Hem / Egnahemsträdgård
10 May 2023
Egnahemsrörelsen gick ut på att bygga billiga små hus som många skulle ha råd med. Nyttoodlingarna dominerade i trädgården: olika sorters fruktträd, bärbuskar, potatis- och grönsaksland.

1899 bildades den svenska egnahemsrörelsen och ett av syftena var att skapa bättre levnadsförhållanden för de nyinflyttade i städerna. 1904 lanserades en statlig egnahemslånefond som från början var tänkt att ge familjer på landet möjlighet att köpa egna småbruk. Men bara några år senare började bostadsområden med egnahem växa fram strax utanför stadsbebyggelsen. Det var ett sätt att erbjuda billiga tomter till arbetare.

En viktig ideologisk skrift för egnahemsrörelsen blev ”Svenska Allmogehem” från 1909, skriven av Adrian Molin. Den hade stor genomslagskraft med en imponerande upplaga på 60 000 exemplar. I boken finns en mängd anvisningar till egnahemsträdgårdarnas utformning. Där slås fast hur fördelningen mellan nytto- och prydnadsväxter skulle se ut, och att trädgården bör omges av en häck. Fruktträd var obligatoriskt, liksom bärbuskar – framförallt svarta vinbär och krusbär. Rabarbern, som inte längre bara ses som en medicinalväxt, har ett eget avsnitt.

På 1930-talet byggdes egnahemsområden över hela landet i en större skala, delvis finansierade av statliga och kommunala medel. Nu standardiserades också egnahemmen. De små tomterna till de egenbyggda prefabricerade små husen var nästan alltid plana, och ofta fanns detaljerade ritningar över hur trädgården skulle delas in. Nyttoträdgården med grönsaker, bär och frukt tog upp den största delen.

För att hålla kostnaderna nere var det nödvändigt att samarbeta med grannarna. När det gällde trädgården var det vanligt med trädgårdsföreningar som bland annat samordnade växtinköp och tillsammans anlitade hjälp med besprutning och beskärning.

Två typiska egnahemsområden i Göteborg byggda på 1930-talet är Bräcke på Hisingen och Fräntorp i östra Göteborg.

 

Växtlista:

Vetenskapligt namn – svenskt namn

Alcea rosea ’Ficifolia’
– flerårig stockros

Allium porrum
– purjolök

Brassica oleracea gongylodes ’Wiener vit’
– kålrabbi ’Wiener vit’

Brassica oleracea var. sabellica
– grönkål

Cynara cardunculus
– kronärtskocka

Dahlia ’Gold Crown’
– dahlia ’Gold Crown’

Foeniculum vulgare
– fänkål

Fragaria x vesca ’Rödluvan’
– smultron ’Rödluvan’

Hydrangea macrophylla ’Endless Summer’
– hortensia ’Endless Summer’

Malus domestica ’Gravensteiner’
– äpple ’Gravensteiner’

Phaseolus coccineus ’Sunset’
– rosenböna ’Sunset’

Ribes rubrum ’Rote Holländische’
– holländsk röda vinbär

Solanum tuberous
– potatis

Thymus vulgaris ’Compactus’
– kryddtimjan

 

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare