Hem / Jubileumsparken växer både på land och i vattnet
18 November 2022
Hamnbadet kommer att bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng med rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng samt en yta med duschar och soldäck. Prototypen "Allmänna bastun" blir en permanent del av parken. Redan i slutet av detta året kommer servicebyggnaderna med omklädningsrum och toaletter att vara klara och öppna.

Bassängen ”Allmänna badet” är stängd för säsongen sedan mitten av oktober och flyttad till kaj 113 längs Norra Frihamnspiren, för att lämna plats åt det nya hamnbadet. I vattnet utanför Kvillepiren pågår just nu pålning. Efter det kommer förankringar till det nya hamnbadet att placeras ut.

På land pågår arbetet med att anlägga en filterbädd. Den ska användas för rening av vattnet i sötvattenbassängen, som tillsammans med två saltvattenbassänger utgör det nya hamnbadet.

Bassängerna byggs på östkusten

Bassängerna byggs på pontoner som just nu tillverkas hos en underleverantör på östkusten. De kommer att bogseras med pråm till Göteborg och Jubileumsparken. Därefter fortsätter bygget på plats i Frihamnen.

– Vi hoppas att inte vädrets makter ställer till det för oss, utan att de kan fraktas som planerat omkring årsskiftet, säger projektledare Amelie Sandow, park- och naturförvaltningen.

Omklädningsrum och toaletter klara till årsskiftet

Hamnbadet är inte det enda som byggs i Jubileumsparken. Redan till årsskiftet ska de nya servicebyggnaderna med teknik- och personalutrymmen samt omklädningsrum och toaletter vara klara och öppna.

– Servicebyggnaderna ligger mitt emellan utflyktslekplatsen och badet. De blir ett välkommet tillskott till parken då besökarantalet har ökat sedan vi öppnade utflyktslekplatsen i augusti, berättar Amelie Sandow.

Ny bastun byggs under 2023

Under 2023 kommer en ny bastu att byggas med samma utseende och placering i parken som den nuvarande prototypen ”Allmänna bastun”.

Byggnadens unika utseende och placering, i kombination med dess funktion, kräver speciallösningar för att klara såväl väder och vind som många besökare under lång tid. Från ”Allmänna bastun” kommer fasadplåtarna att återanvändas. Övriga delar byggs från grunden för att garantera en fuktsäker konstruktion med god lufttäthet.

– ”Allmänna bastun” har använts flitigt av göteborgare och besökare, den har uppmärksammats både nationellt och internationellt och den har blivit ett välkänt landmärke i Göteborg. Därför är vi angelägna om att kunna behålla både dess utseende och placeringen, säger Amelie Sandow.

Planen är att bastun ska öppna för besök under slutet av 2023.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare