Hem / Jubileumsträd 4: Ek
12 May 2023

Under 1600-talet var Slottsskogen vild och snårig och kallades för Engegårds skog. Det var kunglig jaktmark och där fanns många ekar. Ekvirkets kvaliteter gjorde träden värdefulla för kronans fartygsflotta och staten lade beslag på de ekskogar som fanns.

I Slottsskogen var det förbjudet att fälla ekar utan tillstånd. Den som gjorde det ändå straffades hårt. 1696 fick en fattig man som olovandes hade huggit ned två ekar i Slottsskogen böta 54 daler silvermynt – det motsvarar 11 500 kronor i dagens penningvärde. Dessutom dömdes han till att plantera åtta unga ekar och ta hand om dem till de blivit fullvuxna.

Skogseken blir vanligen 20–25 meter hög och kan bli mycket gammal, ibland över tusen år. I öppen terräng får den kort stam med en bred och välvd krona, och växer den i skogen utvecklas den till ett rakstammigt träd med smalt växtsätt. Nuförtiden anses skogseken vara ett svåretablerat träd med en långsam tillväxt.

Gamla ekar har visat sig vara mycket viktig för den biologiska mångfalden och är det träd i Sverige som hyser flest vedlevande insekter.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare