Jubileumssatsningar / Emigranternas Hus och Wavemakers
4 May 2014

Göteborg är en stad med starka traditioner av möten och avsked. Människor har i långa tider kommit från olika delar av vår värld, slagit sig ner och varit med att forma staden. Men människor har också lämnat staden, utvandrat till andra delar av vår värld.

Med dagens vokabulär talar vi om migration, denna universella företeelse med emigration/utvandring, immigration/invandring och slutligen integrationen där vi smälter samman till en ny enhet.

Lärdom från migration står framförallt att finna i tidsperioden från 1800-talets mitt fram till 1930. Tiden då så många, 1,3 miljoner, utvandrade från Sverige till Nordamerika. I Emigranternas Hus kan Du få svar på många frågor också om Din egen tid, en tid då så många kommit till Sverige och precis som utvandrarna en gång i tiden lämnat sin hemländer för ”Drömmen om ett Bättre liv”.

Tillsammans med musikgruppen Wavemakers har vi gjort en musikalisk berättelse om ett ungt par som utvandrade från just Göteborg till Chicago på 1920-talet. ”Drömmen om ett bättre liv ” heter berättelsen.  Det handlar om Johan och Elisabeth som lämnade Sverige från Göteborg för att finna lyckan i Nordamerika, Chicago. Där fanns många svenskar, visste Du att vi tidsvis hade fler svenskar i Chicago än vi hade göteborgare i Göteborg! Om denna tid och vad som utspelade sig i Sverige, i det nya landet där borta, kommer vi att musikaliskt berätta under jubileumsåret. Flera föreställningar kommer att genomföras och en viktig del av Göteborgs historia med ett klart perspektiv till vår egen tid kommer att celebreras.

Vi har också gjort en Emigrationsguide Göteborg, en karta och guide där Du kan själv eller i en guidad tour kan följa utvandrarnas väg i Göteborg.  Vandringen börjar på centralstationen där rederiernas reseledare – kallades agenter – mötte för att plocka in utvandrarna till Nordstan där man skulle bo över några nätter.

 

Kontakt

Sonja Andrune

sonjaandrune@gmail.com

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare