22 April 2014

Festivalen har temat Direction 57° North (mot Göteborg!) och framför musik av tonsättare från länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende som Holland, Tyskland, Skottland och England. Under 1600-talet var många av Göteborgs invånare nederländare, skottar och tyskar vilka spelade en stor roll för Göteborgs snabba utveckling. Självklart kommer vi att följa myndigheternas riktlinjer och rekommendationer för publika evenemang. Vi samarbetar med ett antal partners såsom Musikverket, VGR, Göteborgs stad, Svenska Kyrkan, Bob Kelly AB samt Barbro Osher stiftelsen.

Utgående från Göteborgs läge vid havet och en lång tradition av internationella kontakter kommer festivalens fyra första år att bilda en komplett tetralogi. 2019 vände vi oss västerut mot Amerika med temat m/s Transatlantic och 2020 lät vi oss inspireras av Ostindiefararens resor när vi begav oss musikaliskt mot Asien i temat Österut. När Göteborg blir 400-år 2021 presenterar vi tvår tredje festival, nu med temat Direction 57° North ( Mot Göteborg!) och framför musik av tonsättare från länder som har haft stort inflytande på Göteborgs utseende som Holland, Tyskland, Skottland och England. Under 1600-talet var många av Göteborgs invånare nederländare, skottar och tyskar vilka spelade en stor roll för Göteborgs snabba utveckling. Staden är full av minnesmärken från dessa länder. Byggnader, kanaler, gatunamn, affärsverksamheter m.m. Gustav II Adolf anlitade holländare för att bygga staden, eftersom de vid denna tid ansågs vara de största specialisterna på att bygga på sankmark. En upplevelserik kväll i tre akter på Porter Pelle med både degustation till toner från Skottland och England samt ett spektakulärt uruppförande av Paula af Malmborg Ward där även publiken involveras blir festivalens upptakt.

Tjeckien får också ljus på sig genom musik av den tjeckiske tonsättaren Bedřich Smetana som hade stort inflytande på Göteborgs musikliv. Förutom att han var en utomordentlig pianist och en omtyckt pianolärare, verkade han som dirigent för harmoniska sällskapet i Göteborg 1856- 1862 och han arrangerade kammarmusiksoaréer i staden. Den tjeckiska stråkkvartett traditionen som är av särskilt högt värde presenteras av Zemlinsky Quartet, en av Tjeckiens främsta stråkkvartetter.

Vi kommer förstås att lyssna till musik av Göteborgtonsättare som te x Elfrida Andrée. Hon blev Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist i Göteborgs Domkyrka 1867 och var verksam som kammarmusiker, ledde orkester- och kör-verksamhet, undervisade och komponerade. Dessutom arrangerade hon ca 800 folkkonserter där hon själv dirigerade och gav orgelkonserter. Folkkonserterna riktade sig till arbetarklassen och biljetterna var subventionerade. Repertoaren hade ett “folkbildande” syfte och det framfördes bland annat nordisk musik och verk av kompositörer såsom Händel och Bach. En viktig Göteborgsprofil var även den egensinnige Sven-Eric Johansson, mångsysslare, tonsättare, pedagog samt organist. Organisten Hans Davidsson kommer att framföra hans musik på den orgel Johansson själv hade påverkan på när den byggdes och som han sedan spelade på under sina år som anställd organist. Nutida Göteborgstonsättare representeras av Malin Bång, Lina Järnegård samt med två uruppföranden av Palle Dahlstedt och Paula af Malmborg Ward.

Våra omtyckta Vandringskonserter förvandlas i år till en exklusiv tidsresa genom Göteborg. Med en guidad tur under ledning av Anders Carlsson ( fil. dr i musikvetenskap) på Styrsöbolagets båt m/s Kungsö beger vi oss till Lagerhuset (Göteborgs Litteraturhus) och vidare till en unik visning med Margareta Björklund från Walknet av Carolus Rex (det gamla krutlagret i gamla stadsmuren).

Allt självklart inramat av musikaliska överraskningar från olika epoker -allt för att hylla Göteborg!

Mer information

www.frontside-festival.se

Kontakt

Marielle Korend Larsson marielle@frontside-festival.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare