Jubileumssatsningar / AB Stage Productions
25 May 2014

Vem var Emerentia?

Emerentia Pauli växte upp i en prästfamilj i Nya Lödöse. När hon var 18 år giftes hon bort med Ståthållare Mårten Krakow. Han var då 65 år och hade bara ett ben. Mårten Krakow blev Kommendant på Gullbergs Fästning, föregångaren till Skansen Lejonet. Han hyllades som krigshjälte 1612, när han med 350 män vann striden mot 2500 danska soldater. Därefter besegrade han även danskarna vid Vaxholms fästning och räddade därmed Stockholm. Det är i alla fall så det förklaras i historieböckerna. Men sanningen var en helt annan. Det var 27-åriga Emerentia som förde befälet varje gång. Gustav II Adolf beundrade och hjälpte den unga kvinnan som 1617 blev änka med fem barn. Men när kungen dog 1632 förändrades Emerentias liv totalt. När hon tiggde på gatorna i Göteborg var det ingen som visste att den fattiga kvinnan faktiskt hade räddat Sverige.

Bakgrund

Manusförfattaren och regissören Annika Banfield berättade genom pjäsen om sin förfader Emerentia Krakow och hennes spännande liv. Genom ögonen på Emerentias dotter Cecilia, följdes moderns kamp, när hon trotsade den tidens norm på hur kvinnor skulle vara. Än idag, 400 år senare, finns spår av Emerentia och Cecilia i stan, nämligen i Göteborgs Domkyrka. Vid varje högmässa hyllas dessa kvinnor – trots att ingen egentligen vet om det. Emerentia Krakow var en av många, många kvinnor i det förflutna som osynliggjordes och glömdes bort. Pjäsen var tillägnad alla dessa kvinnor.

Pjäsen spelades i Kronhuset 11-15 augusti 2021.

 

Läs mer

AB Stage Productions Facebook

Kontakt

Annika Banfield,

annika@banfield.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare