Hem / Dansare, bildkonstnär, musiker och skulptör – de tolkar regn i Artists in Residence i Göteborg
13 April 2021

I samarbetsprojektet AiR 4×400 år genomförs fyra residens, alltså att konstnärer får möjlighet att bo och verka i en annan miljö under en begränsad tid, ett i varje stad. I Göteborg är temat regn, och de fyra konstnärerna kommer att skapa sina verk i en kub som är 3x3x3 meter och är placerad i Biskopsgården under Göteborgs födelsedagsvecka 31 maj-5 juni.

– Vi gjorde en workshop med vår unga referensgrupp ”Power to the youth” för att tillsammans bestämma var vi skulle placera det konstnärliga utbytet. Kalled Josef, en av medlemmarna i gruppen, förslog Vårväderstorget, med motiveringen att Biskopsgården behöver nya historier och uppmärksamhet som kan inspirera till att upptäcka nya sidor av stadsdelen, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för 400-årsjubileet.

Konstnärerna som ställer ut i Göteborg är bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås, dansaren Jenny Schinkler, Luleå och musikern Johan Björklund, Göteborg. Men kan regn tolkas genom dans, musik, bildkonst och skulptering?

– Det är ju det som ska bli så spännande att få se, att det just är en spridning i uttrycksform hos konstnärerna. Jag tror att resultaten kommer att bli fyra olika och spännande konstverk, säger Maria Mebius-Schröder, processledare på TILLT.

Göteborgsresidenset AiR 4×400 år är ett samarbete mellan Göteborg & Co, TILLT och Rain Gothenburg. Det är en del av Göteborgs 400-årsjubileum där TILLT projekt- och processleder och Rain Gothenburg står för konstnärlig rådgivning och inspiration kring regn. I projektet som helhet deltar även Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i region Norrbotten, Piteå kommun och Textile Fashion Center, Borås.

Konstnärerna

Amanda Mendiant

Amanda Mendiant är en fransk-svensk bildkonstnär bosatt i Piteå. Hon har de senaste 20 åren jobbat som bildkonstnär, illustratör, gästundervisat i illustration och konstnärliga tekniker. Hon frilansar numera även som art director och utmanas av att jobba med olika konstnärliga uttryck. Amandas bilder har alltid kretsat kring kvinnan, i samklang med hennes egen utveckling. Stilla porträtt där närvaro och volymer krävt utrymme och plats i rummen.

Johan Björklund

Johan Björklund är musiker (trummor/slagverk), kompositör, projektledare, pedagog och konstnärlig coach från Göteborg. Han har gjort sig känd som ledare/medlem/drivkraft i en mängd olika musikgrupper som t.ex Thymeshift, Monochromatics, Dynamic Flavours, Parallel Activity, Mess, Celso Paco & Dynamo De Luxe. Johan är oerhört intresserad av elektroniskt musikskapande, fältinspelningar, trasiga radioapparater och att göra musik med icketraditionella instrument/skrot och annat som alstrar ljud.

Odysseas Pappas

Odysseas Pappas bor och arbetar i Borås, som skulptör och inredningsarkitekt sedan 2016. Han är en professionell konstnär utbildad i Academy of Fine Arts Tirana och har 29 års erfarenhet inom konst. Odysseas fick Sveriges största arbetsstipendium för skulptörer, Bohusläns Stenstipendium, 2018. Han älskar att uttrycka sig genom kraften i form och rörelse, med det slutliga målet att förmedla sitt konstverks meddelande utan att använda ord och förklaringar.

Jenny Schinkler

Jenny Schinkler är utbildad dansare som också är scenkonstnär eller performer. Hon utbildade sig i Tyskland och fortsatte sedan vara verksam utanför Sveriges gränser i åtta år. Tills för tre år sedan då hon flyttade hem till Luleå. Jenny har antagit sig utmaningen att uttrycka sig mer i solo-performance. Under veckan i Göteborg vill hon utforska det eviga kretsloppet, cirkulär konsumtionsideologi, filosofiska fadäser och vattnets inneboende skönhet.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare