19 October 2022

Under Eldfesten är det fullt med aktiviteter och energi från start till slut. Huvudfokuset är på scen i form av livemusik och dans från många olika kulturer. På evenemangsområdet finns även matförsäljning som lockar allas smaklökar. Firandet slutar med en internationellt känd artist, vilket är en härlig avslutning på kvällen.

Eldfesten är starten på firande av det persiska nyåret (Nouruz) och under 2023 en del av Göteborgs jubileum. Det är den viktigaste högtiden på hela året och man firar den med släkt och vänner. Högtiden och firandet är inte religiöst utan enbart en gammal tradition som kvarhållits genom historien.

Firandet börjar den sista tisdagen innan det persiska nyåret och pågår sedan fram till nyårsafton som år 2023 infaller den 20 mars, klockan 22:24. Firandet inleds med Eldfesten (Chaharshanbe suri) och hamnar år 2023 på den 14 mars.

Under Eldfesten välkomnar man våren och tar farväl av vintern, detta görs genom att hoppa över brasorna som tänds under festens gång. Att hoppa över elden är en symbolisk reningsprocess där flammorna sägs kunna rena kropp och själ från sjukdomar och ondska. Med ramsan ”Zardie man az to, sorkhie to az man” vilket direktöversätt betyder ”Mitt gula till dig, ditt röda till mig”. Man gör sig av med vinterkylan och får i stället eldens värme och livskraft för det kommande året.

Läs mer

Eldfestens hemsida

Kontakt

Armaghan Romiani,

info@atash.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare