Hem / Göteborgs bibliotek och kulturhus firar Göteborg 400 år
29 May 2023

— Vi är väldigt stolta över vår jubileumssatsning och bjuder in göteborgare i hela staden till fantastiska kulturevenemang för barn, unga och vuxna på våra bibliotek och kulturhus. Det blir lekfullt och färgstarkt. Håll utkik efter jubileumsfiranden nära dig, säger Christina Roos, projektledare för jubileumsfirandet på avdelningen Göteborgs bibliotek och kulturhus.

Firandet inleds i Frihamnen. Mellan 2 och 5 juni finns här ett lästält som erbjuder 75 kvadratmeter läsglädje för barn i alla åldrar. Bibliotekarier högläser för barn, författaren Andréas Sjölander är på plats med nya barnboken Alla tiders Göteborg och konstnären Linda Spåman leder en workshop i att måla porträtt. Och så klart finns det möjlighet att låna med sig böcker hem. Lästältet är ett samarbete mellan Biblioteken i Göteborg och Bokmässan i Göteborg.

Flera bibliotek bjuder in till jubileumsfester. Det blir hela dagar av firande med sagostunder på flera språk, barnteater, deckarskola och kreativt skapande. Välkommen till biblioteken i Kortedala, Backa, Högsbo, Hammarkullen, Torslanda, Biskopsgården, på Opaltorget och Stadsbiblioteket. Den 11 juni bjuder Stadsbiblioteket in 37 poeter som läser sin poesi i 400 minuter på Götaplatsen. I Slottsskogen görs samma dag en litterär vandring där Kristian Wedel berättar om Göteborgsförfattare.

Kulturhusen firar Göteborg 400 år med extra guldkant på sommarens aktiviteter. Frölunda Kulturhus är med och arrangerar Positivparkens dag den 3 juni. Då kan du lyssna på Göteborgsvisor, se dansföreställning, gå på dansworkshop, lära dig Bollywood-dansa och uppleva akrobatisk gatushow. Den 19 augusti fylls Positivparken med musik och teater. Blå Stället i Angered jubileumsfestar i fem dagar mellan 3 och 7 juli med musik, teater, utställningar och workshops. Kulturhuset Bergsjön fyller ett år i sommar och passar därför på att fira lite extra, bland annat med 1-årskalas 20 augusti och den återkommande Tellusfestivalen 3 september. Kulturhuset Kåken firar även de den 3 september med en stor, grön kulturfest med aktiviteter för både barn och vuxna.

Andra jubileumsaktiviteter är Sommarunderhållningen, Göteborgs största långfestival, som firar med konserter på Slottsskogsteatern. Skolklasser kan genom Skolbio Göteborg se film om unga göteborgares närmiljöer och filmvandra genom staden. Unga kultursommarjobbare underhåller på stadens spårvagnar och på utomhusscenen vid Stora Teatern.

— Vi har ett brett program som kommer att kittla barns fantasi, både de läsvana och de som är lite mindre läsvana. Ungdomar kommer bland annat få en gratis bok känd från Tiktok och bjuds in till kreativa workshops med konstnärer från Göteborg. För de vuxna har vi medryckande konserter, skapande och musikquiz med Göteborgstema. Här finns något för alla, säger Christina Roos.

Alla jubileumsaktiviteter på Göteborgs bibliotek och kulturhus hittar du i Jubileumskalendariet på goteborg2023.com.

Kontaktpersoner

Christina Roos
Projektledare, Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen.
E-post: christina.roos@kultur.goteborg.se
Telefon: 072–546 47 79

Maria Kopp
Kommunikatör, Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen.
E-post: maria.kopp@kultur.goteborg.se
Telefon: 076–245 97 09

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare