Jubileumssatsningar / Musikalen om Frigga
9 January 2014

I samarbete med tre fria teater- och scenkonstgrupper samt professionella kulturaktörer i Göteborg sätter Septemberteatern upp den nyskrivna MUSIKALEN OM FRIGGA! Musikalen berättar om rösträttskämpen Frigga Carlberg och rösträttskvinnorna som levde och verkade i Göteborg kring sekelskiftet. Musikalen lyfter kvinnorna som trampade de stigar som blev våra vägar, trots motgångar och svikande politiker. En historia fylld med kämparglöd och systerskap, kollektiva strider och personliga livsöden. Musikalen om Frigga bjuder in till att minnas tillsammans, förstå vår gemensamma historia samt att reflektera över vår egen samtid och framtida utveckling.

Föreställningen var tänkt att ha premiär på Internationella kvinnodagen 2021, för att uppmärksamma 100-årsjubiléet för kvinnlig rösträtt och fira Göteborg 400 år. Pandemin har försenat projektet Nu har vi glädjen att bjuda in till premiär den 3 maj 2022 på Stora teatern.

Frigrupperna som genomför projektet är göteborgsbaserade Septemberteatern, Altitudteatern, Skapet och Typ Vuxen. Samtliga grupper har tidigare producerat föreställningar med feministiska, intersektionella och normkritiska förtecken. Projektet föregås av omfattande research i form av intervjuer med sakkunniga samt i arkiv. Gör er redo för rörande musik, rafflande dansnummer och en berättelse värd att ta del av!

Genom detta projekt vill vi fira Göteborg 400 år och 100-årsjubiléet för kvinnlig rösträtt, samt sätta spotlight på den kvinnokamp som trots framgångar och nya skepnader fortfarande är brinnande aktuell. Vi ser det som samhällsbildande att lyfta Göteborgs historiska kvinnor, samt belysa rösträttskampen och ett historiskt perspektiv på den demokrati som vi i dagens Sverige tar för given. Projektet syftar också till att skapa samarbete mellan fria teater- och scenkonstgrupper i Göteborg, för att på så vis lyfta den fria scenkonsten som vi anser är så viktig ur ett demokratiperspektiv. Genom projektet vill vi även vidga scenen för musikal, då vi upplever en avsaknad av nyskriven musikal i Sverige, och generellt en avsaknad av musikal skriven med kvinnor i ledande roller.

Mer information

Musikalen ges liv på sociala medier genom Instagramkontot @musikalenomfrigga. På kontot publiceras vår rösträttskola, kuriosa kring rösträttsrörelsen och tiden runt sekelskiftet i Göteborg, samt inblickar i rep-processen. Instagramkontot är en del i helhetsupplevelsen för publiken.

Välkommen att följa oss, och varmt välkommen till Musikalen om Frigga!

www.musikalenomfrigga.se

Instagram: @musikalenomfrigga

Facebook: Musikalen om Frigga

Kontakt

Mikaela Alburg, producent och initiativtagare info@musikalenomfrigga.se

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare