Jubileumssatsningar
Här hittar du jubileumssatsningar från fler än 200 aktörer inom akademi, näringsliv, offentlig verksamhet och föreningsliv – samt Göteborgs Stads jubileumssatsningar. Använd filtreringen nedan för att hitta och inspireras av alla satsningar som bidrar till Göteborgs 400-årsjubileum.
Göteborgs Stads jubileumssatsningar är sprungna ur göteborgarnas idéer. Jubileumssatsningarna grundas i jubileets tre teman: att komma nära vatten, att bygga broar och att skapa öppna rum.
Jubileumsaktörer bidrar till jubileumsfirandet genom en mängd satsningar över hela staden. Jubileumsaktörer är exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser, företag eller förvaltningar i Göteborgs Stad.
Här samlar vi de jubileumssatsningar som genomförts och gjort ett avtryck på vägen till jubileumsfirandet.
Stadens jubileumssatsningar

Hur hamnade vi här?
Videoserien ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia” är ett samarbete mellan Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet. Här avhandlar museets Ylva Berglund och Håkan Strömberg allt ifrån göteborgsk pottsoppa, bortglömda kvinnliga krigshjältar och Parismode för spårvagnshästar - och mycket mer! Alla ämnen baseras på göteborgarnas frågor om stadens historia.



Glimtar ur Göteborgs historia
Glimtar ur Göteborgs historia tar dig med på en resa genom Göteborgs historia. Nio historiska händelser, alla med en unik berättelse. Under sommaren 2021 kunde göteborgare och besökare uppleva Glimtar ur Göteborgs historias installationer och filmade dramatiseringar i de historiska kvarteren kring Kronhuset via QR-koder. Fortsättningsvis kan du ta del av installationerna och filmerna digitalt här.
Glimtar ur Göteborgs historia är producerad av Historieverket och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.
Barn och familj


Bräcke diakoni
Vi vill, med vårt firande, sätta ljuset på den idéburna sektorn. När vi grundades fanns ett behov av att göra någonting åt misären bland stadens fattiga. Knappt hundra år senare var behovet att erbjuda tak över huvudet för de ensamkommande ungdomar som flytt krig och förföljelse. Vad gör vi om 100 år? Det vet vi inte än. Men vår roll i staden fortsätter vara viktig även framåt – och det vill vi fira!



Göteborgs stad Socialförvaltning Hisingen
Nu tar vi chansen att göra flera generationers röster hörda kring deras upplevelser om staden genom life-filming. Genom att synliggöra barnens, föräldrarnas och mor- och farföräldrars röster så kan de lokala berättelserna från de tre torgen i Biskopsgården införlivas i stadens historia. Boende i Biskopsgården har inte samma förutsättningar som andra boende i staden vilket påverkar livsvillkor och hälsa på lång och kort sikt. När vi lyfter våra blickar och möter varandras bild på staden skapar vi en förståelse för varandra och öppnar rum.

Göteborgs Stad, Socialförvaltning Centrum – Fritidsverksamheten
Fritidsverksamheten i Göteborg.
Göteborgs stads fritidsverksamheter erbjuder en mångfald av möjligheter där unga kan delta och utveckla sina intressen. Genom att deltaga som jubileumsaktör får de unga ytterligare en arena där de ges möjlighet att uttrycka sig, synas och driva sina projekt.



Staden där vi läser
Göteborgs Stad mobiliserar för att bli "staden där vi läser för våra barn". Satsningen är en del av stadens jämlikhetsarbete och en hyllning till sagostunden. I en stad där vi läser för våra barn blir fler behöriga till gymnasiet, fler kan vidareutbilda sig och fler har lättare att få jobb. 2023 firar vi 400 år av sagor och berättelser. Grunden är lagd för Göteborg som staden där vi läser för våra barn, för att barn ska kunna förverkliga sina drömmar.

Textalk Media
Med berättelser skapar vi avtryck och minnen tillsammans. Vi har därför låtit barn berätta om hur det är att bo och leva i vår jubileumsstad på 2020-talet. På det här sättet önskar vi bevara deras röster 2021 om samhälle och vardag, som bidrag till insikter och lärdomar, för idag och för framtida Göteborg.
Historia

AB Stage Productions
Nyskriven teaterpjäs: "Emerentia - Göteborgs okända hjältinna". Vi följer Emerentia Krakows öden 1585 – 1648, från Nya Lödöse till Gullbergs Fäste, vänskapen med Gustav II Adolf och flytten till Masthugget 1634. En spännande kvinna vars öde flätas in i byggandet av den nya staden, Göteborg


Bergslagarnas Järnvägssällskap
Bergslagernas Järnvägssällskap, (BJs) som bildades 1972 vill under jubileumsåret tillsammans med andra teknikhistoriska föreningar arrangera en teknikhistoriska helg 28-29 augusti 2021 med bland annat både spårvagns- tåg- och båtparad. Under sommarsäsongen på helgerna vill BJs även köra trafik med veterantåg, ånglok och äldre vagnar, mellan Göteborg C och Skandiahamnen.

Bräcke diakoni
Vi vill, med vårt firande, sätta ljuset på den idéburna sektorn. När vi grundades fanns ett behov av att göra någonting åt misären bland stadens fattiga. Knappt hundra år senare var behovet att erbjuda tak över huvudet för de ensamkommande ungdomar som flytt krig och förföljelse. Vad gör vi om 100 år? Det vet vi inte än. Men vår roll i staden fortsätter vara viktig även framåt – och det vill vi fira!





Göteborgs Domkyrkopastorat
Stadens historia är också kyrkans historia. På Göteborgs äldsta bevarade kartor är tornen från Domkyrkan och Tyska Christinae kyrka tydliga landmärken. För att uppmärksamma vår gemensamma 400-åriga historia bjuder därför Göteborgs domkyrkopastorat åren 2021–2023 på ett rikt jubileumsprogram med arrangemang i centrala Göteborg. Firandet kommer märkas i stort som smått, med allt från stora utställningar till valet av musik i klockspelet. Som en integrerad del av Göteborgs Stads officiella firande vill vi visa på Svenska kyrkans betydelse både för stadens historiska utveckling och för dess framtid. Vi är alla en del av staden!

Göteborgs Hamn
Då Göteborgs hamn fyllde 400 år redan 2020, så fortsätter vi helt enkelt att fira det även under 2021 och knyter på så sätt an till stadens stora fest 2023. Vi planerar att möta göteborgarna på gator och torg, där vi bjuder på något gott och visar upp några av våra jubileumssatsningar. Kopplat till detta bjuder vi in allmänheten att visa upp sin bild av hamnen i en fototävling.





Göteborgs stadsmuseum
2017 slog Stadsmuseet upp portarna till basutställningen Göteborgs födelse. Här kan du uppleva 1600-talets Göteborg. Den är en tydlig hemvist för det ”historiska spåret” inom jubileumsarbetet i nära samarbete med Kulturförvaltningen, Stadsbyggnadskontoret och olika intresseföreningar. Den 4 juni 2021 öppnade Stadsmuseet en ny basutställning om stadens 1900-talshistoria: Grejen med Göteborg.


Göteborgskvinnor i rörelse/r
Vid 300-årsjubileet överlämnade kvinnorörelsen en gåva till staden vid en ceremoni på Börsen. De ville vara med och besluta. Vad hände? 8 mars 2021 överlämnas boken ”Att ge upp har inte övervägts” till beslutsfattare på Börsen. Boken ger underlag till samtal om demokratin igår, idag och i framtiden.


Historieverket
Glimtar ur Göteborgs historia, som produceras av Historieverket, kommer visa upp stadens historia i installationer och filmade dramatiseringar i de historiska kvarteren kring Kronhuset från och med Göteborgs 400-årsdag 4 juni. Detta kan du uppleva digitalt via QR-koder hela sommaren eller på distans på goteborg2021.com.

Judiska församlingen
Den judiska gruppen har allt sedan sin första bosättning på Marstrand 1775 kommit att bli en betydelsefull och berikande del av det göteborgska samhällslivet. Som Leif Pagrotsky skriver i jubileumsboken Synagogan 150 år (2005) levde de göteborgska judarna långt innan begreppet ”mångkulturell” uppfanns som en välintegrerade religiös minoritet i det svenska samhället. Den judiska närvaron i Göteborg har således sedan judarnas etablerande här varit uppenbar både genom arkitektoniska bidrag, så som den mäktiga synagogan på Stora Nygatan och den gamla judiska begravningsplatsen vid Svingeln - men förstås också genom judarnas aktiva deltagande i industri, handel, kultur och samhällsliv. Judarna har sedan de på 1800-talet fick fulla medborgerliga rättigheter varit en naturlig del av det svenska folket, i Göteborg och i riket. Inför jubileumsåret 2021 vill nu Judiska församlingen färdigställa den gamla begravningsplatsen vid Svingeln så att den återfår sin prakt. Gamla judiska begravningsplatsen bör i kraft av gravarna som dokument över stadens - och judarnas - historia betraktas inte bara som ett minne av svunna människor och tider, utan också som ett arkiv över Göteborg som en invandrarstad. Vi vill också genom ett antal kulturarrangemang belysa det judiska livet i Göteborg.

Klippans Bruksbåtsförening
Klippans Bruksbåtsförening förbereder sig inför 2021 för visning av sina bruksbåtar från 1800-talets mitt och framåt i den historiska hamnmiljön vid Klippans Ångbåtsbrygga. För att levandegöra båtarnas och platsens historia för besökare kommer informationstavlor och utställningsmaterial färdigställas inför firandet av 400-årsjubiléet.

KOM – konst och medicin
KOM-projektet kommer att utmynna i en permanent, utomhus utställning som öppnar våren 2021 på Konstepidemin vid Linnéplatsen. KOM tar avstamp i epidemisjukhusets historia (1886-1970) och dess arkitektur. Konstnärer, poeter, filmare, musiker med flera deltar med specialproducerade verk.

Kortedala Museum
Under 2021 arrangerar Kortedala Museum ett öppet hus i vår museilägenhet samt stads- och konstvandring i norra Kortedala. Med en resa tillbaka till det Göteborg som byggdes på 1950-talet där framtiden låg öppen och allt syntes möjligt bjuder vi på ett program för att visa på de tankar om boende, arkitektur och offentlig konst man följde i folkhemmet.

Kulturgruppen för resandefolket
Kulturgruppen för resandefolket vill fira att det år 2021 gått 400 år sedan resandefolket gjorde Göteborg till sin stad. Detta vill vi göra genom att markera närvaron av resandefolkets historia från begynnelsen till idag, med allt vad det betyder i berg-och dalbanan av entreprenörskap och förföljelse. Vi vill berätta historien om en av de nästan bortglömda minoriteter som levat och dött i Göteborg från stadens grundande och ge en återblick på det artist-, teater- och nöjesliv som formades av de resande. Vi vill förklara varför Göteborg nu blivit resandeaktivismens centrum i Sverige.

Kulturminnesföreningen Otterhällan Drottning Kristinas Jaktslott
Drottning Kristinas Jaktslott Otterhällegatan 16 mitt i centrala Göteborg tillhör de allra äldsta bevarade husen i staden. Med delar från 1600/1700-talet utgör det en av få kvarvarande länkarna till stadens grundande. Huset var rivningshotat men räddades i början av 1970-talet. Det var en tid ett populärt kafé där mången god Göteborgare avnjutit en kopp kaffe med våffla. Nu förvaltas huset av Kulturminnesföreningen Otterhällan som reparerar och underhåller huset. Föreningen har kulturaftnar och delar årligen ut ett kulturpris. Huset kan hyras för kalas och möten.

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen engagerar sig i jubileet genom att utöka antal guidade visningar av residenset under året. Den 6 november 2021 bjuder landshövdingen in till en jubileumsfest på residenset. Vi vill även samverka med övriga historiska byggnader längs Stora hamnkanalen och bidra till att lyfta stadens historiska arv, samt uppmärksamma statens avtryck i staden genom århundradena i en bok och en podcast.

Lödöse museum
Lödöse museum vill vara med och fira jubilaren genom att bidra med ny kunskap om Lödöse, den medeltida föregångaren till Göteborg! Helgen den 29-30 maj 2021 öppnar Lödöse museums nya basutställning Medeltida Liv. Den nya utställningen erbjuder fantastiska föremål och berättelser om människorna som levde, strävade och hade drömmar i den medeltida staden, fram till flytten till Nya Lödöse i nuvarande Göteborg år 1473.



Riksarkivet – Landsarkivet i Göteborg
Landsarkivet är en del av statens arkivmyndighet Riksarkivet och förvarar hyllmil av unik arkivinformation om Göteborgs historia. Inför 2021 vill vi lyfta fram och synliggöra källorna som gör det möjligt att fylla kunskapsluckor och utmana tidigare historieskrivning med nya perspektiv.

SOIC
Ostindiefararen Götheborg sätter segel igen. Nu förbereds hon för nya äventyr på världshaven och under Göteborgs 400-års jubileum är hon tillgänglig för besökare. Skeppet är ett fantastiskt besöksmål som aktivt bidrar till att Göteborg blir känt, i Sverige såväl som utomlands, som en modig förebild för hållbar tillväxt, såväl kulturellt som industriellt. Genom innovation, öppenhet, lärande och inkludering, är vi ett levande exempel på entreprenörskap ur både ett historiskt perspektiv men i allra högsta grad även i nutiden.

Statens fastighetsverk
Vi på Statens fastighetsverk förvaltar stora delar av Sveriges nationella natur- och kulturarv, t.ex. Skansen Kronan, Skansen Lejonet och Nya Älvsborgs fästning. SFV vill bidra till Göteborgs 400-årsjubileum och en långsiktig utveckling av stadens historiska besöksmål. Vi är initiativtagare till utvecklingsplanen ”Den befästa staden Göteborg” som SFV format tillsammans med Göteborg & Co, Higab och fem av stadens förvaltningar. Syftet är att utveckla tio av de 1600-talsmiljöer som lade grunden för Göteborgs tillkomst och utveckling. Inför 2021 fokuserar SFV på att utveckla Skansberget och Skansen Kronan som är utsedd till festplats under jubileumsåret. Vi kommer även att uppmärksamma Göteborgs 400-årsjubileum i vår tidning Kulturvärden och i våra sociala medier.

Studieförbundet Vuxenskolan och Ljudaborg kulturförening
Var skall staden ligga? Ljudaborg Kulturförening sätter upp historisk föreställning om Lödöse! Här skall staden ligga, konstaterade Gustav II Adolf, pekade och grundade Göteborg 1621. Sommaren 2021, fyrahundra år efter det bevingade uttalandet, sätter Ljudaborg Kulturförening i Lödöse upp pjäsen “Var skall staden ligga?” av dramatikern Martin Rossing. Lödöse är nämligen inte bara en av Sveriges äldsta städer - utan även Göteborgs föregångare! Teaterproduktionen är en del av Leaderprojektet “Känsla för Lödöse” med Studieförbundet Vuxenskolan som projektägare



Tidernas Göteborg
Ett forskningsprojekt där bilder av Göteborg undersöks. Därutöver inventeras, digitaliseras och tillgängliggörs de via utställning på Göteborgs Stadsmuseum, databas och en bok. Ett samarbete mellan Göteborgs-Posten, Göteborgs stadsmuseum, Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Göteborg & Co och Bokförlaget Max Ström.

VIC Västsvenskt Industrihistoriskt Center
Göteborg, nordens största industriregion och dess industrihistoria bör beskrivas genom ett etablerande av ett Västsvenskt Industrihistoriskt Center i Göteborg. Centret skall spegla behoven i regionen, nu och i framtida industriutveckling. Starten bör vara i samband med Göteborgs 400-årsjubileum. Under 2023 hoppas vi att etablera en ideutställning om Göteborgs och Region Västra Götalands fantastiska industrihistoria. Utställningen ger en försmak av den efterlängtade etablering av ett industrihistoriskt center som förhoppningsvis kommer till stånd i Göteborg. Göteborgs och Region Västra Götalands gåva till kommande generationer