Hem / Ung konst på Hela stadens galleri
9 October 2019

Ung konst tar plats i staden

Göteborgs Kulturskolor intar nu staden med 100 konstverk som tillverkats av barn och unga under handledning av skolans lärare. Det konstnärliga arbetet har utgått från Göteborgs 400-årsjubileums tema för 2019 ”Kunskap och upplysning”. Genom att ge barn och unga plats i det offentliga rummet vill projektet lyfta konsten och ta barn och ungas skapande på allvar.
– Det känns häftigt och lite nervöst att alla kommer se vår konst. Det känns orealistiskt att vi skulle få vara med om något så stort, vi är ju små i världen, säger en av de deltagande unga konstnärerna.

De unga har styrt konstprojektet

Under sommaren har kulturskolor i alla stadsdelar tillsammans med sina deltagare fritt tolkat ”Kunskap och upplysning”, utifrån de ungas perspektiv och vad de har varit intresserade av:

  • I Angered ville deltagarna upplysa om sin variationsrika stadsdel och skapade kostymer som symboliserade platser i, och fakta om, Angered (bild 1).
  • I Västra Göteborg utforskade de sin närmiljö och åkte till havet för att samla inspiration och material, som de sen byggde upp havsmiljöer av i en studio (bild 2).
  • I Östra Göteborg bestämde ungdomsgruppen sig för att upplysa världen om miljön och om medmänsklighet. De åkte på utflykt till konstmuseet Louisiana, och valde sen som gemensam teknik att projicera teckningar på kroppen (bild 3).

Vernissage på Kulturnatta

Vernissagedagen blir en fullspäckad dag i två delar. Kl 14.00-18.00 kan besökare tillverka kostymer av tidningar och tejp. Från kl 18.00 blir det visning av utställningen, musikunderhållning, tal av ordförande i kulturnämnden och kvällen avslutas med ett såpbubbeldisco!

Plats: Milleniumplatsen utanför Stora Teatern
Tid: 14.00-20.00, 25 oktober

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare