27 October 2022
7 Dec
18 Dec
2022
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2022-12-07","external-event-range_end":"2022-12-07"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"19:00","external-event-end_time":"20:30","external-event-place":"","external-event-description":"","external-event-description-en":""}]},{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2022-12-08","external-event-range_end":"2022-12-08"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"19:00","external-event-end_time":"20:30","external-event-place":"","external-event-description":"","external-event-description-en":""}]},{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2022-12-18","external-event-range_end":"2022-12-18"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"18:00","external-event-end_time":"19:30","external-event-place":"","external-event-description":"Detta datum lives\u00e4nds konserten i Europeisk radio!","external-event-description-en":""}]}]
-

Gå på konsert i juletid! Tyvärr är julen för många förknippat med stress. Konserten är en del av jubileets fokus på hälsa 2022. En undersökning som gjorts på Göteborgs universitet visar att personer som lyssnade på musik 30 minuter varje dag hade betydligt lägre kortisolhalt. Kortisolet kallas även stresshormonet, vilket tyder på att musik har en förmåga att lindra stress. Välkommen till en riktigt gammaldags julkonsert!

Det är en ros utsprungen, en av våra mest älskade julpsalmer, skrevs av Michael Praetorius på 1600-talet, men melodin härstammar ända från 1300-talet! I år vill vi i Göteborg Baroque presentera en del av den allra äldsta julmusiken för er. Det blir stycken som den ljuvliga Jesu Dulcis Memoria av Buxtehude och en himmelsk vaggvisa av Johann Theile, där vi till och med kan höra det lilla Jesusbarnets gråt. Schlaf mein grüner Rosmarin, schlaf mein schimmrender Jasmin – Sov min gröna rosmarin, sov min skimrande jasmin, så sjunger Maria när hon vaggar sitt lilla barn till sömns.

Johann Theile: Nun ich singe, Gott ich knie
Michael Praetorius: Es ist ein ros entsprungen
Praetorius: Wie schön leuchtet die Morgenstern
Dietrich Buxtehude: Jesu dulcis memoria
Buxtehude: In dulci jubilo
Buxtehude: Das neugeborne Kindelein
Johann Sebastian Bach: Von Himmel hoch da komm ich her
Christian Geist: Wie schön leuchtet die Morgenstern

Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson, claviorganum

Anna Jobrant, sopran
Amanda Flodin, alt
Jorge Navarro Colorado, tenor
Karl Peter Eriksson, bas

Fredrik From, violin
Hannah Tibell, violin
Marie-Louise Marming, viola
Olof Larsson, viola da gamba
Mattias Frostenson, kontrabas

Konserten 18 december livesänds i europeisk radio!

GÖTEBORG BAROQUE

Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt.”

…skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten i april 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!

Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque består av åtta sångare och tjugo instrumentalister, som musicerar tillsammans i  olika konstellationer beroende på repertoar och sammanhang.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare