22 May 2023
7 Jun
11:00
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2023-06-07","external-event-range_end":"2023-06-07"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"11:00","external-event-end_time":"17:00","external-event-place":"Kronhuset ","external-event-description":"","external-event-description-en":""}]}]
-

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileumsfirande får du under dagen bland annat ta del av spännande föreläsningar, bläddra i fotoböcker, prova Hasselbladskameror, ta del av historiska Göteborgsfotografier, få ditt porträtt taget av en 200 år gammal fotografisk teknik, lära dig om rymden och undersöka fotografiska mojänger och mackapärer – allt inramat av det historiska Kronhuset. Varmt välkomna!

Fri entré. Programpunkterna hålls på svenska.

En del av Göteborgarnas vardagsrum och Göteborgs 400-årsjubileum. I samarbete med Higab och Prototyp Göteborg.

 

PROGRAM:

 

PÅ SCEN

11.15-11.45
Fågelkameran som flög till månen! – historien om Erna och Victor Hasselblad
Människans första steg på månen förevigades med en Hasselbladkamera och bilderna hör till de mest ikoniska i fotografins historia. Men hur kunde en kamera från det lilla företaget Hasselblads i Göteborg bli världsberömd? Under den här föreläsningen med Hasselbladstiftelsens Cecilia Sandblom får vi veta mer om kamerans utveckling, det avgörande samarbetet med NASA och personerna bakom både kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen: Erna och Victor Hasselblad.

 

12.00-12.15
I am the Camera
Louise Wolthers och Stefan Jensen, curatorer på Hasselbladstiftelsen, presenterar jubileumsutställningen I am the Camera som visas på Hasselblad Center just nu. Utsällningen visar fotografiets betydelse för hur människan upplever och formar kunskap om hennes omgivning och lyfter även funderingar över vad en kamera kan vara – då, nu och i framtiden.

 

12.15-12.30
Fotografi utan kamera
Fotografen och konstnären Hendrik Zeitler visar två av sina storskaliga fotogram i I am the Camera med. I denna presentation berättar han om kameralöst fotografi och sitt arbete med Hammarkullen som plats och idé.

 

12.30-12.45
AI och fotografi
I ”The Doppelgänger Series” utforskar Susanne Fagerlund förlusten av unika biotoper. I delar av projektet har hon samarbetat med AI genom att mata en algoritm med sina egna fotografier från naturreservat som sedan försöker återskapa bilderna genom maskininlärning. Fagerlund kommer prata om sin process och ge en utblick om AI i relation till fotografi.

 

13.00-13.45
Göteborgshistoria genom linsen
I denna presentation tar Karl-Magnus Johansson, arkivarie på Riksarkivet, med oss på en historisk exposé av Göteborg med avstamp från historiska fotografier. Genom ett urval bilder får vi en förståelse för delar av Göteborgs och fotografins historia.

 

14.15-15.00
Fotoboken – då och nu
Hasselbladstiftelsens biblioteks och arkivansvarige Andréas Hagström visar och berättar om ett urval fotoböcker från Hasselbladstiftelsens stora samling. Hur har fotoboken sett ut genom historien, och hur ser den ut idag?

 

15.00-15.45
Prova nya Hasselbladskameror
Ta chansen att kolla in den nya Hasselbladskameran! Den Göteborgsbaserade kamerafabriken Victor Hasselblad AB visar upp sina senaste kameror där du får möjlighet att känna och klämma.

 

16.00-16.45
Universum med nya ögon – med Marie Rådbo
James Webb-teleskopet har redan under sitt första år i rymden presenterat ett aldrig tidigare skådat universum. Webb visar oss de första stjärnorna och galaxerna, vilka hjälper oss att bättre förstå såväl kosmos som människans historia. I den här presentationen med astronomen Marie Rådbo undersöker vi hur universum har visualiserats med hjälp av teleskop och kameror, vad som utmärker dessa hjälpmedel och om det går att avbilda det osynliga?

 

AKTIVITETER UNDER HELA DAGEN

Få ditt porträtt taget med våtplåtsfotografi
Fotografen Hans Jonsson är i stort sett ensam i Sverige att göra traditionella våtplåtsfotograferingar i sitt mobila mörkrum. Våtplåtsfotografi är en nära 200 år gammal fotografisk process där bilden exponeras på en stor bildplåt efter att ha fotograferats med en storformatskamera. Under dagen får du chansen att få ditt porträtt taget av Hans – och bildplåten får du såklart ta med dig hem!

 

Mini-bibliotek
Hasselbladstiftelsens har publicerat många intressanta publikationer genom åren. Slå dig ner en stund, bläddra i böckerna och njut av spännande fotografer och bilder.

 

Historiska mojänger och mackapärer
Hasselbladstiftelsens Cecilia Sandblom har samlat på sig en gedigen samling med olika typer av historiska fotografier, mojänger och mackapärer (som dagerrotyper och stereografier) som du får möjlighet att känna och klämma på.

_______________________

Omslagsbild:
Ovan: Hasselblad 1600F. Foto: Victor Hasselblad AB
Mitten: Carinanebulosan, fotograferat med James Webb-teleskopet. © NASA
Under: Installationsvy av The Doppelgänger Series. © Susanne Fagerlund

Plats/Adress:  Kronhuset

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare