Jubileumssatsningar / SILVERHJÄRTATS HEMLIGHET – en nyskriven musikal om Göteborg
8 May 2023

Silverhjärtats Hemlighet är en nyskriven musikal av Jenny och Martin Schaub. Tillsammans med Balettakademien/Göteborg och för att fira Göteborgs 400-årsjubileum, så har nu denna musikal urpremiär i sin nuvarande form.

Upphovspersonerna är både medlemmar i West of Eden och väletablerade musiker och låtskrivare. ”Silverhjärtats Hemlighet” är deras första gemensamma musikal.

Balettakademiens Musikalutbildning är en yrkesförberedande utbildning, som tillsammans med Dansutbildningen, också jubilerar i år. Utbildningen firar i år 40 år och samtidigt kommer skolan även att etablera sig i den nya stadsdelen Karlastaden. Skolan startade i Mölndal, flyttade sedan till Gamlestaden (ungefär den plats där Gamla Lödöse låg) och landar i år i Karlastaden. Ett stycke Göterborgshistoria i sig.

I handlingens centrum finns det silverhjärta som hittades i Gamlestan 1916, i samband med utgrävningarna av det som en gång var Nya Lödöse.

Hjärtat finns nu i Göteborgs stadsmuseums samlingar och ingår i utställningen Göteborgs födelse”

Det finns än idag många frågetecken kring smycket.
– Varför begravdes en ung kvinna i kyrkan med ett smycke runt halsen? Så gjorde man ju inte på 1500-talet.
– Och vad står det egentligen på den lilla bit pergament som man också hittat i hjärtats mitt?
– Vad betyder alla inskriptioner på föremålet?
– Varför låg det bovete inuti medaljongen?
Vetenskapen har inte kunnat lösa Silverhjärtats hemlighet, vilket skapar ett mytiskt skimmer kring smycket. Det var också detta som satte fantasin i rörelse hos upphovspersonerna.
Att inte ha alla svar kan ibland vara mer värdefullt än att veta allt.

Du får, i musikalen, följa ett antal personer i tre olika tidsåldrar, vilkas liv på olika sätt påverkas av smycket. Berättelsen driver också tesen att vi alla berörs av varandra och påverkas av varandras handlingar. Någonting någon gjorde för väldigt länge sedan kan sätta avtryck i livet hos någon som lever nu. Oavsett vem du är och var du bor, vilket språk du talar och hur du ser ut. Vi påverkas av varandra. Det vi gör får konsekvenser, inte bara i våra egna liv, utan också i andras.

“Så därför, minns att allt du gör kan sätta sina spår,
och spela roll i någons liv om fyrahundra år.”

I grund och botten är ”Silverhjärtat” en berättelse om människorna som levde då och om oss som lever nu. Om hur vi hör ihop. Hur lika vi är. Trots att staden förändras känner vi samma glädje och samma sorg, och vi drömmer alla om att få vara dom vi innerst inne är. Att få leva livet fullt ut och kanske, som Alice Johansson 1916, om att få göra nånting stort.”

”leva mitt liv bortom normen
Stå mitt i ögat av stormen
Leva fullt ut och till slut
Känna att jag har gjort….
Nånting stort”

Ur Silverhjärtats hemlighet.

Biljetter

Boka biljetter till föreställningen här.

För mer information, besök Balettakademiens hemsida.

Kontakt

Joacim Hedman

joacim.hedman@folkuniversitetet.se

Grafik: Joacim Hedman
Created with Sketch. Filter
Klar
Filtrera
AV
Rensa filter / visa allt
Rensa filter
-
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

Utforska mer

SILVERHJÄRTATS HEMLIGHET – en nyskriven musikal om Göteborg
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare