Jubileumssatsningar / Det entreprenöriella Göteborg
5 July 2016

Ambitionen är att bygga strukturer i staden som underlättar för innovation, entreprenörskap och nyföretagande. 2017 etablerade vi en levande mötesplats i Gamlestaden för att skapa fler möjligheter och underlätta för alla som vill starta och driva företag. Syftet är att samla flera organisationer med olika kompetenser inom nyföretagande och innovation på en plats för att erbjuda kunskap och kontakter till alla som vill utveckla sitt entreprenörskap. Mötesplatsen ligger i Gamlestadens Fabriker, byggnad B13 och heter YESBOX – Home of entrepreneurs och är en naturlig mötesplats för entreprenörer, innovatörer och nyföretagare.

2021 öppnande International House vid Järntorget upp dörrarna. International House är ett resultat av satsningen Move To Gothenburg som Business Region Göteborg, Västsvenska Handelskammaren och Västra Götalandsregionen drivit sedan 2016. International House välkomnar och erbjuder rådgivning till individer och familjer som kommer till Göteborgsregionen för arbete, studier eller för att driva en egen verksamhet. Aktivitetsnivån är mycket hög och över 30 events/seminarier genomförs utöver den individuella rådgivningen. Satsningen är en samverkan mellan Business Region Göteborg, Arbetsmarknad och vuxenutbildningsförvaltningen, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.

På gång är också The Yard, en ny tillväxtarena för techbolag som ska etableras på Lundbystrand. Syftet är att skapa en naturlig mötesplats för start-up och scale-upbolag och att genom enkla förändringar erbjuda flexibla ytor åt dem i de gamla varvsmiljöerna på Lindholmen. Satsningen är en samverkan mellan Business region Göteborg, Älvstranden Utveckling och Lindholmen Science Park.

Yesbox, International House och The Yard kommer vara starka symboler för Det entreprenöriella Göteborg.

YESBOX – Home of entrepreneurs är en naturlig mötesplats för entreprenörer, innovatörer och nyföretagare.

Genomförande

2022-2023: På Yesbox och International House fortsätter aktiviteter såsom workshops, seminarium, webbinarium drop in-rådgivning, kurser. Mer är under planering och rapporteras längre fram. Fram till 2023 är planen att på The Yard skall de första inflyttningarna ha skett och att en neutral mötesplats är i gång.

Hållbarhet, Innovation och Samhällsnytta

Genom att staden erbjuder bättre förutsättningar kan fler människor starta, driva och utveckla sina företag och därmed bidra till en högre sysselsättning och ökad skattebas. Nya företag är en förutsättning för ekonomisk hållbar tillväxt.
Tjänsterna som erbjuds ska bidra till att fler nya företag startar, överlever och utvecklas. Det är grundförutsättningen att Yesbox, International House och The Yard ska vara tillgängligt med allmänna kommunikationer för att minska behovet av biltrafik och därmed bidra till minskade utsläpp och en bättre innerstadsmiljö. Tjänsterna ska inspirera och stimulera till hållbara, innovativa affärsidéer utifrån alla hållbarhetsdimensioner. Tjänsterna kommer att finnas tillgängliga för alla, oavsett språk eller kulturell härkomst. Nya företag skapar förutsättningar för ökad sysselsättning, vilket motverkar utanförskap. I alla aktiviteter som arrangeras är det viktigt med mångfalds- och jämlikhetsaspekten.

Målbild

Yesbox, International House och The Yard gör det enklare att starta, utveckla och driva företag samt att hitta nödvändig kompetens. När Göteborg fyller 400 år är målet att Göteborg är en internationell förebild genom sin entreprenöriella ”attityd och atmosfär” där det finns verktyg att förverkliga människors idéer till hållbara verksamheter.

Projektägare: Business Region Göteborg

Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Det entreprenöriella Göteborg
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare