Jubileumssatsningar / Göteborgs stadsmuseum
19 March 2014

Utställningar på Göteborgs stadsmuseum

 

Göteborgs födelse

Inför 400-årsjubileet skapade Stadsmuseet utställningen Göteborgs födelse, en basutställning om 1600-talets Göteborg. Utställningen öppnade 11 mars 2017 och visar en mustig blandning av livsberättelser och arkeologiska fynd som ger en inblick i hur de första göteborgarna levde sina liv och hur staden växte fram till att bli en ledande handelsmetropol. I samband med invigningen lanserades också en film som med modern teknik och historiska dokument är en visualisering av hur 1600-talsstaden vuxit fram.

Grejen med Göteborg

På stadens födelsedag den 4 juni 2021 gav Göteborgs stadsmuseum alla göteborgare en historisk födelsedagspresent. Då invigdes Grejen med Göteborg  – en helt ny basutställning om Göteborgs 1900-talshistoria och nutid. Utställningen utgör den sista pusselbiten i museets historiska varv genom Göteborgs 400-åriga historia, som tar sin början i “Göteborgs födelse” och avslutas i vår samtid.

4 juni 2021-tillsvidare

Inzoomat

Stadsmuseet bidrar också till jubileumsåret med utställningen Inzoomat som visar både kända och okända göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag. Utställningen bygger på forskningsprojektet ”Tidernas Göteborg” där Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Landsarkivet Göteborg, Göteborg & Co, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström har samverkat.

6 februari 2021-30 december 2022

Göteborg berättar

Våren 2021 öppnar också utomhusutställningen Göteborg berättar. Utställningen bygger på 100 intervjuer och fotografier av 100 göteborgare från hela staden. Göteborg berättar är ett av stadens jubileumsprojekt.
Under hösten 2021 delas utställningen upp och visas på 10 platser i staden.

2 juni -31 december 2021

Augusta Lundin

En utställning om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. En samproduktion med Thielska Galleriet och Malmö museer.


Öppnar 2 april 2022

Kontakt

Isa Andersson, isa.andersson@kultur.goteborg.se 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare