Jubileumsåret 2021
Tack för att fantastiskt år! Som avslut på jubileumsåret 2021 har vi sammanfattat höjdpunkterna från året. Nu tar vi sikte mot det stora jubileumsfirandet 2023 då göteborgare och besökare från hela världen kan fira tillsammans!
8 mars – Under 2021 firar Sverige demokratin 100 år. På Internationella kvinnodagen 8 mars överlämnade Göteborgskvinnor i rörelse/r boken ”Att ge upp har inte övervägts” till Anneli Rhedin, Kommunfullmäktiges ordförande i Göteborgs stad. En bok om vad kvinnoorganisationerna kämpat för i mer än ett sekel.
9 maj & 5 september – Invigningen av Hisingsbron påbörjades och alla kunde inviga bron på sitt sätt. En tisdag innan fotbollsträningen, på cykel mellan möten eller under en promenad vid midsommar. Bron stod helt klar den femte september och invigdes av Hans Majestät Konungen.
28 maj–6 november – Coronablommor invigdes. För att hedra och minnas de som gått bort i sviterna efter covid-19, ställdes konstnären Geert van der Vossens Coronablommor ut på en pråm i Göteborgs hamnkanal från maj till november 2021.
Maj–juni & september – Artscape återvände till staden och skapade ny storskalig muralkonst. Totalt var det åtta offentliga, storskaliga muralmålningar som växte fram i staden. Platserna var Landvetter flygplats, Stigbergstorget i Majorna, Sjumilahallen i Biskopsgården, Skanstorget, Valhalla IP och Elite Park Avenue i centrum och Jättestensskolan på Hisingen där eleverna var medskapande. Under året bjöds allmänheten in för att vara med och skapa en flyttbar skulptur som under en period stod vid Milleniumplatsen.
Göteborgs 400-årsdag 4 juni – Göteborgs 400-årsdag den 4 juni 2021 firades med ett direktsänt jubileumsprogram fullpackat med musik, humor, historia, kungligheter och kända göteborgare. Under eftermiddagen den 4 juni klockan 15.00-17.00 ledde Therese Brusberg och Kristian Wedel jubileumsprogrammet. Vi fick följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson när de tog oss runt i stan i en spårvagn med flera göteborgsgäster, bland andra Miriam Bryant. Det blev också musik med Timo Räisänen i studion, och den högtidliga ceremonin leddes av Tomas von Brömssen och H.K.H. Kronprinsessan Victoria sände en hälsning från Kungliga Slottet. Oavsett var du befann dig, kunde du fira och följa festligheterna i sändningen. Länk till sändningen 4 juni.
Hela staden engagerade sig i firandet. Göteborgs offentliga måltider bjöd på vård och omsorgsboenden, gymnasieskolor och grundskolor, runt om i staden. I förskolor fick barnen jubileumsefterrätt. Eleverna på Hisingen serveras också varsin halvspecial och boende inom vård och omsorgsboenden jubileumsmeny. Originalversionen av jubileumsbakelsen tog Yrgo fram tidigare under året och ett flertal kaféer runt om i staden började sälja den på födelsedagen 4 juni.
Med jubileumspaketet “Fira där du är” kunde göteborgare lära sig jubileumsdansen och jubileumslåten, baka bakelsen, dekorera sina hem med vimplar, ta selfies med vårt egna jubileumsfilter och lära sig mer om Göteborgs historia. I Spotify-listan “Göteborg 400 år” samlade vi göteborgarnas bästa Göteborgslåtar.
Göteborgs Jubileumskarta delades ut i tryckt form till alla hushåll i Göteborg i månadsskiftet maj-juni 2021. Den finns till försäljning på Gothenburg Visitor Centre vid Kungsportsplatsen i Göteborg. Göteborgs Jubileumskarta är skapad av fler än 600 göteborgare som bidragit med favoritplatser, historier och illustrationer från stadens alla sidor och vrår. Göteborgarnas egen bild av hur det ser ut här, och vilka vi är, just när staden fyller 400 år. Kartan vill inspirera till att upptäcka nya delar av Göteborg, och samtidigt påminna om att en stad är alla sina platser, alla sina människor.
4 juni–26 augusti – Från 400-årsdagen till augusti kunde göteborgare och besökare uppleva Glimtar ur Göteborgs historias installationer och filmade dramatiseringar i de historiska kvarteren kring Kronhuset via QR-koder. Glimtar ur Göteborgs historia tar dig med på en resa genom Göteborgs historia. Nio historiska händelser, alla med en unik berättelse. Fortsättningsvis kan du ta del av installationerna och filmerna digitalt här.
31 maj–4 juni – AiR 4×400 år, var ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021; Göteborg, Piteå, Luleå och Borås. I projektet genomfördes fyra residens, alltså att konstnärer fick möjlighet att bo och verka i en annan miljö under en begränsad tid, ett i varje stad. 31 maj–4 juni var det Göteborgs tur och de fyra konstnärerna fick skapa konst i en 3x3x3 meter stor kub på Vårväderstorget i Biskopsgården. Temat var regn.
4 juni – År 2020 hade The Brewhouse Award en ny tävlingskategori i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum – Designtävlingen GBG Form 2021 – där göteborgarna röstade fram de officiella jubileumsprodukterna. Elisabeth Dunker och Ulrika E Engbergs filtar Varma Göteborg och Elsa Bomans kapsylöppnare Räkan kammade hem vinsten och började säljas på födelsedagen 4 juni. Räkan är slutsåld, men filtarna finns att köpa på bland annat Gothenburg Visitor Centre och finelittleday.com.
Jubileumsaktörer har inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021-2023 tagit fram jubileumsprodukter som finns samlade här under Jubileumsprodukter. Det har varit allt från bokutgivningar och delikatesser till accessoarer och PostNords jubileumsfrimärken.
4 juni – Utställningen Göteborg berättar invigdes på Gustaf Adolfs torg, Göteborgs stadsmuseums jubileumssatsning. Göteborg berättar är 100 göteborgares berättelser. Kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar. 4 juni invigde även Stadsmuseet utställningen Grejen med Göteborg. En basutställning om 1900-talets Göteborg. På Göteborgs Stadsmuseum kan nu besökare upptäcka 400 år av Göteborgs dramatiska historia genom sina fyra basutställningar.
4 juni – 21 km konst invigdes 4 juni. Denna 21 km långa konststråket av Sätt färg på Göteborg löper från Blå stället i Angered, genom staden, till Röda Sten Konsthall vid Klippan. Konststråket har sedan starten 2016 fyllts på med muralmålningar, vepor, färgglada vimplar och dekorerade elskåp.
4 juni – Den 4 juni läste 21 poeter upp poesi från ett fönster genom Fönsterpoesi i en livesändning i sociala medier. Med Fönsterpoesi ville Göteborgs bibliotek och kulturhus bidra till att visa upp Litteraturstaden Göteborg och delta i firandet av 400-årsdagen.
Det var många som hyllade Göteborg 400 år. Till exempel Per Andersson i Allsång på Skansen 29 juni, och Håkan-musikalen Kärlek skonar ingen 2021/2022 på GöteborgsOperan.
8 november – Göteborg blev utnämnd till Unesco City of Literature, i det internationella nätverket för kreativa städer. Utnämningen gör Göteborg till Sveriges första kreativa stad inom området litteratur. I ansökan hade flera jubileumssatsningar lyfts som en del av litteraturstaden Göteborg. Bland annat lyftes Staden där vi läser för våra barn som har bidragit till att förskoleklassbarn årligen får en egen bok för att stärka satsningen. Fler satsningar som lyftes var Fönsterpoesi och Rain Gothenburgs brunnslockspoesi. Under 2021 har Rain Gothenburg haft stor medial uppmärksamhet nationellt och internationellt. Brunnslockspoesi har gjort avtryck i både Göteborg och Skåne.
3–19 december – Under Julstaden Göteborg bjöd stadens 400-årsjubileum in till En historisk filmupplevelse av Göteborg i 360 grader, i Bältespännarparken 3–19 december. Filmen visades på en 8 meter hög och 30 meter i diameter stor cirkulär filmduk.
7 december – Den 7 december deltog Power to the Youth, den unga referensgruppen till Göteborgs 400-årsjubileum, i Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna) med programpunkten ”Hur säkerställer vi att unga blir och känner sig hörda?”. Under seminariet lyftes de viktiga frågorna om ungas rätt att vara engagerade och att delta i samhället så att deras kompetenser och erfarenheter tas tillvara i samhällsutvecklingen.
Under 2021 lanserade Power to the Youth filmen ”Göteborg & Jag” – en film om ungas inflytande och delaktighet i stadsutvecklingen. Lanseringen skedde i form av en digital filmvisning och workshop direktsänt från Frilagret. Se hela filmen här.
Under året pågick Hela staden-arbetet som syftar till att skapa delaktighet och engagemang för Göteborgs 400-årsjubileum hela vägen fram till 2023 genom samskapande aktiviteter i de fyra geografiska områden och tillsammans med ÄVO och PTTY lyfta ungt och äldre inflytande. Några exempel från 2021 är att generationsmöten i centrum arrangerade Tillsammansfestivalen, Nordost arrangerade konsert på Radar 72 och Kulturbord med poesi på Bergsjögården.
Utvecklingen av Jubileumparken fortsatte och det var byggstart för utflyktslekplatsen och grönskande gläntor i parken. Under året anlände “västlänksträd” och planterades, och ett flertal lekfulla lekskulpturer monterades i parken som blev en del av Göteborgs femte utflyktslekplats. Under sommarsäsongen anordnades den årliga seglaskolan i parken.
10 december – Den fossilfria förskolan Hoppet invigdes och lämnades över till förskoleförvaltningen i Göteborg. Hoppet är ett innovationsprojekt för fossilfritt byggande och en av Göteborgs stads satsningar i samband med 400-årsjubileet.
31 december – Bostad2021 avlutades efter sju år som jubileumssatsning. Byggaktörerna som medverkar i BoStad2021 fortsätter sitt arbete med att färdigställa de projekt som är kvar. Till den 31 december 2021 var 4074 bostäder klara. Enligt gällande prognos kommer det gemensamma målet om 7000 bostäder att nås under andra kvartalet 2023.