Jubileumssatsningar / Vinjettfilmen
13 May 2022

Vinjettfilmen är filmen som visas före varje filmvisning och under Göteborg Film Festival visas den närmare tusen gånger. Sedan flera år har den varit ett fritt konstnärligt uppdrag som festivalen gett till en etablerad filmare eller konstnär. Med anledning av Göteborgs Jubileumsfirande 2023 valde festivalen att skapa en tävling där vem som helst kunde bli upphovspersonen till vinjettfilmen 2023. För att tävla krävdes en filmidé på temat Göteborg då staden stod i fokus under filmfestivalen 2023 med anledning av 400-årsjubileet. Och idéer fanns det gott om. Urvalsjuryn hade ett styvt jobb att koka ned alla fantastiska och fantasirika bidrag till sex nominerade. När publiken och vinnarjuryn hade sagt sitt, stod det klart att 2023 års vinjettfilm blev Fabiana av Johanna St Michaels och Kristina Meiton. Filmen hade premiär den 27 januari 2023.

Foto: Johanna St Michaels
Det vinnande bidraget Fabiana.

Om det vinnande bidraget Fabiana

Fabiana eller Birgitta Andreén har haft sin damklädesbutik sedan 1969 på Nordenskiöldsgatan i Göteborgs hjärta. Hon har ett troget klientel av damer som köper hennes kläder. På skyltfönstret syns månadens klipp på handskrivna lappar. Fabiana äger vitsens förmåga och skojar med sina kunder. Hon vevar på sin gamla kassaapparat, tar endast kontanter och lämnar handskrivna kvitton. Hon är välpudrad, med rött läppstift och mycket stora glasögon. I filmen möter vi damer som kommer och går i butiken. De småpratar på go göteborgska och diskuterar den kommande filmfestivalen. Bland de handskrivna lapparna sätter Fabiana upp en ny: ”Klä dig som en filmstjärna, nu är det festival!”. Detta blir en humoristisk och färgglad vinjett med damer som har mycket sting.

Regissör och Producent: Johanna St Michaels & Kristina Meiton
Fotograf: Johanna St Michaels och Paul Björkman,
Klipp: Kristina Meiton
Kompositör  Matt Johnson, THE THE
Belyningssmästare: Luisa Fanciullacci, Rental house – Brilliant Light AB
Ljuddesigner: Jesper Miller, Auditory
Colorist: Hector Mora, Cloudberry Post
Day-to-Night grading: Thomas Feiner
Sminkör: Samira Ström

Medverkande i filmen:
Gabriella Lundblad, Camilla Lystrand, Gull-britt Båth, Malin Svantesson, Birgitta Andreén och Julia Frisk.

Foto: Jessica Lundgren
Äg din stad! fick juryns specialpris.

Juryns specialpris

Ett av de nominerade bidragen Äg din stad! av Föreningen Grunden fick juryns specialpris och fick bidrag att producera sin film till Göteborg Film Festival.

Om Äg din stad!

Det är sällan staden Göteborg kostymeras i funktionsvarierad skrud. Synnedsatta erfarenheter eller berättelser från rullstolen är inget som direkt lyfts fram i turistbyråns informationsskrifter eller Avenykioskernas utbud av vykort. I filmen ger sig två bästa polare, rullstolsburna Ante och blinda Cederloo, ut på en vandring för att hitta nya, levande landmärken i Göteborg. De möter bland annat en autistisk Poseidon, en Sjömanshustru med downs syndrom och en synskadad Gustaf Adolf som pekar ut var den tillgängliga staden ska anläggas.

Se alla nominerade bidrag här.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare