Hur hamnade vi här?
Videoserien ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia” är ett samarbete mellan Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet. Här avhandlar museets Ylva Berglund och Håkan Strömberg allt ifrån göteborgsk pottsoppa, bortglömda kvinnliga krigshjältar och Parismode för spårvagnshästar - och mycket mer! Alla ämnen baseras på göteborgarnas frågor om stadens historia.
Göteborgarna får svar på historiefrågor
Sommaren 2019 efterlyste Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet göteborgarnas frågor om stadens historia. Hundratals frågor strömmade in och de resulterar i tio filmer i videoserien ”Hur hamnade vi här?” som sändes i jubileets och museets sociala mediekanaler. Med filmserien vill Göteborgs 400-årsjubileum och Stadsmuseet lyfta själva anledningen till att vi firar Göteborg år 2021-2023 – nämligen vår stads historia.
– Vi har fått in en massiv kompott av frågor och har gjort ett blandat urval. Vi kommer att ta med tittarna till olika delar av staden och bland annat berätta om den lokala krigshjälten Emerentia, hattmode för hästar i början av 1900-talet och actionhjälten Rambos koppling till Ramberget, säger Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Göteborg Stadsmuseum.
Han medverkar som programledare och manusskribent tillsammans med kollegan Ylva Berglund, intendent.
Del 1: Pottsoppan – eller hur renades avloppsvattnet förr?
I detta första avsnitt djupdyker vi ner i den göteborgska pottsoppans grumliga innehåll och svarar på frågan “Hur renades avloppsvattnet innan Ryaverken?”. Följ med på en rafflande historia via koleraepidemier och bortglömda kloakhjältar.
Del 2: Ramberget – eller vad har Rambo med Göteborg att göra?
I detta andra avsnitt får vi följa med Ylva och Håkan till Ramberget på Hisingen. De reder ut vad Sylvester Stallones action-hjälte Rambo har med Göteborg att göra, och svarar på frågan om Ramberget egentligen är en stor, lös sten?
Del 3: Jubileumsutställningen 1923 – eller varför firade Göteborg sin 302-årsdag?
2021 firar Göteborg sitt 400-årsjubileum. Men hur firade vi när staden fyllde 300 år? Och varför gjorde man det två år efter det egentliga jubileumsåret? Häng med Ylva och Håkan från Stadsmuseet när de reser tillbaka till 1920-talets Göteborg och besöker Jubileumsutställningen som hela världen talar om!
Del 4: Skansen Lejonet – om hjältinnan Emerentia och dubbelsvansade lejon
I denna fjärde film bestiger Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg Skansen Lejonet och stöter på den bortglömda krigshjältinnan Emerentia och ett lejon med två svansar. Varför blir Ylva så besviken över historien bakom det dubbelsvansade lejonet – och varför råder det en allmän lejonfeber i Göteborg?
Del 5: Namnet Gothenburg – och varför heter alla Glenn i Göteborg?
Varför heter alla Glenn i Göteborg? Och varför kallas Göteborg Lilla London? Idag blir det ett engelskt temanummer – som går åt pipsvängen, men inte på det vis ni tror! Se Stadsmuseets Håkan Strömberg och Ylva Berglund huka under paraplyerna vid Engelska kyrkan när de svarar på veckans frågor.
Del 6: På spåret – om hästpojkar, lera och gåtan om spårvagnslinje 12
I detta sjätte avsnitt svarar vi på den absolut populäraste frågan vi fick in under sommaren: Varför finns det ingen spårvagnslinje 12? Eller finns den visst det?
Ylva Berglund och Håkan Strömberg reder ut förvirringen i en spårbunden resa runt Göteborg. Förutom 12:ans eventuella existens, reder de också ut varför Göteborg inte har begåvats med en tunnelbana, samt varför det finns så lite spårvagnsräls på Hisingen. Och vad passar bättre i dessa dagar när spårvagnstrafiken firar 140 år i stadens tjänst! En gammal trotjänare, mer aktuell än någonsin (som Ylva berättar mer om avsnittet).
Del 7: Slottsskogen – eller jakten på det försvunna slottet
Varför heter det Slottsskogen? Där finns väl inget slott? Följ med Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg på en promenad från medeltid till nutid genom stadens populäraste park. Bland polishus och flamingos hittar de en kommunalpolitiker med en nationalromantisk vision, gyttjetävlingar, pliktfylld lek – och ekot av ett medeltida slott som blivit till grus.
Del 8: Göteborgs elände – om historiska katastrofer som har drabbat staden
I dagens avsnitt av “Hur hamnade vi här” blåser Stadsmuseets Ylva Berglund och Håkan Strömberg i domedagsbasunerna och svarar på frågan om vilka historiska eländen som drabbat vår snart 400-åriga stad. Följ med resa från 1600-talet genom de fyra elementen: jord, luft, eld – och lite vatten.
Del 9: Göteborgs grundande… och vem var den första göteborgaren?
I dagens avsnitt av “Hur hamnade vi här?” går Stadsmuseets Håkan Strömberg och Ylva Berglund till botten med Göteborgs historia. Där finner de ängsmarker, pekande nederländare, muttrande Nya Lödösebor, tveksamma skattesystem – och en invandrare som blir stadens första medborgare. Hör också mer om de svenska arkitektutbildningarna som lämnade lite övrigt att önska på 1600-talet, och vem som är Göte i namnet Göteborg.
Del 10: Var är brudarna?… tio Göteborgskvinnor som borde fått staty
I det allra sista avsnittet i vår succéserie ”Hur hamnade vi här?” frågar sig Stadsmuseets Ylva Berglund och @Håkan Strömberg: Var är brudarna? Göteborgs historia kryllar av betydelsefulla kvinnor, men varför är det så tyst om dem och var i all världen är deras statyer? Endast ett fåtal namngivna kvinnor finns avbildade och den första statyn reste så sent som 1987 – då Karin Boye intog sin plats strax intill stadsbiblioteket. För att åtgärda denna sneda könsfördelning presenterar vi stolt: Tio kvinnor som borde fått en staty.