Hem / Jubileumsträd 8: Parklind
12 May 2023

Fattighusån är en kanal som började grävas kring 1640 och tanken var att de första göteborgarna skulle hämta sitt dricksvatten härifrån. 1770 planterades en allé med parklindar längs Stampgatan. Det var borgmästaren som tog initiativ till att köpa in träden från Holland. Sorten kejsarlind är känd sedan 1600-talet och planterades ofta vid svenska slott och större gods.

Under årens lopp ersattes gamla träd med fel sort, men med hjälp av en ovanlig metod har allén kunnat återställas. Av sticklingar – bitar av grenar – från de ursprungliga träden producerades ungplantor som sedan fick växa till sig på en plantskola. 2011 var de tillräckligt stora för att börja planteras in i allén.

Lindarna på andra sidan kanalen är knuthamlade – och eftersom de står på en smal remsa mellan gata och kanal kan de bara beskådas på avstånd. Knuthamling är en beskärningsmetod som användes förr i tiden, både för att det ansågs vackert och för att träden skulle få plats på en begränsad yta.

Parklinden är den mest planterade linden i Sverige och anses vara en hybrid mellan skogslind och bohuslind. Den är mycket vanlig i alléer och i äldre parker, förmodligen på grund av sitt regelbundna växtsätt med en bred pyramidformad trädkrona. Den är dock inte särskilt lämpad för hårdgjorda stadsmiljöer. I varma och torra miljöer drabbas parklinden lätt av bladlöss och därmed klibbig honungsdagg.

Sorten ‘Pallida’ kan bli 20–30 meter hög och 15 meter bred. Höstfärgen är varmt gul och den fäller bladen något tidigare jämfört med andra parklindar.

 

57,70732° N, 11,97583° Ö

 

Här ligger Jubileumsträd 8: Parklind

Plats/Adress:  Fattighusån
Visa hela kartan

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare