Hem / Vill du se hur Göteborg såg ut på 1600-talet?
1 July 2021

Den 4 juni 1621 sägs vara den dag då Göteborg föddes. Det var då dokumenten signerades som senare lade grunden till vår myllrande lilla storstad. På den tiden fanns det inte så mycket mer än träskmark och lera här i trakten. Men snart började den nya staden växa fram med Stora Hamnkanalen som utgångspunkt. Staden som senare kom att kallas norra Europas bäst befästa stad.

– Under 400-årsfirandet vill vi visa hur olika framträdande platser kan ha sett ut för ungefär 300–400 år sedan. Vi har därför tagit fram 12 utkiksplatser där det är möjligt att uppleva den historiska staden, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Visualiseringarna är hämtade från den 3D-modell av 1600-talets Göteborg och som låg till grund för den film som togs fram till utställningen Göteborgs födelse på Stadsmuseet. Projektet var ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stadsmuseum, Göteborg & Co och Visual Arena vid Lindholmen Science Park.

Ladda ner kartan till din mobil och ge dig ut på en historisk vandring.

PNG – Ladda ner karta.

Information in English.

– Vi har lyckats skapa en samtida känsla för hur Göteborg såg ut under sent 1600-tal. Detta ger nya pedagogiska verktyg att berätta berättelsen om fästningsstaden Göteborg och dess invånare, säger Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Genom att kombinera stadens geografiska data med historiska data så är det nu möjligt att uppleva och förstå en sedan länge svunnen tid. Det är också ett sätt att studera det förgångna, att lära sig mer om stadens historia och hur staden kom att utvecklas från grundandet 1621 fram till idag.

Stadsbyggnadskontoret använder redan idag samma teknik och metod för att visualisera framtida byggnader och boendemiljöer som ett stöd vid stadsplanering.

– Nu har vi i stället använt historiska data och kan ta med göteborgarna på en verklighetsbaserad tidsresa på deras egna gator och torg i 1600-talstappning, säger Eric Jeansson.

Så ta på dig promenadskorna och ge dig ut, känn historiens vingslag, se dig omkring och upplev Göteborgs historia.

Läs mer: www.stadsutveckling.goteborg.se/historisk-promenad/

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare