Hem / Utställningen ”Kortedalahäst” av David Löfberg öppnar i Kortedala
27 January 2021

Kortedalahästen, som gett namnet till utställningen, är en trähäst som till material och tillverkningsprocess liknar en vanlig Dalahäst men har lånat drag av spårvagn 6, Kortedalas ”järnhäst”.

Konstnären David Löfberg har även skapat en tillkomsthistoria, som minner “från de tidigaste spåren i neanderkortedalarnas grottmålningar och framåt”. Kortedalahästen finns för närvarande i 99 numrerade exemplar och är bland annat representerad på Kortedala Museum.

– Utställningen är främst inspirerad av mina boende år i Kortedala och kretsar bland annat kring spårvagn sex som går dit. Den i mitt tycke vackraste spårvagnen med sin komplementära färgsättning, turkosblått-orange. Främst de äldre modellerna har en stilrenhet och särskild lyster i sina färger. Jag har också slagits av en viss likhet med aluminiumburkar vilket jag tagit fasta på i min Burkspårvagn, berättar David Löfberg.

Foto: David Löfberg
Burkspårvagn vid spårvagn 6.

David är både musiker och konstnär, född i Lund 1976 och sedan 2007 bosatt i Göteborg.

– Kortedala står för mig för något mycket fint. När det byggdes på 50-talet som Göteborgs första förort var det med en dröm om ett gott liv för alla och med idéer och lösningar som fick stor uppmärksamhet internationellt. Det fina biblioteket härrör t.ex. från denna tid. Jag hoppas i någon liten mån kunna bidra med lite ordvitsig lokalpatriotisk stolthet och uppmuntra de goda krafter som verkar här. Det är också min förhoppning att utställningen ska vara lustfylld för alla åldrar och inspirera till såväl eget skapande som till främjande av gemenskap och miljö, säger David.

David Löfberg var i höstas finalist i designtävlingen GBG Form 2021 med sitt Spårvagnshus – en paketlösning.

Den digitala vernissagen visas på Kortedala biblioteks och Kulturhuset Bergsjöns Facebooksidor den 29 januari 2021 klockan 15.00.

Läs mer om utställningen i Jubileumskalendariet. Utställningen arrangeras av Bergsjöns kulturhus och Kortedala bibliotek och visas i skyltfönstret till Kortedala bibliotek på Kortedala torg till och med den 31 mars.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare