Jubileumssatsningar / Idus förlag – “Framtidsfararen Götheborg”
17 February 2014

Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och en silvergrå katt knallar upp till Masthuggskyrkan. Ett stort tält är rest på yttersta branten Det skramlar därinne och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt ser de … ”Framtidsfararen Götheborg”. Så står det på en blå plåtkapseln. Luckan är öppen.

Katten Silver rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De får en spännande resa i en tidsmaskin som tar dem genom Göteborgs 400 åriga historia. Genom förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom och hårt arbete. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar.

Göteborg växer. Det rivs och byggs nytt. Det Göteborg som vi känner tar form och fylls med historia.

Varje nedslag i historien är en fullständig berättelse som vävs samman med nutid och bokens övriga historier. Och apropå historier: En av kompisarna har massor av Göteborgsvitsar på lager. Och på Liseberg lyckas de till och med ändra sin egen historias gång.

Såklart gänget hinner tillbaka i tid för att fira jubileet. Eller vilken tid?

 

Mer information

“Framtidsfararen Götheborg” kommer ut till försäljning den 15 september 2020.

http://www.idusforlag.se/framtidsfararen_gotheborg

Recension från BTJ

“Det är inte lätt att göra ett urval av händelser, stort som smått under 400 år men här har författarna lyckats väl Läsaren kan följa stadens utveckling på ett bra sätt. Barnen jämför med hur det ser ut i dag, ibland möter de samma person som de mött tidigare och till sist möter de även yngre versioner av sig själva. Ett av barnen, Axel, älskar att berätta göteborgshistorier och de är kanske inte alltid lätta att förstå för icke göteborgare, men det finns en ordlista i slutet, samt fler historier.Framtidsfararen Götheborg är en bok som framför allt passar för göteborgare men även andra historieintresserade.”

Helhetsbetyg: 4.

Lektör: Agneta Warheim. Publiceras i BTJ-häftet nr 20, 2020.

Vi förbehåller oss rätten att vid behov korrigera recensionstexten. Skalan för helhetsbetygen är
femgradig enligt följande: 5 – Briljant; 4 – Mycket bra; 3 – Bra; 2 – Ordinär; 1 – Undermålig.

Kontakt

Örjan Modén, orjan.moden@kungsbacka.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare