Hipp! Göteborg Baroque 20 år! Jubileumskonsert 2
Konsert: Göteborg Baroque fyller 20 år! Det firas med överjordisk och underskön musik! Hipp! Hipp! Hurra!
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2023-03-22","external-event-range_end":"2023-03-23"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"","external-event-end_time":"","external-event-place":"Tyska Christinae Kyrka","external-event-description":"","external-event-description-en":""}]}]
|
Göteborg Baroque fyller 20 år under 2023 och det firas med överjordisk och underskön musik! Den andra jubileumskonserten ägnas helt åt en av barockens giganter: BACH!
Johann Sebastian Bachs motetter har framförts vid oändligt många konserter, och spelats in på oräkneligt många skivor. Ändå återkommer sångare, körer och ensembler ständigt till motetterna. Det finns alltid något nytt att upptäcka, de inspirerar och utmanar varje gång.
I motetterna är ordet i fokus, och Bach är mästerlig på att tonsätta orden så att det är helt klart vad det handlar om – även om man inte förstår varje ord. Till exempel när varje stämma sjunger ordet Saure (sur, svår) med ett klagande intervall som Bach tonmålat så att det verkligen illustrerar den svåra vägen. I motetten Jesu meine Freude finns den fantastiska delen Gute Nacht o Wesen, då basstämman försvinner och sopranerna slingrar sig i en duett, samtidigt som altstämman obevekligt sjunger koralmelodin. Godnatt du sköna värld!
GÖTEBORG BAROQUE
“Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt.”
…skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!
Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.
Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum.
Det bubblar, fräser, viner och bär iväg är ett citat från Dagens Nyheters recension av Göteborg Baroque senaste CD: Johan Helmich Romans Then Svenska Messan (2021). En skiva som både blev kritikerrosad, hamnade på första plats på Sverigelistan över bäst sålda klassiska skivor och fick en grammisnominering! I P2 Musikrevyn kallades skivan för ett ljudbad att kliva ner i som man blir både glad och varm i själen av.