Jubileumssatsningar / Grundskoleförvaltningen Framtidsfararna 2121
3 April 2014

I samarbete med bland annat Göteborgs stadsmuseum och Chalmers Tekniska Högskola kommer en rad aktiviteter genomföras.

Framtidsfararna 2121 syftar till att stimulera elevernas nyfikenhet på Göteborgs historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna. Att skapa medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.

Hur planering, utformning och förvaltning sker i det offentliga rummet har stor betydelse för barns och ungas livsmiljöer. Barns medverkan i stadsutveckling är viktig för att behålla, skapa och utveckla goda livsmiljöer för alla. Hur ser Göteborg ut 2121?

Jubileumsprojektet #gbg4ever

Handlar om att samla stadens unga i den förenande och läkande kraften av skapande och kreativitet! Vi vill såklart också hylla vår hemstad, vårt Göteborg med sång, musik, film, foto eller dans och här vi vill ta hjälp av dig och dina elever.

Alla kan vara med, oavsett om du undervisar på högstadiet eller har elever i förskoleklass. Det viktigaste är att ni gör er egen grej!

#gbg4ever går ut på att inspireras av jubileumslåten “Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg”. Låten är skriven av Katarina Hemlin och med detta bidrag vann hon tävlingen för Jubileumslåten. Låten kan ni lyssna på här: https://youtu.be/Pwm1656lz18

Fånga vad Göteborg betyder för dig och dina elever och sprid det vidare. Genom att samla skolan och sjunga i kör? Ja, vad kul!  Ni kanske vill visa upp er del av staden med ett fotocollage? Superbra! Eller gör en musikvideo till låten som visar ert smultronställe? Eller varför inte spela in er egen tolkning av låten. Vi tar gladeligen emot tonartshöjningar!

Tävling

Var med och tävla om fina priser till de bästa bidragen med en total prissumma på 25 000 kronor i tre olika kategorier, film, foto/bild och musik/dans. Anmälan är öppen och du når den via vår webbplats. Arbetar du utanför den kommunala grundskolan kan du höra av dig till digital@grundskola.goteborg.se för att anmäla dig.

Du som lärare bjuds in till grundskoleförvaltningens lokaler i Gamlestaden den 7 mars där vi kommer att bjuda på olika lustfyllda workshop-stationer inom foto, film och musik. Mer information om dagen kommer längre fram.

Vi vill ha ert bidrag senast den 15 maj, du kan mejla in ditt bidrag till digital@grundskola.goteborg.se eller hör av dig så kommer vi och hämtar! Vinnaren utses av en jury och utvalda bidrag kan ses runtom i staden under  sommaren 2023.

#gbg4ever

Är en del av Framtidsfararna2121 som är grundskoleförvaltningens jubileumssatsning och syftar till att stimulera elevernas nyfikenhet på Göteborgs historia, nutid och framtid. Jubileumssatsningen syftar till att uppmärksamma Göteborgs 400-årsjubileum.

 

Läs mer

Framtidsfararnas hemsida

Kontakt

Josefine Nero,

josefine.nero@grundskola.goteborg.se

 

 

 

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare