Jubileumssatsningar
Här hittar du jubileumssatsningar från fler än 200 aktörer inom akademi, näringsliv, offentlig verksamhet och föreningsliv – samt Göteborgs Stads jubileumssatsningar. Använd filtreringen nedan för att hitta och inspireras av alla satsningar som bidrar till Göteborgs 400-årsjubileum.
Göteborgs Stads jubileumssatsningar är sprungna ur göteborgarnas idéer. Jubileumssatsningarna grundas i jubileets tre teman: att komma nära vatten, att bygga broar och att skapa öppna rum.
Jubileumsaktörer bidrar till jubileumsfirandet genom en mängd satsningar över hela staden. Jubileumsaktörer är exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser, företag eller förvaltningar i Göteborgs Stad.
Här samlar vi de jubileumssatsningar som genomförts och gjort ett avtryck på vägen till jubileumsfirandet.
Stadens jubileumssatsningar


Rain Gothenburg
Med regnet som utgångspunkt ska vi tillsammans göra vår stad än mer attraktiv att bo i, driva verksamhet i och besöka. I Göteborg regnar det i genomsnitt var tredje dag vilket inte alltid uppskattas. När staden frågade hur göteborgarna vill fira stadens 400-årsjubileum uttrycktes bl.a. önskemål om att komma närmare vattnet och att regnet skulle ses som en resurs.

Hela Stadens Galleri
Hela Stadens Galleri är sprunget ur en gemensam idé från stadens tio stadsdelar för att stärka alla delar i hela staden. Galleriet ger möjlighet att mötas och kommunicera med varandra från stadens olika hörn och göra något tillsammans och därigenom knyta nya band i ett gemensamt projekt.


Konst, design och hantverk



Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA)
Ramverket för GIBCA 2021 handlar om hur tid och händelser sammanvävs och biennalen kommer att ha kopplingar till 400-årsjubileet. Med utgångspunkt i det danska skeppet Havmannen som sjönk utanför Göteborg på 1600-talet kommer GIBCA att utforska stadens historia, samtid och framtid. Titeln på biennalen är The Ghost Ship and the Sea Change.


Göteborgs syfabrik
Göteborgs Syfabrik AB arbetar med mönsterkonstruktion och sömnad av kläder, inredningsdetaljer och accessoarer till svenska varumärken som vill förlägga sin produktion i Sverige. Under 2020 startades egna varumärket Staytion, som gör dam- och herrkläder samt accessoarer från exklusiv second hand, restmaterial och helt ny deadstock.



KOM – konst och medicin
KOM-projektet kommer att utmynna i en permanent, utomhus utställning som öppnar våren 2021 på Konstepidemin vid Linnéplatsen. KOM tar avstamp i epidemisjukhusets historia (1886-1970) och dess arkitektur. Konstnärer, poeter, filmare, musiker med flera deltar med specialproducerade verk.

Konstantinos Segounis
Konstantinos Segounis is the photographer and creative director of a series of cinematographic style images of Göteborg 2021 that will celebrate the heritage of Göteborg city in an epic style. The images have motion and emotion. A photographic representation of a heroic past and an indisputable heritage of a promising present and future.




Projekt Livskonst
Bilderna kommer även att finnas med på 21 km konstrundan 2021. Projektet vill främja och inspirera till en god hälsa inom relationer genom att bidra till att broar byggs mellan människor. Bakom fasaden sker saker inom relationer som ingen annan vet. Vi drivs ofta av att visa upp det fina som sker, de perfekta sidorna, och piskas av inmatade krav på hur våra relationer borde vara. "The Rise and Fall of a Swedish Couple”, av konstkollektivet Projekt Livskonst, är en ocensurerad fotokonstserie som vill visa upp stadier i en kärleksrelation som vi alla kanske känner igen. Ibland är det en dans på rosor och ibland går det inte alls att dansa. Bilderna är tagna på 12 olika platser i och kring Göteborg - från Haga, till Göteborgs Hamn, från cykelvägar och sängkammare till hav och klippor.


Röda Sten Konsthall
Röda Sten Konsthall kommer under 400-årsjubileet att presentera utställningar och program med inspiration hämtad från hur historia, samtid och framtid möts. Innehållet skapas i det kreativa mötet mellan samtidskonst, musik och andra konstformer. Här tar det mångfasetterade och mångbottnade plats.

Röhsska museet
Inför Göteborgs 400-årsjubileum öppnar Röhsska museet utställningarna 1700-talets former, Arkitekturvisioner - Brunnsparken och Migration - Föremålens färdvägar. Genom museets programutbud erbjuds besökarna även möjlighet att fördjupa sig i de pågående utställningarna och ämnet design sett utifrån olika tidsepoker.

Kultur

400 Experiences in Gothenburg
400 Experiences: To Do, To Feel, To Know, To See in Gothenburg is a project of identifying and gathering 400 experiences to do, to feel, to know, to see in Gothenburg. These 400 Experiences have a wide collection of things to do for Gothenburgers, visitors, children, families, elderly, pensioners, students, business people, and tourists among others reflecting the city’s arts, food, history, music, nature, parks, philosophy, performing arts, sports and such.

400 sekunder konstfestival
400 sekunder konstfestival händer för första gången under Göteborgs 400-årsjubileum. 400 sekunder är en kreativ plattform för att ta upp människors uppmärksamhet mot världens viktigaste händer. Vi planerar att göra det årligen med ett ny tema som kommer att fokusera på världens viktigaste händelse. Temat för 2021 är "Time Travel", en anslutning till Göteborgs 400-årsjubileum. Varje konstnär har 400 sekunder (upp till 7 minuter) för att utföra och överföra meddelandet. Ett tema med olika åsikter och olika konstverk från artister över hela världen.

AB Stage Productions
Nyskriven teaterpjäs: "Emerentia - Göteborgs okända hjältinna". Vi följer Emerentia Krakows öden 1585 – 1648, från Nya Lödöse till Gullbergs Fäste, vänskapen med Gustav II Adolf och flytten till Masthugget 1634. En spännande kvinna vars öde flätas in i byggandet av den nya staden, Göteborg

ADAS teater
ADAS teater presenterar under jubileumsåret 2021 hela två nya teateruppsättningar som lyfter tystade och gömda historier. Sedan starten 1993 har ADAS teater arbetat normkritiskt och feministiskt och utvecklat ett arbetssätt som kombinerar nutida arkivforskning med den fysiska teaterns metoder. De ställer sig medvetet frågor om hur vi ska kunna förhålla oss till historier och arv som inte finns uttalat i historieböcker och på museer utan som möts av tystnad och förlägenhet.


Annes Hus
Välkommen till utställningen ”En ny jord” i Annes Hus hotell. Här visas sju olika rum komponerade i olika färger med originella detaljer för att på ett lustfyllt sätt presentera sju olika livsprinciper för en rättvis och hållbar värld. Utställningen är en hyllning till glädjen och lusten i livet och är gjord på ett fantasifullt sätt med färg och form. Varje rum har sin färg och sina specialiteter där ledorden är desamma i varje rum SJÄLVKÄNNEDOM, ANSVAR, TACKSAMHET, GEMENSKAP och SKAPANDE.

Berghem förlag
Berghem förlag har gett ut en historisk roman om Göteborg och förstaden Mölndal från år 1889 till 1948. Historiskt korrekt så långt möjligt. Den är tänkt att sprida information och höja intresset för Hilda Sparre som var dotter till Wilhelm Dennighoff, en av Göteborgs rikaste köpmän. Ett stycke bortglömd kvinnohistoria.


Breakwater Publishing och Aino Trosell
Boken Varvsslammer av författaren Aino Trosell utkom 23 april 2021. Den består av skönlitterära texter om arbetet på varven, interfolierade av bilder ur Varvshistoriska föreningens arkiv. Förlaget kommer under 2022 att även att ge ut boken Arven efter varven av konstfotograf Lena Öritsland.

Carlsson bokförlag
Carlsson Bokförlag har de senaste åren gett ut en bokserie inför Göteborgs 400-årsjubileum. Dessa tio böcker har samlingsnamnet Hundra år i Göteborg och vid rodret står Gudrun Nyberg. Hon har samlat skribenter, bildmaterial och har ordnat en svit där alla möjliga perspektiv finns representerade.








Göteborg till fots – Göteborg Town Trails
Guideboken Göteborg till fots – trottoarturism och spårvägssafaris innehåller 15 turer till fots, med spårvagn, båt och buss, noggrant beskrivna med text, kartor och bilder! Den finns på svenska och är fortfarande aktuell inför Göteborgsjubileet 2021. Vår vision är att denna bok också kommer att finnas i en utvecklad upplaga på engelska till jubileet.

Göteborgs Esperantoförening
Göteborg är en mångspråkig stad. Vi önskar sprida information om Esperantos möjligheter att vara brospråk mellan olika nationella språk. Esperanto har globala ambitioner. Det finns talare i ca 120 olika länder och med adressboken Pasporta Servo kan man hitta esperantister i ett 70-tal länder som erbjuder övernattning och guidning av sin stad. Till jubileumsåret 2021 kommer vi att arrangera historiska vandringar, sommarkurser och ge ut fyra tvåspråkiga nättidningar med tema Göteborgs historia och vad esperanto betytt för staden.

Göteborgs Hamn
Då Göteborgs hamn fyllde 400 år redan 2020, så fortsätter vi helt enkelt att fira det även under 2021 och knyter på så sätt an till stadens stora fest 2023. Vi planerar att möta göteborgarna på gator och torg, där vi bjuder på något gott och visar upp några av våra jubileumssatsningar. Kopplat till detta bjuder vi in allmänheten att visa upp sin bild av hamnen i en fototävling.



Göteborgs Stadsteater
Göteborgs Stadsteater har som vision att det ombyggda teaterhuset vid Götaplatsen ska invigas hösten 2021, om byggplanen håller. Tre permanentade scener, en ny restaurang och nya barer kommer att bidra till att Götaplatsen efter 100 år äntligen blir den naturliga mötesplats som var tanken när platsen byggdes för trehundraårsjubileet. Ett återskapande av flera publika utrymmen till sitt ursprungliga utseende gör att huset återfår en stor del av sin forna glans. Öppningshösten kommer att bjuda på en både bred och spetsig repertoar, såväl egna uppsättningar och spännande gästspel.


Hasselbladstiftelsen
Som del av jubileumsfirandet har Hasselbladstiftelsen i samarbete med lokala aktörer tagit initiativ till ett flerårigt fotohistoriskt forskningsprojekt som resulterar i utställning, en foto- och filmhistorisk antologi och publika evenemang. Hasselbladstiftelsen och Göteborgs Konsthall samarbetar för första gång kring ett unikt utställningsprojekt med varsitt perspektiv på mellankrigstiden. Med utgångspunkt i en fotoutställning på Göteborgs Konsthall 1929 presenterar utställningen Det nya ögat på Hasselblad Center ett brett urval av fotografi- och filmpraktiker från perioden. I dialog med denna fotohistoriska utställningen visar Göteborgs Konsthall grupputställningen Med nya ögon där teman och arkivmaterial från en något bredare period under seklets första hälft med fokus på 1920-talet och 1930-talet bearbetas av samtida konstnärer genom fotografi, film, måleri och installationer.


Hôtel Eggers
Historiskt sett har Hôtel Eggers spelat en betydande roll för både konst och kultur i Göteborg. År 1886 bildades Konstnärsförbundet i hotellrum 134 och mången sångare, konstnär och författare har under åren bott och vistats på hotellet. Genom en fototävling för göteborgare med avslutande fotosalong med start den 4 juni 2021 förs konst- & kulturarvet vidare. Var med och skapa framtidens historia


Judiska församlingen
Den judiska gruppen har allt sedan sin första bosättning på Marstrand 1775 kommit att bli en betydelsefull och berikande del av det göteborgska samhällslivet. Som Leif Pagrotsky skriver i jubileumsboken Synagogan 150 år (2005) levde de göteborgska judarna långt innan begreppet ”mångkulturell” uppfanns som en välintegrerade religiös minoritet i det svenska samhället. Den judiska närvaron i Göteborg har således sedan judarnas etablerande här varit uppenbar både genom arkitektoniska bidrag, så som den mäktiga synagogan på Stora Nygatan och den gamla judiska begravningsplatsen vid Svingeln - men förstås också genom judarnas aktiva deltagande i industri, handel, kultur och samhällsliv. Judarna har sedan de på 1800-talet fick fulla medborgerliga rättigheter varit en naturlig del av det svenska folket, i Göteborg och i riket. Inför jubileumsåret 2021 vill nu Judiska församlingen färdigställa den gamla begravningsplatsen vid Svingeln så att den återfår sin prakt. Gamla judiska begravningsplatsen bör i kraft av gravarna som dokument över stadens - och judarnas - historia betraktas inte bara som ett minne av svunna människor och tider, utan också som ett arkiv över Göteborg som en invandrarstad. Vi vill också genom ett antal kulturarrangemang belysa det judiska livet i Göteborg.

Konstra
När Göteborg fyller 400 år firar vi mångfaldens genialitet genom att scenkonstkollektivet Konstra tar plats på scen i en produktion som samskapats av alla i kollektivet från idé till premiär. Konstutövarna står sida vid sida och visar på hur Göteborg kan vara en stad där alla inte bara får delta, utan också får vara med och bidra, oavsett funktionsuppsättning.

Kulturfestivalen i centrum
Kulturfestivalen i Centrum bjuder varje år stadsdelens seniorer på två veckors sprakande festivalprogram mitt i mörkaste november. Redan i dag involveras personal och seniorer i arrangemangen, men fram till 2021 är målet att en stor del av festivalen är producerad av målgruppen själva och på det sättet tar ett ännu tydligare avstamp i deras intressen och erfarenheter.

Kulturgruppen för resandefolket
Kulturgruppen för resandefolket vill fira att det år 2021 gått 400 år sedan resandefolket gjorde Göteborg till sin stad. Detta vill vi göra genom att markera närvaron av resandefolkets historia från begynnelsen till idag, med allt vad det betyder i berg-och dalbanan av entreprenörskap och förföljelse. Vi vill berätta historien om en av de nästan bortglömda minoriteter som levat och dött i Göteborg från stadens grundande och ge en återblick på det artist-, teater- och nöjesliv som formades av de resande. Vi vill förklara varför Göteborg nu blivit resandeaktivismens centrum i Sverige.



Lennart Nilsson Fotograf – Göteborgs Profiler
Göteborgs Profiler är ett projekt med porträtt- foton av personer inom kultur- och näringsliv, politiken eller enbart intressanta personer kopplade till Göteborg - i min värld. Samtliga porträtterade kommer, precis som jag själv, från Göteborg eller Västra Sverige.

Sensus studieförbund
Sensus förbunds jubileumssatsning blir en dag om folkbildningen genom tiderna utifrån musik/kultur/föreläsningar, den 13 oktober 2021. Folkbildningen är bara cirka 160 år gammal. Men genom att belysa några saker som ligger nära folkbildningen såsom demokrati, kultur, allas lika värde, bildning och utbildning, under de århundraden (1600-tal, 1700-tal och 1800-tal) så leder det oss in på folkbildningens officiella början i Göteborg, första folkbiblioteket och senare rösträttskampen för 100 år sedan.

Somaliska Distriktsförbund i Västra Götaland
Den 14:e somaliska forskarkonferensen arrangeras 10-14 augusti 2021. Det är första gången som denna konferens sker i Sverige, och vi är glada att Somaliska riksförbundet i Sverige och Somaliska Distriktsförbund i Västra Götaland SDVG utsetts som värd för detta internationella event, som lockar studenter och forskare från hela världen till jubileumsstaden Göteborg.

Stadsdelen Centrum och Akademi Valand
Ruben Östlunds The” Square” – Rutan – på Landala Torg. Rutan är en 9 kvm inmutad bit mark där tillit och omsorg råder. Det är den fjärde rutan i världen och invigdes på Landala Torg den 1 december 2018 i ett samarbete mellan Stadsdelen Centrum och Akademin Valand. Fram till och med 2021 och därefter kommer rutan fyllas med viktiga händelser för en mänskligare värld.


Tillt
TILLT leder och utvecklar konstnärliga projekt kopplat till hållbara samhällsfrågor som bidrar till ett mer kreativt, inkluderande, och meningsfullt stadsliv. Under Hållbart växande löper projektet Cultural Adaptations där TILLT arbetar med konstnärer i klimatanpassningsfrågor – i Göteborg och i ytterligare 3 länder i Europa. Samtidigt är Göteborg värd för slutkonferensen för Borderline Offensive där TILLT arbetat med hållbar integration tillsammans med 20 konstnärer i 12 länder i Europa och Mellanöstern. TILLT projektleder dessutom en jubileumssatsning som genomförs i samarbete med tre andra 400-åringar: Borås, Piteå och Luleå. På varje ort kommer fyra konstnärer, en från varje stad, att skapa ett konstnärligt avtryck utifrån olika tema. I Göteborg är temat "Regn". Göteborg & Co äger projektet som genomförs i samarbete med TILLT och Rain Gothenburg.

Votum Förlag – Viveca Lärn och Maria Näslund
Göteborg alla dagar – platser vi känner för. Den personliga guideboken möter kåseriet. Tänk att ha en nära vän som fyller 400 år! Det firar Viveca Lärn och Maria Näslund, mor och dotter, med en bok där de bjuder på sina personliga favoriter i den stad de älskar i nöd och lust. I 48 nyskrivna texter minns de hur de var, upptäcker hur det är nu och funderar på hur det ska bli. Boken ges ut i september 2020

Världskulturmuseet
Vad känner du när du tänker på framtiden? Kartan över oss är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Verket upplevs genom din egen mobil och egna lurar. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Spelplatsen är din hemort, där vi tillsammans ritar kartan över oss.

Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen kommer inom ramen för sin kulturverksamhet att genomföra satsningar kopplade till jubiléet, bland annat Göteborgssymfonikernas världsberömda ungdomsläger Side by Side och byggnation av nya publika växthus i Botaniska trädgården. Båda verksamheterna är en del av Västra Götalandsregionen.

West Pride
West Prides vision är en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering. Varje vår arrangerar vi en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser och lyfter HBTQI- personers livssituation genom normkritik. Året om utbildar West Pride även företag, organisationer och skolor från förskoleklass till och med gymnasiet i HBTQ-frågor. Genom vår verksamhet bidrar vi ett öppnare samhällsklimat i Göteborg och 2022 siktar vi på att tillsammans med göteborgarna glädjas åt ännu mer inkluderande stad. Vi ses 13-19 juni 2022!