Jubileumssatsningar / Göteborg berättar
6 September 2016

Som en del av stadens 400-årsjubileum har Göteborgs stadsmuseum gjort 100 intervjuer med 100 göteborgare. De personliga berättelserna finns nu sparade för framtiden i museets arkiv.

Den 4 juni 2021 tog dessa människor plats på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg, i en stor utomhusutställning. I utställningen kunde du möta kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från olika delar av staden. Deras röster och porträtt ger en bild av Göteborg idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia.

Om Göteborg berättar

Inför planeringen av Göteborgs 400-årsjubileum efterfrågades göteborgarnas idéer. Många ville då lyfta fram stadens historia men även de samtida berättelserna om Göteborg. Utifrån det skapades projektet Göteborg berättar, där historien och kunskapen om Göteborg breddas. Göteborgs stadsmuseum har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Projektägare: Kulturförvaltningen

Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Göteborg berättar
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare