Hem / Planteringar i Färjenäsparken
19 November 2021

Färjenäsparken på Hisingen är en del av jubileumssatsningen Blå & gröna stråk och oaser. Park- och naturförvaltningen arbetar med att utveckla parken till en stadspark för evenemang och rekreation, alldeles intill älven och på platsen för ”det första Göteborg”.

Under november 2021 får Färjenäsparken naturlika planteringar, med både löv- och barrträd som kommer att växa upp till en skogsliknande miljö. Planteringarna ska rama in och skärma av den stora gräsmattan och evenemangplatsen, och bli en förlängning av den skog som redan finns i parken.
– För att skydda de unga plantorna, framförallt mot gnagare som harar och rådjur, kommer vi att hägna in med viltstängsel i cirka fem år. Gångstråken genom planteringarna kommer dock att vara öppna för att parken ska vara så tillgänglig som möjligt, förklarar projektledare Johan Blomqvist, park- och naturförvaltningen.

Bild: Visulent AB
Visionsbild av Färjenäsparken med planteringar och evenemangsytor.

Träd och buskar från tre världsdelar

Planteringarna kommer att innehålla trädarter med ursprung från Europa, Nordamerika och Asien. Totalt handlar det om 85 olika arter, och denna stora artvariation ger möjlighet till många olika naturupplevelser. Förutom många olika arter så kommer parken att innehålla olika typer av växtmiljöer.
– Vi har till exempel planterat väldigt stora träd som står enskilt, grävt diken och byggt en gärdesgård, anlagt ängsytor och nu ska vi plantera en fruktlund, berättar Johan Blomqvist.

Bidrar till biologisk mångfald

De olika planteringarna och växtmiljöerna ger förutsättningar för en park med ett rikt växt- och djurliv  – biologisk mångfald, och bidrar med så kallade ekosystemtjänster. Det är de tjänster som naturen ger oss och som bidrar till att förbättra våra livsvillkor och vårt välmående.
– De nya planteringarna i parken ska till exempel skydda mot vind från älven, ge skugga, ta hand om regnvatten och rena luften. De fyller också en social funktion som mötesplats för rekreation och aktivitet, säger Johan Blomqvist.

Läs mer om utvecklingen av Färjenäsparken på stadsutveckling.goteborg.se.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare