med uttrycksfulla porträttbilder tagna av fotografen Stefan Edetoft, kommer – förutom att visas på stadens mest centrala torg – att sparas för framtiden i museets samlingar.

– Dokumentationen är ett fantastiskt material som ger röst åt människor som bor och lever i Göteborg idag. Fotografier och intervjuer kommer visas i utställningar den närmsta tiden men också användas för framtida forskning om dagens Göteborg, säger Carina Sjöholm, museichef.

Foto: Stefan Edetoft
100 göteborgare i utställningen Göteborg berättar.

Göteborg berättar är Årets samtidsdokumentation 2021

Marie Nyberg är projektledare för Göteborg berättar och har tillsammans med kollegor på museet intervjuat de hundra göteborgarna som speglar hela den mångfald som ryms i staden. Efter att intervjuerna och fotografierna har registrerats i museets databas Carlotta har det stora materialet bearbetats för urval till utställningsproduktionen. Projektet har tilldelats Årets samtidsdokumentation 2021 som delas ut av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige till särskilt särskilt inspirerande och nytänkande samtidsdokumentära projekt.

– Utställningen ger en bild av vår flyktiga och svårfångade samtid. Det är viktigt att bevara berättelser och skeenden, för vi glömmer så fort. När Göteborg firade 300-årsjubileum gjordes en stor insamling av museiföremål, men man glömde bort människornas berättelser. Det vill vi bidra med nu när staden firar 400 år, säger Marie Nyberg, projektledare och intendent på Stadsmuseet.

Göteborg berättar är ett projekt och en utställning som dokumenterar det samtida Göteborg och görs i samband med stadens 400-årsjubileum. Utställningen visas på Gustaf Adolfs torg 2 juni – 15 sep.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare