Hem / Krisodling
10 May 2023
Matbristen under beredskapsåren gjorde att det dök upp nya odlingslotter överallt i staden. Invånarna behövde odla potatis och grönsaker för att kunna äta sig mätta och få i sig tillräckligt med näring.

När andra världskriget bröt ut försvårades transporterna och en lång rad varor ransonerades, bland annat smör, mjölk och mjöl. I det läget blev egenodlade köksväxter oumbärliga. Den som var ägare till en trädgård utökade grönsakslandet, och städernas kolonilotter utnyttjades maximalt. Nya odlingslotter uppläts också på offentlig mark, bland annat i parker.

Under de första krigsåren drev Statens Livsmedelskommission en kampanj för att öka odlingen av frukt, bär och köksväxter – både bland yrkesverksamma odlare och amatörer. Enligt kommissionens beräkningar ökade husbehovsodlingen av potatis och köksväxter under 1940 med omkring 2 000 hektar. Odling blev en folkrörelse som gav ett värdefullt tillskott till landets livsmedelsförsörjning.

Mellan åren 1940 och 1943 gav Statens Livsmedelskommission ut den lilla skriften ” Kortfattad vägledning i köksväxtodling”. I den finns bland annat förslag på rationell planlösning av en 200 kvadratmeter stor odlingslott. Tidig och medeltidig potatis tar upp en tredjedel av utrymmet och resten består av en mängd olika grönsaker i prydliga rader: ärtor och bönor, kål av olika slag, rotfrukter, gurka och tomat.

Det finns också en utförlig lista på behovet av fröportioner och plantor. För blomkålen, som odlas på sju kvadratmeter, krävs 35 plantor och normalskörden beräknas till 14 kilo. I anvisningarna bör blomkålen planteras ut i omgångar för att få tillgång till goda huvuden under längre tid.

Det var nog inte helt lätt att leva upp till Statens Livsmedelskommissions prydliga ideal under beredskapsåren. Förmodligen komponerades odlingarna efter egna önskemål, med stora variationer när det gällde innehåll, fördelning och utseende.

Idag ökar intresset för att bli självförsörjande på egenodlade grönsaker. Exploateringsförvaltningen inom Göteborgs Stad står bakom Stadsnära odling som förutom att skapa nya odlingar i staden även utvecklar befintliga odlings- och koloniområden.

 

Växtlista:

Vetenskapligt namn – svenskt namn

Allium schoenoprasum lilarosa
– gräslök

Aquilegia vulgaris
– akleja

Beta vulgaris ’Bull’s Blood’
– rödbeta ’Bull’s Blood’

Brassica oleracea
– grönkål

Calendula officinalis
– ringblomma

Cucurbita pepo
– tefatspumpa vit

Dicentra formosa ’Luxuriant’
– fänrikshjärta ’Luxuriant’

Heliopsis helianthoides ’Goldgefieder’
– dagöga ’Goldgefieder’

Hyssopus officinalis
– isop

Imperata cylindrica ’Red Baron’
– japanskt blodgräs ’Red Baron’

Knautia macedonica
– grekvädd

Leucanthemum vulgare
– prästkrage

Mentha spicata ’Fägre’
– grönmynta ’Fägre’

Petroselinum crispum var. neapolitanum
– slätbladig persilja

Phaseolus vulgaris
– störpurpurböna

Thymus vulgaris ’Compactus’
– kryddtimjan

Vicia faba
– bondböna

Zea mays
– majs

 

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare