6 July 2016

Jubileumssatsningar

Här hittar du jubileumssatsningar från fler än 200 aktörer inom akademi, näringsliv, offentlig verksamhet och föreningsliv – samt Göteborgs Stads jubileumssatsningar. Använd filtreringen nedan för att hitta och inspireras av alla satsningar som bidrar till Göteborgs 400-årsjubileum.

Göteborgs Stads jubileumssatsningar är sprungna ur göteborgarnas idéer. Jubileumssatsningarna grundas i jubileets tre teman: att komma nära vatten, att bygga broar och att skapa öppna rum.

Jubileumsaktörer bidrar till jubileumsfirandet genom en mängd satsningar över hela staden. Jubileumsaktörer är exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser, företag eller förvaltningar i Göteborgs Stad. Så blir du jubileumsaktör

Här samlar vi de jubileumssatsningar som genomförts och gjort ett avtryck på vägen till jubileumsfirandet.

Alla stadens jubileumssatsningar och jubileumsaktörer A-Ö.

Created with Sketch. Filter

0 träffar på 381 jubileumssatsningar

Stadens jubileumssatsningar

Göteborgs Stads jubileumssatsningar är sprungna ur göteborgarnas idéer. Jubileumssatsningarna grundas i jubileets tre teman: att komma nära vatten, att bygga broar och att skapa öppna rum.

Jubileumsaktör

Jubileumsaktörer bidrar till jubileumsfirandet genom en mängd satsningar över hela staden. Jubileumsaktörer är exempelvis föreningar, organisationer, stiftelser, företag eller förvaltningar i Göteborgs Stad. Så blir du jubileumsaktör

Genomförda projekt

Här samlar vi de jubileumssatsningar som genomförts och gjort ett avtryck på vägen till jubileumsfirandet.

Visa alla projekt som A-Ö-lista

Alla stadens jubileumssatsningar och jubileumsaktörer A-Ö.

Stadens jubileumssatsningar

Göteborgs Jubileumsfestival

Den 2–5 juni inleddes firandet av Göteborgs 400-årsjubileum med århundradets festival i Frihamnen.

Prototyp Göteborg

Välkommen att ta del av en urban utställning där du kan se, höra, göra och uppleva. När Göteborg firar 400 år i sommar blir delar av staden en utställning som är öppen för alla.

Finalhelgen

Finalhelgen ägde rum 31 augusti – 3 september och var avslutningen på sommarens stora jubileumsfirande.

Jubileumskompassen i Bältespännarparken.
Jubileumskompassen

Välkommen till Jubileumskompassen! Här får du information om allt spännande som händer under jubileumsfirandet i sommar, samt ta del av smakprov från programmet. Du hittar kompassen mitt i stan, i Bältespännarparken.

En illustration som föreställer jubileumsutställningen 1923.
100 år i Göteborg

1923 firade Göteborg sitt 300-årsjubileum och staden berikades med verksamheter som har gjort staden vackrare, klokare, roligare och mer dynamisk ända sedan dess. När Göteborg nu firar 400 år bygger de vidare för kommande generationer och vill fira tillsammans med dig!

Vinjettfilmen

Under våren 2022 utlyste Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborg Film Festival en tävling där vinnaren skulle få utforma den mest sedda och omdiskuterade filmen på Göteborg Film Festival: vinjettfilmen. Nu är vinnaren korad. 2023 års vinjettfilm blir Fabiana som kommer regisseras av Johanna St Michaels och Kristina Meiton.

Utforska Göteborgs 400-åriga historia och fira staden i sommar

I år firar Göteborg sitt 400-årsjubileum och staden bjuder på en sommar fylld av festligheter och spännande aktiviteter. Upplev Göteborgs rika historia under semestern och ta del av stadens jubileumsfirande. Oavsett om du är intresserad av kultur, arkitektur eller bara vill ha roligt, så finns det något för alla!

Kom närmare vattnet i sommar

Under jubileumssommaren finns en rad olika aktiviteter som tar dig närmare vattnet. Nedan listar vi allt som passar dig som längtar efter härliga bad, den vackra skärgården och sköna båtturer.

Familjeaktiviteter under Jubileumssommaren

Göteborg Jubileumsfirande bjuder på en glädjefylld sommar full av spännande familjeaktiviteter från den 2 juni till den 3 september. Nedan har vi samlat höjdpunkter att se fram emot!

Utställningar

Göteborgs firar 400 årsjubileum och detta firas bland annat genom flertalet utställningar av och om Göteborg.

Virtuella upplevelsen

Göteborgs 400-årsjubileum har bidragit till stadens utveckling fysiskt, men även digitalt. Först i form av att möjliggöra en modell över 1600-talets Göteborg för att visualisera vår historia, och på senare tid en del i skapandet av stadens digitala tvilling – GoteVerse.

Konstupplevelser

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum har stadens gator, torg, fasader och parker berikats med färg och konst.

Guidade turer

Oavsett om det är första gången du besöker staden, eller om du vill upptäcka din stad på ett nytt sätt så finns det en guidad tur eller vandring som passar just dig. Under Göteborgs Jubileumsfirande är utbudet dessutom större och bredare än någonsin.

Kungen firar 50 år på tronen

Sveriges Konung firar 50 år på tronen och den 4 juni besöker Kungaparet Göteborg.

Hur hamnade vi här?

Videoserien ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia” är ett samarbete mellan Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet. Här avhandlar museets Ylva Berglund och Håkan Strömberg allt ifrån göteborgsk pottsoppa, bortglömda kvinnliga krigshjältar och Parismode för spårvagnshästar - och mycket mer! Alla ämnen baseras på göteborgarnas frågor om stadens historia.

400 gröna år

400 gröna år är en jubileumssatsning som på olika sätt lyfter fram grönskan och de gröna platserna i staden – hur de har utvecklats genom århundradena och varför det gröna är så avgörande för Göteborgs framtid.

Göteborgs Jubileumskarta

Platser och berättelser från hela Göteborg. Skapad av göteborgarna inför stadens 400-årsjubileum.

Jubileumsparken i Frihamnen

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål om grönområden och att komma närmare vattnet inför Göteborgs 400-årsjubileum.

Hisingsbron
Hisingsbron

Hisingsbron ligger mitt i centrala Göteborg. Den nya förbindelsen knyter samman stadens centrum över vattnet och enar stadens två halvor till en grön och nära storstad. Hisingsbron är sedan söndagen den 9 maj 2021 öppen för gående, cyklister, bilar och bussar. Den 16 augusti 2021 släpptes spårvagnstrafiken på.

Regnpaviljongen i Seminarieparken.
Rain Gothenburg

Var tredje dag regnar det möjligheter. Med det synsättet vill Rain Gothenburg kombinera kreativitet med stadens utveckling för att nå visionen att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar.

Hela Stadens Galleri

Hela Stadens Galleri är sprunget ur en gemensam idé från alla stadsområden för att stärka alla delar i hela staden. Galleriet ger möjlighet att mötas och kommunicera med varandra från stadens olika hörn och göra något tillsammans och därigenom knyta nya band i ett gemensamt projekt.

Land Art

2017 var året då Göteborg Stad genom 400-årsjubileet satte fokus på att skapa en grönare skönare stad. Som ett led i arbetet smyckades staden bland annat med naturkonstverk på sju platser som var tillgängliga för alla. Land Art är en konstform som tar avstamp i landskapet och använder naturen som källa för att skapa installationer som är tänkta att stå kvar en längre tidsperiod.

Göteborgs Stadslinbana

Nu är det sista beslutet fattat och det innebär att projekt Göteborgs stadslinbana Järntorget – Wieselgrensplatsen avbryts och inte blir verklighet.

En ungdom spelar ett instrument med en lärare.
Jubileumslägret Side by Side by El Sistema

2023 firar det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema sitt 10-årsjubileum. Side by Side är en mötesplats där barn och unga kan upptäcka glädjen och skönheten i musiken, inspireras av varandra och hitta sin drivkraft mot egna drömmar och mål.

Demokratisatsning med ungt inflytande
Demokratisatsning med ungt inflytande

Denna jubileumssatsning sätter ett särskilt fokus på barn och unga och att skapa förutsättningar för att öka medborgarnas delaktighet och inflytande, en grundläggande förutsättning för folkhälsan och för en socialt hållbar stad. Satsningen skapar ett mer demokratiskt samhälle där medborgarnas möjlighet att delta i samhällsutvecklingen stärks.

Buss 55 passerar byggnaden Kuggen i Lindholmen.
Smart trafik

Syftet med Smart Trafik är att främja och synliggöra nya lösningar för mer hållbara resor och transporter i Göteborg, med bland annat minskade utsläpp, ökad trafiksäkerhet, bättre trafikflöden och minskat buller.

Drönarbild på ett färdigt byggprojekt inom Bostad2021.
BoStad2021

Behovet av fler bostäder är en ständig fråga som lyfts av många göteborgare inför 400-årsjubileet. Som svar startades projektet BoStad2021 – ett unikt samarbete mellan Göteborgs Stad och näringslivet för att öka tempot i bostadsbyggandet. Projektet pågick 2014-2021.

Båtar vid Eriksbergs hamn
Eriksbergs Kulturhamn

Göteborg har en lång och intressant historia inom handel, sjöfart och varvsarbete. Det är många som vill bevara detta arv och därför startade Kulturhamn Eriksberg.

Barn dansar på utedansbanan.
Blå & gröna stråk och oaser

Det ska vara enkelt att röra sig och mötas över stadsdelar, koppla av och uppleva kultur och natur. I linje med vad göteborgarna efterfrågat utvecklas därför blå & gröna stråk och oaser runt om i staden. Ambitionen är att skapa sociala, kulturella och ekologiska mötesplatser i staden.

Göteborg berättar

Inför Göteborgs 400-årsjubileum intervjuade Göteborgs stadsmuseum 100 göteborgare om livet i staden. Under 2021 visades utställningen på Gustaf Adolfs torg.

Pop up GBG
Pop up GBG

Pop Up GBG är en jubileumssatsning där göteborgarna önskade sig kreativa mötesplatser och arenor för småskaliga verksamheter. Med en stad i utveckling tar Pop up GBG tillvara på tillfälliga möjligheter som uppstår och skapar marknadsplatser, besöksmål och levande mötesplatser för göteborgarna.

Det entreprenöriella Göteborg

När Göteborg fyller 400 år är målet att staden ska vara en internationell förebild för entreprenörsanda och ha verktygen till att förvandla människors idéer och drivkrafter till projekt. Ambitionen är att bygga strukturer i staden som underlättar för innovation, entreprenörskap och nyföretagande, vilket går i linje med det göteborgarna önskade sig inför stadens 400-årsjubileum.

Tillgänglig skärgård

Göteborg har en underbar skärgård. Denna jubileumssatsning handlar om att öka förbindelserna mellan centrum och skärgården.

Stadstriennalen
Göteborgs Stadstriennal

Göteborgs Stadstriennal är en plattform för att samtala kring och gemensamt skapa en stad. Ett forum för samtal och debatter kring aktuella stadsbyggnadsfrågor där både bransch och allmänhet bjuds in för att bidra. Tillsammans undersöker vi nya sätt att ta, ge och skapa plats i samtalet om staden.

Flygande mattan
Din plats i staden

Din plats i staden skapar tillfälliga mötesplatser genom flexibel användning och platsskapande åtgärder i det offentliga rummet. Satsningen använder stadsutveckling.goteborg.se som plattform för att bjuda in till resan mot den nya staden.

Kulturhuset Bergsjön.
Higab

Higab tar sikte på Göteborgs 400-årsjubileum genom att i samverkan utveckla Västra Nordstan, Seminarieparken och Kulturhuset Bergsjön till tre av stadens mest attraktiva mötesplatser och besöksmål. Målsättningen är att genom samverkan skapa attraktiva, tillgängliga och levande miljöer, mötesplatser och besöksmål.

D*Face konstverk på ett av parkeringshusen vid Landvetter Flygplats. Målningen föreställer en kvinna och man i pop-art som håller om varandra.
Artscape

Artscape var en gatukonstfestival som tog plats över hela Göteborg 25 juli–21 augusti 2016, som en del av satsningen under fokusåret 2016 – mer kultur till fler. 2021 återvände Artscape till staden och skapade ny storskalig muralkonst. Många av verken går fortfarande att beskåda.

GBG Form 2021

2020 hade The Brewhouse Award en ny tävlingskategori i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum – Designtävlingen GBG Form 2021 – där tre officiella jubileumsprodukter valdes.

Glimtar ur Göteborgs historia

Glimtar ur Göteborgs historia tar dig med på en resa genom Göteborgs historia. Nio historiska händelser, alla med en unik berättelse.

Jubileumslåten

När Göteborg firade 350 år skrev Lasse Dahlqvist en av sina mest spelade visor ”Välkommen till Göteborg”. Inför Göteborgs 400-årsjubileum lockade jubileet och The Brewhouse Award låtskrivare till att skriva den officiella jubileumslåten. Under The Brewhouse Award i januari 2020 presenterades det vinnande bidraget, ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg”, skriven av Katarina Hemlin.

Måltid, mat och dryck

ChampagneHuset

ChampagneHusets Champagne Brut Premier Cru - en hyllning till Göteborg 400 år. Som del av Göteborgs 400-årsjubileum tog ChampagneHuset fram en hållbart producerad specialcuvée 2022.

Cityysteriet Gbg

Under 2021 släppte Cityysteriet fyra ostar med anknytning till 400-årsjubileet eller Göteborg.

Dahlia Mathantverk AB

Dahlia mathantverk har tagit fram en jubileumsmarmelad med smaken rosenkvitten, äpple och rosmarin.

Eldfesten

1992 firade Göteborg sin första Eldfest och sedan dess har firandet eskalerat. Eldfesten är numera inte enbart ett firande för enskilda kulturer utan är en del av Göteborgs historia och framtid.

En Jubileums sill & en Jubileums röra” Göteborg 400 år

Den goda smaken av västkusten i samarbete med Prinsens sill & Sallader, Sillens helg och Janemans.se.

Föreningen Grunden Göteborg

För att fira Göteborgs arbete för att bli en mer inkluderande stad har föreningen Grunden tagit fram stadens mest delaktiga praliner. Smaksensation utlovas!

Göteborgs Kulturkalas 2023

Den 1–3 september är du välkommen att runda av sommaren med Göteborgs Kulturkalas!
Göteborgs Kulturkalas är en hållbar stadsfestival med brett program som passar alla smaker och åldrar.
Programmet är gratis och öppet för alla!

Göteborgs Nya Bryggeri

Av göteborgare, för göteborgare och alla som önskar att de vore göteborgare. Så tänkte kanske inte Gustav II Adolf om staden i vårt hjärta, eller om öl, men det gör Göteborgs Nya Bryggeri.

Hela Dagen Lång

Årlig gatufestival blir Göteborgs födelsedagskalas längs de mytomspunna gatorna Andra och Tredje Långgatan.

Härryda Karlsson Charkuteri

Härryda Karlsson firar Göteborgs 400 år med en jubileumskorv: Göteborgaren.

Masthuggskajen

Gatufest: Fira Göteborgs 400 års jubileum i den nya stadsdelen Masthuggskajen

Offentliga måltider i Göteborgs Stad

Offentliga måltider i Göteborgs Stad vill synliggöra måltidsverksamheterna och vilka insatser som görs varje dag i staden.

Smaka på Göteborg

Med anledning av att Göteborg fyller 400 år så vill Göteborgs Restaurangförening lyfta fram sina medlemmar i ”Smaka på Göteborg”, som erbjuder fantastiska matupplevelser.

Thörnströms “Privata Rum”

Thörnströms Kök har varit en gastronomisk storhet i Göteborg. Om än blott 24 år av stadens 400-åriga historia, har det gjorts avtryck på Teknologgatan 3 där Thörnströms Kök drivit sin stjärnkrog i ett kvarts sekel.

Werners Bistro

Werners Bistro 400 år! 2021 ville Werners Bistro fira 400-års jubileet med livemusik, DJ:s och idrottsaktiviteter på helgerna. Den 4 Juni firades med olika aktiviteter, bland annat ett specialquiz med Göteborgstema där de serverade specialburgaren 1621, som vägde 1621 gram.

YRGO

Vilket födelsedagsfirande är komplett utan bakverk? 2021 fyllde Göteborg 400 år och yrkeshögskolan Yrgo tog fram både en egen bakelse och ett eget bröd.

Jubileumsprodukter

400 gröna år i Göteborg

Parkerna trädgårdarna landskapet – 400 gröna år i Göteborg: Ny bok som berättar om grönskans roll i stadens utveckling.

Agent Fox

En Göteborgsbaserad illustratör som gör illustrationer inspirerade av Göteborgs jubileum.

Arkivet

Unika posters som berättar en historia.

Berghem förlag

Berghem förlag har gett ut en historisk roman om Göteborg och förstaden Mölndal från år 1889 till 1948. Historiskt korrekt så långt möjligt.

Breakwater Publishing och Aino Trosell

Boken Varvsslammer av författaren Aino Trosell utkom 23 april 2021. Den består av skönlitterära texter om arbetet på varven, interfolierade av bilder ur Varvshistoriska föreningens arkiv. Förlaget gav även att ge ut boken Arven efter varven av konstfotograf Lena Öritsland under 2022.

Brewhouse

2019 inledde Brewhouse och Göteborg & Co ett samarbete genom The Brewhouse Award för att ta fram jubileumslåten till hela Göteborgs 400-årsfirande. 2021 fortsatte tävlingssamarbetet med att ta fram tre produkter till 400-årsjubileet, som visade något om vår tid, skulle vara en stark symbol för Göteborg och ett minne till eftervärlden.

By Yesterday

Gamla Göteborg Inramat - Historiska jubileumposters från Göteborg.

Carl Johans pastorat, Svenska kyrkan

Carl Johans pastorat har sedan 2016 samverkat med Hälsolots Centrum i arbetet med att stärka det som WHO sedan 1984 talar om som existentiell/andlig hälsa.

Carlsson bokförlag

Carlsson Bokförlag har de senaste åren gett ut en bokserie inför Göteborgs 400-årsjubileum. Dessa tio böcker har samlingsnamnet Hundra år i Göteborg och vid rodret står Gudrun Nyberg. Hon har samlat skribenter, bildmaterial och har ordnat en svit där alla möjliga perspektiv finns representerade.

Catarina Kylberg

Poster med flera av Göteborgs vackra byggnader, som firar Göteborg 400 år.

ChampagneHuset

ChampagneHusets Champagne Brut Premier Cru - en hyllning till Göteborg 400 år. Som del av Göteborgs 400-årsjubileum tog ChampagneHuset fram en hållbart producerad specialcuvée 2022.

Dahlia Mathantverk AB

Dahlia mathantverk har tagit fram en jubileumsmarmelad med smaken rosenkvitten, äpple och rosmarin.

Ekelund, Linneväveriet i Horred

Ekelund Linneväveri firar Göteborg med jubileumshanddukar med kända motiv från staden.

En Jubileums sill & en Jubileums röra” Göteborg 400 år

Den goda smaken av västkusten i samarbete med Prinsens sill & Sallader, Sillens helg och Janemans.se.

Fina Frön

Jubileumsbodyn är en body i stl 62/68 med göteborgskartan som motiv.

Firma Fabler

Affischkollektionen "Den goaste stan" förenar Göteborgs arkitektur, mentalitet och dialektala jargong. Influenser har hämtats från populärkulturen, humorprogram, språkvetenskapen och stereotyper.

Föreningen Grunden Göteborg

För att fira Göteborgs arbete för att bli en mer inkluderande stad har föreningen Grunden tagit fram stadens mest delaktiga praliner. Smaksensation utlovas!

GAIUS

Nostalgisk tidsresa i bilder till ett svunnet Göteborg och jämförelser med den nutida staden.

Göteborgs Hembygdsförbund

Göteborgs Hembygdsförbund ger ut en kartbok med cirka 120 kartor i färg, som visar Göteborgs utveckling under 400 år genom kartor. Berättande texter till kartorna.

Göteborgs Konsthall

Lagom till Göteborgs 400-årsjubileum släpptes boken Göteborgs Konsthall - en hundraårig konsthistoria. Göteborgs Konsthall samarbetar även med Hasselbladstiftelsen i ett unikt utställningsprojekt med varsitt perspektiv på mellankrigstiden.

Göteborgs Nya Bryggeri

Av göteborgare, för göteborgare och alla som önskar att de vore göteborgare. Så tänkte kanske inte Gustav II Adolf om staden i vårt hjärta, eller om öl, men det gör Göteborgs Nya Bryggeri.

Göteborgs universitet Humanistiska fakulteten

Humanisten har gett ut två historiska böcker, Göteborg genom tiderna och Rikedom förpliktigar.

Göteborgskvinnor i rörelse/r

Vid 300-årsjubileet överlämnade kvinnorörelsen en gåva till staden vid en ceremoni på Börsen. De ville vara med och besluta.

Historly
Historly

Historly säljer exklusiva posters med historiska motiv.

Pussel med göteborgsmotiv kranar
Husritare – Pussel Damen och Älvsborgsbron

Pussel av tryckta akvarellmålningar föreställande Göteborgs hamninlopp, respektive utsikt över Älvsborgsbron och Majorna.

I Love GBG

Jubileumsaffisch Göteborg 400 år, som föreställer den sprillans nya Hisingsbron som invigs under jubileumsåret 2021.

Idus förlag
Idus förlag

Idus förlag har gett ut barnböckerna "Framtidsfararen Götheborg" och "Edward Turner och det försvunna brevet" av Ann-Sofie Jeppson och Örjan Modén samt "Götebosska för små knickedicker" av Sanna Larén och Johan Larén, illustrerad av Ellen Odlöw.

Konstfotograf Lena Öritsland

I boken "Arven efter varven" får du möta människor som berättar om sina minnen från varven i Göteborg. Allt ramas in av konstfotografier från det nedlagda Götaverken.

Lundby Hembygdsförening

Lundby Hembygdsförening är jubileumsaktörer med boken "Fotografier av ett svunnet Lundby på Hisingen". Omkring 260 foton från 1860-1930, 45 kartor. Barndomsminnen nedtecknade av Lundbybor.

Länsstyrelsen Västra Götaland

Länsstyrelsen Västra Götaland engagerar sig i jubileet genom bokproduktion, fler guidade visningar av residenset och temakvällar på olika århundraden.

Nordic Academic Press

Som en del av Göteborg 400 år har Nordic Academic Press har givit ut boken "Liv i rörelse : Göteborgs befolkning och arbetsmarknad 1900-1950".

Postnord

För att fira att Göteborg fyller 400 år släpper PostNord fem frimärken, som illustrerar kända vyer från staden. Frimärkena är alla illustrerade av lokala konstnärer och göteborgarna själva har skickat in förslag till motiven.

Rosegrove Förlag AB

Historisk spänningsroman från det gamla Göteborg. Romanen ”Det omöjliga” är en fartfylld berättelse på historisk botten. Den utspelar sig i ett förindustriellt Göteborg. Handel och sjöfart bygger välstånd och förmögenheter - och det nyckfulla havet eller den brutala affärsvärlden kan rasera allt över en natt.

Somenid Shop

Somenid Shop är en plats online och i Haga i Göteborg där allting tänks ut och skapas av en enda person. Elin A vill inspirera till kreativitet och uppmuntra fler att följa sin egen väg.

Speja Förlag

Barn i en stad vid havet är en barnbok som hyllar Göteborgs 400-åriga historia. Genom sorg och glädje, dramatik och kalabalik med åtta små göteborgare får läsaren lära sig mer om staden. Kersti Westin är författare och åtta västsvenska barnboksillustratörer har illustrerat. Utkom höst 2020.

ThomasO Design

ThomasO Design har utökat sin kollektion av retroinspirerade Göteborgsmotiv med en poster i olika storlekar. 38 av Göteborgs landmärken och ikoniska byggnader är samlade i en bild för att hylla stadens 400-års jubileum. Fler produkter med motivet lanseras efter hand. Exempel är vykort, kylskåpsmagneter, spelkort, serveringsbrickor, choklad, cava, dricksglas m.m.

Framsidan av målarboken "Göteborg 400 år" av Patrik Berg
Tukan Förlag

Tukan förlag är ett av Sveriges största allmänförlag och har sin bas i Göteborg. Utöver en riklig och bred utgivning har de också en del Göteborgiana.

Universus Academic Press
Universus Academic Press

Universus Academic Press publicerar två böcker som skildrar Göteborgs massmediehistoria inför jubiléet: ”Många tidningar var det” av professor Sverker Jonsson - om pressen i Göteborg 1920-2020 och ”En himla massa program” av professor Lars-Åke Engblom - om radio och tv i Göteborg under 100 år.

Votum Förlag – Viveca Lärn och Maria Näslund

Göteborg alla dagar – platser vi känner för. Den personliga guideboken möter kåseriet. Tänk att ha en nära vän som fyller 400 år!

West & Vind

West & vind är en bekväm, snygg och användbar unisex vattenavstötande vindjacka med olika funktioner . Med screentryckta Göteborgsbilder och reflexer i form av citat av kända Göteborgspoeter.

Natur- och parkområden

400 gröna år i Göteborg

Parkerna trädgårdarna landskapet – 400 gröna år i Göteborg: Ny bok som berättar om grönskans roll i stadens utveckling.

Audiotechture

I Palmhusets Kameliahus knyter ljudverket Regnskogen an till konceptparaplyet Rain Gothenburg, en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Botaniska trädgården

Botaniska bygger för framtiden. När Botaniska trädgården fyller 100 år 2023 firar de med att inviga en helt ny anläggning i trädgården, i anslutning till Stora Änggården. Detta då mycket hortikulturellt växtmaterial måste flyttas för att lämna plats åt nya växthus och besökscentrum.

Exploateringsförvaltningen
Exploateringsförvaltningen

Exploateringsförvaltningen tar staden närmare vattnet, bidrar till att skapa broar mellan människor och för växt- och djurliv genom fler kreativa, grönskande mötesplatser med tillåtande atmosfär.

Flunsåsparken

Låt hjärtat va´me´ - en hyllning till Sonya Hedenbratt.

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Gunnebo Orangeri invigdes den 18 augusti 2022. Orangeribyggnaden är Gunnebos gåva till ägaren Mölndals stad som firar 100 år 2022.

Götaälvdalen

Götaälvdalen har en unik historia och en underbar natur. Målet med Götaälvdalen.se är att visa allt unikt och spännade, att göra det lätttillgängligt för alla som är intresserade av den gröna dal där Göteborg föddes.

Nääs Slott

Nääs Slott - mötesplats sedan bronsåldern och världsberömt för slöjdskolan som lockade elever från hela världen kring förra sekelskiftet. I dag ett nationellt kulturminne med unikt komplett och bevarad 1800-talsmiljö.

Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen genomför satsningar kopplade till jubiléet inom ramen för sin kulturverksamhet.

Barn och familj

Alfons Åbergs Kulturhus

Alfons Åbergs Kulturhus stärker barns utveckling och rättigheter genom lek och lärande och deltar med aktiviteter under jubileumsfirandet

Askims bangolfsklubb

Askims Bangolfklubb vill fira Göteborgs 400-års jubileum med att bjuda in till en familjehelg.

Björlanda-Torslanda hembygdsförening

Utställning som visar historien om Torslanda flygplats som fanns mellan 1923 och 1977.

Black Archives Sweden

Black Archives Sweden ordnar en Community Gathering-helg med en rad av olika aktiviteter som panelsamtal, yoga-session, konstworkshop för barn, uppträdanden, Pop-Up market, musik och mingel.

Bräcke diakoni

Bräcke diakoni vill, med sitt firande, sätta ljuset på den idéburna sektorn. När Bräcke diakoni grundades fanns ett behov av att göra någonting åt misären bland stadens fattiga. Knappt hundra år senare var behovet att erbjuda tak över huvudet för de ensamkommande ungdomar som flytt krig och förföljelse!

Eid-Firande för Alla

Göteborg har mycket att fira i år. Välkommen till ett unikt kulturellt firande av den muslimska högtiden Eid Al-Adha och stadens 400 års jubileum.

Eventligan

Följ med på en gestaltad stadsvandring, en tidsresa med olika stopp med karaktärer från Göteborgs historia, mellan tidigt 1600 tal och tidigt 1900 tal.

Frölunda Torg, Skandia Fastigheter

Frölunda Torg vill fira att Göteborg har fyllt 400 år! Köpcentrumet bjuder in till en färgsprakande torgfestival 2-4 juni.

Förskoleförvaltningen

Med målet att lyfta förskolebarnens plats i staden genomför förskoleförvaltningen en rad aktiviteter under jubileumsåren.

Grundskoleförvaltningen Framtidsfararna 2121

Under 2021 till 2023 kommer Grundskoleförvaltningens enhet för digitalisering och innovation uppmärksamma 400-års-jubileet på en rad olika sätt under namnet Framtidsfararna 2121.

Göteborgs bibliotek och kulturhus

Fira Göteborgs 400-årsjubileum på stadens bibliotek och kulturhus i sommar! Hos oss kan du ta del av allt från barnteater och sagostunder till kreativa workshops och konserter.

Göteborgs Kulturkalas 2023

Den 1–3 september är du välkommen att runda av sommaren med Göteborgs Kulturkalas!
Göteborgs Kulturkalas är en hållbar stadsfestival med brett program som passar alla smaker och åldrar.
Programmet är gratis och öppet för alla!

Göteborgs stad Socialförvaltning Hisingen

Göteborgs stad Socialförvaltning Hisingen ville ta chansen att genom live-filming göra flera generationers röster hörda om sina upplevelser av staden.

Göteborgs Stad Socialförvaltningen Nordost – Hur mår du egentligen?

Socialförvaltningen Nordost är en del av jubileumsprojektet genom att uppmärksamma att Göteborg fyller 400 år. Temat de har på detta är psykisk hälsa.

ING-nätverket

Inflytande Nätverk Göteborg (ING) är ett nätverk som genom erfarenhetsutbyte och seminarieprogram bidrar till att öka den gemensamma kompetensen i frågor som rör barn och ungas inflytande och delaktighet. På så vis vill ING-Nätverket också bidra till att göra Göteborg till en ännu bättre stad, i samband med att staden firar 400 år.

Kultur i Skolan

Med målet att lyfta elevers plats i staden och visa på elevers kreativitet genomför Kultur i Skolan olika aktiviteter.

Kulturskolan

Kulturskolan är en mötesplats för konstnärlig, personlig och social utveckling och under Göteborgs 400-års jubileum bjuder vi in alla till Kulturskolans verksamhet.

Make Music Matter! #Forabetterday

Make Music Matter! #ForABetterDay vill ge unga nya möjligheter att arbeta med musik som uttrycksform, kommunikation och på ett innovativt sätt främja kreativitet, nyfikenhet och välmående.

Maritiman

Maritimans fartygsflotta är ett flytande kulturarv, väl förankrat vid Packhuskajen i centrala Göteborg. Med hjälp av sjömansberättelser, utställningar, barnaktiviteter och fartygshistorik vill vi hjälpa till att förmedla en maritim del av Göteborgs 400-åriga historia.

Masthuggskajen

Gatufest: Fira Göteborgs 400 års jubileum i den nya stadsdelen Masthuggskajen

Oscar II Fort

Firar Göteborg 400år och Nationaldagen på Oscar II Fort

Ronald McDonald Hus

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum och fokusår Hälsa lyfter Ronald McDonald Hus hur de bidrar till att göra Göteborg till en bättre stad.

Scottish Country Dance – Göteborg

Kungliga skotska dansföreningen i Göteborg firar staden med dans.

Staden där vi läser

Göteborgs Stad mobiliserar för att bli "staden där vi läser för våra barn". Satsningen är en del av stadens jämlikhetsarbete och en hyllning till sagostunden. I en stad där vi läser för våra barn blir fler behöriga till gymnasiet, fler kan vidareutbilda sig och fler har lättare att få jobb. 2023 firar vi 400 år av sagor och berättelser. Grunden är lagd för Göteborg som staden där vi läser för våra barn, för att barn ska kunna förverkliga sina drömmar.

Stena Line

Stena Line drivs av att vara en pålitlig länk mellan människor, platser och samhällen. Under Göteborgs 400-årsjubileum kommer de visa hur Stena Line spelar en viktig roll i stadens utveckling.

Stinsen Sightseeing

Stinsen tar dig med på en innehållsrik rundtur till de mest intressanta sevärdheterna i Göteborg.

Studio Jox – Göteborg Tidevarv och Minnesvarv i VR

100 av våra 400 år var varvsepok och nu får skuggorna liv igen när du själv kan prova att svetsa, nita, köra kran och sjösätta fartyg igen i VR.

Textalk Media

Med berättelser skapar vi avtryck och minnen tillsammans. Textalk Media har därför låtit barn berätta om hur det är att bo och leva i vår jubileumsstad på 2020-talet.

Tradition Sailing

Kom ombord på Skonaren Mathilda och följ med på en guidad tur i Göteborgs hamn om dess historiska och nutida betydelsefulla platser.

Ågrenska

Ågrenska är en icke vinstdrivande stiftelse som arbetar med barn och unga som har en sällsynt diagnos eller annan funktionsnedsättning.

Vetenskap och utbildning

Chalmers

Under jubileet vill Chalmers tekniska högskola generera innovationskraft genom globalt engagemang och entreprenörsanda, i nära samarbete med Göteborg.

Chalmers Hälsa och Teknik

I linje med jubileets fokus på hälsa 2022, är Chalmers Hälsa och Teknik med och bidrar till hållbara lösningar av de stora hälsorelaterade samhällsutmaningarna genom utveckling av ny teknik och innovativa lösningar i nära samarbete med sjukvården.

Chalmers Structural Design Challenge

Chalmers Structural Design Challenge arrangerar varje höst en konstruktionstävling på Chalmers för arkitektur och ingenjörsstudenter. Tävlingen främjar gemenskapen bland studenterna och bidrar till interdisciplinärt arbete mellan olika studieinriktningar.

Föreningen Fredens Hus Göteborg
Föreningen Fredens Hus Göteborg

Föreningen Fredens Hus Göteborg arbetar för att skapa en samlingsplats för fredsarbetet i vår stad, en plats för kunskapsspridning i fredsfrågor, fredsfostran och konflikthantering.