15 March 2023
2 Jun
18:00
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2023-06-02","external-event-range_end":"2023-06-02"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"18:00","external-event-end_time":"19:30","external-event-place":"T\u00e4ltscenen, Frihamnen","external-event-description":"Invigningskonsert f\u00f6r G\u00f6teborgs Jubileumsfirande med G\u00f6teborgs Symfoniker samt ett p\u00e4rlband av g\u00e4startister. Programpunkten \u00e4r teckenspr\u00e5kstolkad.","external-event-description-en":"Inaugural concert for Gothenburg\u2019s Anniversary Celebration with the Gothenburg Symphony and a string of guest artists."}]}]
-

Programpunkten är teckenspråkstolkad. Läs mer längre ner.

Invigningskonsert för Göteborgs Jubileumsfirande med Göteborgs Symfoniker under ledning av Hans Ek samt Augustifamiljen med kapellmästare Stefan Sporsén. Ciceron Sissela Kyle guidar oss genom programmet som bjuder på ett knippe välkända Göteborgsartister: José González, Maia Hirasawa, Timo Räisänen, Stefan Andersson, Ebbot Lundberg, Yukimi Nagano från Little Dragon, Vic Vem och Katarina Hemlin samt några hemliga gäster.

Läs mer om artisterna här nedanför.

Teckenspråkstolkning

Teckenspråkstolken står till höger på scenen, från publikens håll sett. Denna placering gäller vid samtliga teckenspråkstolkade programpunkter. Det finns en avgränsad plats för dig som behöver teckenspråkstolk.

Sissela Kyle

Sissela Kyle är en prisad komiker, skådespelare, teaterchef och regissör med rötter i Göteborg. Hon har spelat många roller både på teaterscenen, i filmer, radio och TV.

Foto: Anna-Lena Ahlström
Sissela Kyle

Göteborgs Symfoniker – Sveriges nationalorkester

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Chefdirigent för Göteborgs Symfoniker är Santtu-Matias Rouvali och förste gästdirigent är den kanadensiska sopranen Barbara Hannigan.

Göteborgs Symfoniker inviger Göteborgs Jubileumsfirande tillsammans med gästartister.

José González

Sångaren, låtskrivaren och gitarristen José González föddes 1978 i Angered och har gjort intryck på människor över hela världen med sin lågmälda röst, trösterika musik och låtar som “Crosses”, “Line of Fire” och tolkningen av The Knifes “Heartbeats”. Det har gått 20 år sedan han tilldelades en Grammis som “Årets nykomling” för debutalbumet “Veneer”. Senaste albumet, “Local Valley”, släpptes 2021. Nu gästar han invigningskonserten med Göteborgs Symfoniker i Frihamnen.

Foto: Peter Toggeth / Mikel Cee Karlsson
José González

Maia Hirasawa

Prisbelönta sångerskan Maia Hirasawa har hunnit släppa sju album sedan debuten 2008. Hon har även en framgångsrik karriär i Japan och skriver musik på svenska, japanska och engelska.

Maia Hirasawa

Timo Räisänen

I två decennier har flerfaldigt prisade Timo Räisänen levererat tidlösa popkonstverk åt folket. Han utvecklade sin signaturfalsett i Göteborgs Domkyrkas Gosskör och inledde sin bana som gitarrist och producent åt Håkan Hellström. Med 9 soloalbum och hundratals gig i ryggen har Timo etablerat sig som en av landets främsta live-artister, ständigt aktuell på sommarscener runt om i Sverige.

Timo Räisänen

Yukimi Nagano från Little Dragon

Göteborgaren Yukimi Nagano är låtskrivare samt sångerska i det elektroniska bandet Little Dragon som turnerat världen över. Nagano har bland annat medverkat som gästartist på flera album, bland annat Gorillaz ”Plastic Beach”, SBTRKT’s “Wildfire” och Flume’s “Take a Chance”.

Yukimi Nagano från Little Dragon

Ebbot Lundberg

Ebbot Lundberg har varit frontfigur i Sure Tråkings Trio, Union Carbide Productions och The Soundtrack of Our Lives som skördade stora framgångar både i Sverige och internationellt i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Med en stor röst, karisma, humor och ett särpräglat uttryck hör Ebbot till våra absolut främsta artister.

Ebbot Lundberg

Stefan Andersson

Grammisbelönade göteborgaren Stefan Andersson har utvecklat ett unikt koncept där vår svenska historia tolkas genom underhållning. ”Made in China” handlar om det gamla Göteborg och resan med Ostindiefararen Götheborg till Kina. Januari-mars 2023 spelades en uppdaterad jubileumssäsong, Made in China 2.0, på Kajskjul 8 för att fira Göteborg 400 år.

Stefan Andersson

Katarina Hemlin

24-åriga musikern Katarina Hemlin har skrivit den officiella jubileumslåten “Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg”. Under invigningskonserten framför Katarina låten tillsammans med GSO och uppmanar alla att sjunga med så det ekar över gator och torg!

Foto: Tobias Engström
Katarina Hemlin

Stefan Sporsén och Augustifamiljen

Det svenska pop- och rockgruppen Augustifamiljen bildades 2006 som ett sidoprojekt till Håkan Hellströms dåvarande liveband. Idag är Augustifamiljen ett av landets mest uppskattade och bästa kompband och har spelat med flera av Sveriges största pop- och rockartister. Under åren 2009 till 2018 var Augustifamiljen husband i SVT:s frågesportsprogram På spåret. De har de senaste åren även synts i SVT’s Victoriakonserten.

Göteborgaren Stefan Sporsén är kapellmästare, musiker och kompositör.  Sporsén spelar trumpet och piano och har haft långvariga samarbeten med flera av landets största artister, bland annat Håkan Hellström, Mia Skäringer och The Tallest Man on Earth.

Stefan Sporsén (t.v.) och Augustifamiljen

Vic Vem

Hyllade göteborgshiphoparen Vic Vem har med sina vassa texter visat att han är en av landets främsta lyriker. Han har även grundat en organisation som driver viktiga samhällsfrågor.

Vic Vem

Allt program under Jubileumsfestivalen är främst stående, men under den här programpunkten finns ett begränsat antal sittplatser. De går inte att boka eller reservera.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare