Jubileumssatsningar / Konstrepubliken – Psykiatrins monument
29 January 2014

Konstrepubliken Psykiatrins Monument är ett forum för samtal om psykisk ohälsa och kreativitet och finns på Backaplan i Göteborg. Vid Lillhagens mentalsjukhus drevs under 70-80-talet stora konstateljéer där inneliggande patienter fick pröva på att vara konstnärer. Det är med denna bakgrund som Konstrepubliken Psykiatrins Monument stoltserar med devisen “alla är konstnärer”. På Backaplan finns nu ett galleri för konstutställningar och en scen för samtal och spelningar.

KRPM

Skulpturen, bygget/huset är ett gemensamhetsverk vars innehåll växer fram under byggprocessen. Målet med skulpturen är att  kunna hålla samtal, utställningar och spelningar inne i konstverket på Backaplan.

Konstateljéerna på Psykiatri affektiva Sahlgrenska har med sin kreativa verksamhet har varit till stor hjälp i tillfrisknandet för många patienter. En del patienter går i dag på förberedande konstskolor, andra på konsthögskolan HDK-Valand. handlar om att lyfta frågan om den psykiatriska vårdens problematik samt peka på möjligheter och förbättringar som patienterna med egna erfarenheter är med och föreslår. Avsikten är att bilda opinion och lyfta en högst angelägen fråga på agendan.

Läs mer

Konstrepublikens Psykiatrins monuments hemsida

Kontakt

Stefan Karlsson
info@skarlsson.net

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare