22 September 2022
12 Okt
13 Okt
2022
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2022-10-12","external-event-range_end":"2022-10-13"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"19:00","external-event-end_time":"21:00","external-event-place":"","external-event-description":"","external-event-description-en":""}]}]
-

I biblioteket Carolina Rediviva i Uppsala finns en av världens största manuskriptsamlingar med musik från 1600-talet. Göteborg Baroque har hittat många skatter i denna samling under årens lopp, många musikstycken som inte har klingat sedan den tid då de skrevs. Flera av dessa har vi även spelat in på CD. Nu har vi än en gång botaniserat i samlingen och hittat några nya favoriter! Musik tillägnad dåtidens regenter, skriven till högtider, bröllop och begravningar. Studier har visat att musik minskar oro och stress lika bra eller bättre än exempelvis medicin och traditionella avslappningsövningar. Så att gå på konsert är ett härligt sätt att ge sig själv chansen att må bättre! Helt i linje med jubileets fokus på hälsa 2022!

Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson, claviorganum

Anna Jobrant, sopran
Ann Kjellson, sopran
Amanda Flodin, alt
Jorge Navarro Colorado, tenor
Karl Peter Eriksson, bas
Fredrik From, violin
Marie-Louise Marming, violin
Nora Roll, viola da gamba
Anders Ericson, teorb
Mattias Frostenson, kontrabas

Franz Tunder (1614-1667) Dominus illuminatio mea
Dietrich Buxtehude (1637-1707) Ich suchte des Nachts
Vincenzo Albrici (1631-1696) Sinfonia a 2
Dietrich Buxtehude Herr, wenn ich nur dich hab
Dietrich Buxtehude Gott hilf mir

Göteborg Baroque

“Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt…”

skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!

Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år. Den första av dessa var Monteverdis opera L’ Orfeo som spelades på Röda Sten Konsthall 2018. Föreställningen fick recensioner som “…i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet” (Martin Nyström, Dagens Nyheter) och “Ett Monteverdispel i världsklass”(Magnus Haglund, GöteborgsPosten) Finalen blev en konsertfilm “Voices from a spinning pan” som släpptes i mars 2021 och prisades i GöteborgsPosten med orden:

”Man behöver inte veta vilka karaktärerna är, vad som har hänt dem eller vilka lidanden de står inför. Det är en ren känsla av förtvivlan som binder filmen samman och som förmedlas med stor inlevelse av de tre sångsolisterna. Allt är mycket precist, professionellt och smakfullt genomfört. Jag ryser av välbehag. Bättre än så här blir det inte i pandemitider.”

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare