16 January 2023
16 Mar
26 Mar
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2023-03-16","external-event-range_end":"2023-03-19"},{"external-event-range_start":"2023-03-23","external-event-range_end":"2023-03-26"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"19:00","external-event-end_time":"21:30","external-event-place":"Esperantoscenen","external-event-description":"En paus p\u00e5 20 minuter ing\u00e5r","external-event-description-en":""}]}]
-

AB Stage Productions & Crime Walks AB i samarbete med ABF presenterar

SKYMNINGSFLICKOR 

Göteborg 1871. Kolera har dödat cirka 10% av alla göteborgare. Områden som Haga, Masthugget och Majorna präglas av arbetslöshet och fattigdom . I de dålig och ofta mögliga trähusen trängs tio personer eller fler i en etta. Alkohol, slagsmål och kriminalitet är en del av vardagen.

Bernhardina gör vad hon kan för att överleva. Som många andra flickor har hon blivit antastad av en arbetsgivare och är därmed stämplad som hora. Hon är 17 år när hon börjar på bordellen i Majorna. Här tvingas hon stå ut med de hårda reglerna – att få sina könsorgan besiktigade på polisstationen en gång i veckan, att inte stå stilla för länge i ett gathörn och att inte skratta högt eller vara för glad utomhus.

“Skymningsflickor” är byggd på Bernhardina Andersson Öhrns levnadsöde (1848 – 1932.) Vi följer henne i bordeller, fängelser och fattighus, vi får vara med när hon slåss med bordellmammor, roar sig med tjuven Nicko (Nicolaus Svensson) och tar sig an de rädda flickorna – ofta i 15-årsåldern – som tvingas till bordellerna.

En sorglig och verklighetstrogen skildring av en kvinnas utsatthet på 1800-talet. Men även mycket rolig genom den dråpliga och råa humorn.

 

Pjäsen ingår i Annika Banfields serie “Osynliggjorda kvinnor” och kopplas till jubileet som en tidskapsel över 1800-talet och Göteborgs historia. Att låta alla i samhället bli synliga för att kunna känna sig värdefulla och respekterade är ett tema som genomsyrar både “Skymningsflickor” och jubileets värderingar.

SPELPERIOD

“Skymningsflickor Spelas på Esperantoscenen 16 – 19 mars samt 23 – 26 mars. Den kommer sedan tillbaka augusti 2023 som ett led i Göteborgs jubileum.

Biljetter på skymningsflickor.se

Manus och regi:  Annika Banfield

Skådespelare:  Angelika Roberts, Petra Hörstedt, Chelsy Craig Andreasson, Jan Ericson

Statister: Laima Bergsman, Yamilé Craig Andreasson, Nadja Lindh, Marie Jansson, Björn Kinder

Research: Jan Palmén

Ljud och ljus: Jan Palmén

 

 

 

 

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare