Jubileumssatsningar / Projekt Livskonst
27 December 2013

Bakom fasaden sker saker inom relationer som ingen annan vet. Vi drivs ofta av att visa upp det fina som sker, de perfekta sidorna, och piskas av inmatade krav på hur våra relationer borde vara. “The Rise and Fall of a Swedish Couple”, av konstkollektivet Projekt Livskonst, är en ocensurerad fotokonstserie som vill visa upp stadier i en kärleksrelation som vi alla kanske känner igen. Ibland är det en dans på rosor och ibland går det inte alls att dansa. Bilderna är tagna på 12 olika platser i och kring Göteborg – från Haga, till Göteborgs Hamn, från cykelvägar och sängkammare till hav och klippor.

“The Rise and Fall of a Swedish Couple” är en svartvit fotokonstdokumentär som skildrar ett svenskt par i Göteborg, från första gången det säger klick till de olika känslostormar ett förhållande kan innehålla. Gästboken från premiärutställningen på Galleri Pråmen vid Röda Sten, augusti 2020, visar att projektet har lyckats beröra dem som bär på likartade erfarenheter.

Steget till en fotokonstdokumentär i svartvitt togs tillsammans med fotograf Rijad Buzimkic med företaget Rijad B Photography. Hur idén skulle gestaltas och utformas utvecklades under resans gång. Bilderna är ett försök att återskapa de känslor som kan uppstå under en relation – både de positiva och de jobbiga. Konstnärerna har hämtat inspiration från sina egna relationer och från andras relationer som de haft nära inblick i. De försöker återuppleva känslorna, återskapa dem, framför kameran, framför betraktaren. De insikter och bearbetningar som aktörerna personligen upplevde under processens gång, som växlade mellan sorg, smärta, kärlek och läkning, har även gett upphov till ett utvecklingsprojekt inom coachning/healing, där avsikten är att par skall kunna läka och utveckla sin relation genom den typen av gestaltande som konstprojektet baserades på.

Konstnärernas förhoppning är även att projektet skall vara en inspirationskälla till andra att våga utveckla och visa sin konst offentligt utan tak och ramar.

Många av bilderna är motiv från Göteborgs sevärdheter, framförallt Göteborgs Hamn. Det finns en bild i samband med Göteborgs Hamns 400-års jubileum med två små barn som blickar ut över hamnen. Ovetande om bilden har ”The Rise and the Fall of a Swedish Couple” ett snarlikt motiv, vilket skänktes av konstnärerna i form av en tavla till Göteborgs Hamn vid julen 2020.

Ta gärna del av Projekt Konstfilms presentationsfilm där de berättar sin historia.

En annan historia kommer läggas ut på denna sida för att visa var i Göteborg Projekt Livskonst gjorde sina inspelningar och i tanken bakom varje scen.

Läs mer

Projekt Livskonsts hemsida

Facebook

Kontakt

Marie Grengman,

info@projektlivskonst.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare