Jubileumssatsningar / Lennart Nilsson Fotograf – Göteborgs Profiler
17 January 2014

Projektet kom till efter en idé  Lennart burit på i många år, olika omständigheter gjorde att han började fotografera de första personerna under hösten 2014. Målet var att skildra personer verksamma här i Göteborg och att urvalet skulle vara hans eget personliga. Projektet är helt ideellt.

Lennart Nilsson har jobbat som porträttfotograf i Göteborg i snart 50 år och har drivit Ateljé Marie Fotostudio AB sedan 1974. Studion startade 1934 och är således Göteborgs äldsta fotostudio. Den drivs idag vidare av sonen Peter och ligger mitt på Vasaplatsen.

Porträtten är fotograferade i ateljé och under likartade omständigheter. Från början tänkte sig Lennart enbart allvarliga halvbilder (från händerna och uppåt). Han tänkte genomgående använda samma bakgrund, samma kamera och liknande ljussättning. Efterhand som projektet fortgått har han delvis gått ifrån vissa av dessa strikta tankar och roat sig med att fotografera även närbilder på vissa personer samt varierat bakgrund och ljus. Vissa bilder har också efterhand blivit fotograferade på andra platser av praktiska och geografiska skäl.

Ambitionen har varit att få ögonkontakt, att finna en närhet, en slags sårbarhet i blicken. I studion jobbar Lennart mycket med att försöka finna denna närhet underfotograferingsögonblicket. Han har också varit mån om att hålla en viss distans och inte styra för mycket, delvis av respekt för var och en, men också för att få möjlighet att visa något av kroppsspråket formulerat genom händer, kroppshållning och klädsel.

Ljuset är enkelt, ofta bara en eller två ljuskällor, med så lite teknik som möjligt. Bilderna är inte retuscherade utan i princip tagna direkt ur kameran. Samtliga bilder är fotograferade digitalt, framställda av honom själv på högkvalitativt bomullspapper.

Tanken är att även du som betraktare skall känna närheten i blicken när du betraktar bilderna. När Lennart kontaktade personerna bad han dem komma till min ateljé, i kläder de kände sig bekväma i. Lennarts uppfattning är att kläderna som man bär, påverkar både hållning och ansiktsuttryck. Medvetet har han valt att inte finjustera hur kläderna sitter, utan ser detta som en viktig egenhet hos respektive person. Under fotograferingen fick personerna gärna vara allvarliga, men leenden eller skratt var självklart inte förbjudna.

Urvalet har han gjort efter egen uppfattning om vad “göteborgare i min värld” är. Ambitionen har varit att kunna ha ett genusneutralt urval vilket han enligt honom själv inte lyckats helt med. Projektet är ständigt pågående och fler bilder tillkommer efterhand, i detta nu finns det nära ett hundra personer avbildade. Det hela kommer framöver att bli en bok med de bästa bilderna.

Lennarts förhoppning med detta projekt är att kunna spegla en del av Göteborgs nutid och historia, och visa personer som verkade under hans tid.

De senaste åren har han följt fotoprojektet Ögonblick, en dokumentation av Göteborgs innerstad under hundra år, och har därigenom ett samarbete med Kultursamverkan Svenska kyrkan.

Läs mer

Lennart Nilsson Fotografs hemsida

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare