Jubileumssatsningar / Rain Gothenburg
19 November 2018

Klimatförändringar kommer resultera i att regnet bara blir mer, i tid och i mängd. Regn som behöver någonstans att ta vägen när det fallit till marken, så att staden inte svämmar över. Till dammar och regnrabatter som fördröjer vattnet och avlastar dagvattensystemet. Men vi är övertygade om att regnet kan bli mer på fler sätt. Dagvattenhantering kan bli konst. Skyfall kan skapa mötesplatser. Vattnets roll kan lyftas i arkitektur. Regn kan få människor att vilja gå ut.

Staket föreställande moln med regndroppar vid Regnlekplatsen i Renströmsparken.

Det är göteborgarnas idéer som lett till visionen, som ger ringar på vattnet. För att nå visionen och därmed skapa en stad som möter såväl framtidens som människors behov vill Rain Gothenburg att fler låtsas att det regnar. Att fler använder designmetodik för att tänka in regnet och bjuder in invånare, civilsamhället och näringslivet i sina processer. Från planering till resultat. Då kan vi tillsammans göra Göteborg mer intressant, kreativt och hållbart.

Rain Gothenburg är en jubileumssatsning i Göteborg med visionen att bli Världens bästa stad när det regnar.

Målbild

Med regnet som utgångspunkt ska vi tillsammans göra Göteborg ännu mer attraktivt att bo i, driva verksamhet i eller besöka. Genom detta arbete uppfattas Göteborg internationellt som en framgångsrik och kreativ stad.

Projektägare: Kretslopp och vatten

Brunnslockspoesi

Varje år utser Rain Gothenburg en poet som får tolka regn. Deras dikt gjuts in i brunnslock för brunnar som ändå behöver nya lock. Och som nu får ett mervärde i form av poesi. Med brunnslockspoesi vill vi lyfta infrastrukturen under mark – rören och anläggningarna som tar hand om regnet. Vi tar en konstform till en plats den sällan annars når. Poesin till gatan. Brunnslocken finns lite varstans i Göteborg. Håll utkik på nästa promenad!

Brunnslockspoeterna

2019: Lina Ekdahl

2020: Anna-Greta Wide

2021: Malte Persson

2022: Mariam Naraghi

2023: Ann Järderlund

Regnlekplatsen i Renströmsparken

Vid Näckrosdammen ligger den – lekplatsen som blir extra rolig när det regnar. Med bord att baka geggamoja på, extra djupa pölar att hoppa i och tak med form av stora löv att ta skydd under. Lekparkens underlag är dessutom byggt för att fördröja vattnet och därmed avlasta dagvattensystemet. Plats för både kul lek och klimatanpassade lösningar!

Barn och vuxna i Göteborg fick bidra med sina idéer till lekplatsen, som sedan tolkades av 02landskap och konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

Regnlekplatsen i Renströmsparken, Göteborg. Foto: Marie Ullnert

Seminarieparken

Två veckor om året står körsbärsträden i blom. Då är Seminarieparken fantastiskt vacker. Nu ska parken bli ett lika självklart besöksmål de dagar när det regnar. Lampor som dansar i regn, en regnpaviljong där du kan vara torr samtidigt som du upplever regnet är och regnrabatter som tar hand om fallande regn är nu på plats. För planerna att göra Seminarieparken till Världens bästa park när det regnar står Rain Gothenburg och Higab.

Seminarieparken.
Regnpaviljongen i Seminarieparken. Foto: Hans Ekestang/Higab

Torslandaskolan F-6

En utemiljö som ger regnet huvudrollen. Slussar och regngardiner som uppmuntrar till lek. Regnvatten som samlas i en flod och mynnar ut i ett delta. En skolgård som kan utbilda om vattnets kretslopp och samtidigt fördröja vattnets väg ut i dagvattensystemet – så att det inte blir översvämning. Så kan det bli om man låtsas att det regnar i planeringen av en ny skola, vilket Göteborgs stad gjorde när gamla Torslandaskolan växte ur sina lokaler och behövde ersättas. Världens bästa skola när det regnar planeras stå klar 2024.

Visionsbild Torslandaskolan.

Dagvatten och skyfall

I Göteborg regnar det i snitt var tredje dag. När vattnet rinner av på marken kallas det dagvatten. Kraftiga regn, när det regnar mer än normalt, kallas skyfall. För att minska risken för översvämningar och föroreningar i våra vattendrag behöver vi hjälpas åt. Läs mer på goteborg.se här.

Regnfärg

Våren 2019 skapade konstnären Bea Szenfeld regnkonstverket Now you see it, then you don’t på Esperantoplatsen med fokus på klimatförändringar. Konstverket bestod av isbjörnsspår målade över en del av torget. Spåren var till synes osynliga, men egentligen var de målade med en speciell regnfärg som bara syns när det regnar.

Invigning av Bea Szenfelds regnkonstverk på Esperantoplatsen, Göteborg. Foto: Marie Ullnert

Regndans

Dansskolan Twisted Feet i Göteborg fick fritt tolka regnet kopplat till människan i en dans. Se regndansen här. Under Göteborgs Kulturkalas 2019 uppträdde Twisted Feet med regndansen i Jubileumspaviljongen.

Regndans i Jubileumspaviljongen under Göteborgs Kulturkalas.

Urbanistica

Magnus Mott och Jens Thoms Ivarsson gästade podcasten Urbanistica i maj 2022 för att prata om Rain Gothenburg. Lyssna på avsnittet här.

Cultural Adaptations Sweden

Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Läser in karta...
Adress: 

Läs mer
Visa karta i fullbredd
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

Rain Gothenburg
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare