Hem / Premiärvisning av filmupplevelsen i Bältespännarparken
2 December 2021

Under 3–19 december går det att uppleva denna 12 minuters filmupplevelse som tar dig igenom Göteborgs 400-åriga historia. Filmen rullar nonstop mellan klockan 17.00–21.30. Bakom idé och regi står den prisbelönta formgivaren Pompe Hedengren.
– Vi har arbetat med projektet i 1,5 år så jag ser väldigt mycket fram emot invigningen! Filmupplevelsen är speciell i sin enorma storlek och den teknik som används. Du kommer kunna kliva in i konstruktionen där du helt omsluts av filmen både visuellt och med 3D-ljud. Det går även att uppleva filmen utifrån konstruktionen, säger Pompe Hedengren.

Upplevelsen har syftet att levandegöra Göteborgs historia och skapa en förståelse för hur den format Göteborg till den stad den är idag. Filmen är producerad av Pompe Hedengren och Erik Gullberg på Groundfloor Production och Kristian Wedel från Göteborgs-Posten bidragit som historisk guide. Filmen visar ett urval av Göteborgs historia där man kan följa hur staden formats av både särskilda händelser och människor. Upplev staden på 1600-talet genom 3D- ritningar i samarbete med stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad, de stora varven, speciella idrotts- och musikögonblick och mycket mer.
– Vi vill förmedla känslan av gemenskap, där alla som bor här kan känna att man är staden, samtidigt som vi vill lyfta hur vi genom våra olikheter och olika sanningar är unika, säger Pompe Hedengren.

Filmupplevelsen i Bältespännarparken projektleds av Göteborg & Co och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Julstaden Göteborg. 400-årsjubileet fortsätter och nu planeras det stora jubileumsprogrammet 2023 med folkfest och urban utställning, då göteborgare och besökare från hela världen kan fira tillsammans.

Göteborgs 400-årsjubileum och Julstaden Göteborg följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mer information om filmen:
• Filmupplevelsen finns i Bältespännarparken mellan 3–19 december.
• Visningen är 12 minuter lång och spelas non stop mellan 17.00–21.30.
• Vid dåliga väderförhållanden kan filmvisningen ställas in.
• Publikvärdar från Team Göteborg kommer finnas på plats.
• Upplevelsen är fysiskt inkluderande för alla. Det finns områden som är avgränsade för personer i rullstol, där man har översikt över alla ytor.
• Syntolkning på svenska kommer att ges 9, 10 och 12 december, klockan 17.00–19.00.

Creditlista:
Idé och regi: Pompe Hedengren, Groundfloor Production
Idé och scenografi: Erik Gullberg, Groundfloor Production
Historisk guide: Kristian Wedel, redaktör Göteborgs-Posten
Klipp: Johan Björnsrud
Musik: Lasse Sander
Jubileumslåten Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg: Katarina Hemlin
Ljud: Mats Blomberg
3D-modelleringar: Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad
Teknisk projektledning: Lumination
Filmklipp: SVT, Emigranternas Hus, Volvo Museum, Frontema, Telepicture Marketing, Woah Dad, Gothenburg Studios
Publikvärdar: Team Göteborg

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare