Hem / Finalister i GBG Form 2021 klara – rösta på din favorit!
20 October 2020

39 bidrag har inkommit i tävlingen och tio har gått vidare till final. Uttagningen har skett av en jury helt anonymt utan att veta vem som stod bakom vilken design. Resultatet är bidrag från två män och åtta kvinnor, alltifrån HDK-studenter till arkitekter och internationellt kända formgivare.

– Det har varit en spännande resa med GBG Form 2021. Under våren kontaktade vi ADA, Konsthantverkscentrum och Svensk Form Väst och tillsammans med Brewhouse blev det en tävling öppen för alla. Finalisterna visar hur olika tolkningen av Göteborg är i tio väldigt olika produkter, precis som vi önskade oss, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Göteborgarna får rösta

Mellan 20 oktober och 20 november är det dags för allmänheten att ge sin röst här när tio bidrag ska bli tre. Göteborgarnas röster väger lika tungt som rösterna från en jury bestående av bland andra Nina Due (museichef Röhsska museet), Emre Karakoc (Power to the Youth) och Anna Elzer Oscarsson (ordförande Svensk Form Väst).

De tre vinnarna presenteras på en livesänd gala den 2 december. Jubileumsprodukterna kommer att visas på Röhsska museet, produceras i 400 exemplar och säljas på Turistbyrån. Dessutom får vinnarna 70 000 kronor i produktionsstöd och en plats i Incubator-programmet hos Brewhouse.

Syftet med tävlingen är att lyfta fram stadens kreatörer, designers, formgivare, slöjdare och konsthantverkare. Jubileumsprodukterna kommer att vara en viktig del av 400-årsfirandet och symboliserar Göteborg både i dag och i framtiden – en stad med plats för alla, med öppenhet och gemenskap – nära vattnet där broar byggs. GBG Form 2021 är ett samarbete mellan Göteborg & Co och Brewhouse.

Rösta här på brewhouse.se/gbg-form/ ->

Viktiga datum:

20 oktober kl. 12.00 – Finalister presenteras och röstningen börjar här.
2 december – Finalgala och prisutdelning

 

Alla finalister och deras produkter

 

Anna Fabler: Den goaste stan

Om “Den goaste stan”:

“Vad ger du en het 400-åring som har allt? Ett självporträtt i affischkonstformat. Anna Fablers bidrag “Den goaste stan” förenar Göteborgs arkitektur, mentalitet och dialektala jargong. Influenser har hämtats från populärkulturen, humorprogram, språkvetenskapen och stereotyper. ”

Om Anna Fabler:

Anna Fabler arbetar med kulturarv, text och formgivning. Hon har gesällbrev inom ett hantverk och en masterexamen i kulturvård. Älskar textbygge, nördkulturer och trycksaker. Hittas säkrast på en loppis eller ett museum, och önskar att hon haft göteborgska som modersmål.

Rösta på “Den goaste stan” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Camilla Svensson: Havet möter land…

Om “Havet möter land…”:

“Ett hängsmycke hämtat från naturen runt om i Göteborg! En sten, formad av vågorna och tiden, som har sin historia här i vår fantastiska stad. Tillsammans med den, en kvist i 925 silver. Smycket är tänkt att vara i cirka storlek 60x35mm, men där alla blir aningen unika beroende på stenens storlek.”

Om Camilla Svensson:

Camilla Svensson är född, uppvuxen och har hjärtat i Göteborg. Naturen är en viktig del i hennes skapande, och hon jobbar ofta med delar av sinasmycken direkt från naturen.
– Min tanke med detta projekt är att man får med sig en del av Göteborg, något som har funnits här länge och formats av havet, vindar och tid.

Rösta på “Havet möter land…” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Catrin Blomqvist och Therese Stråhle: En plats för alla

Om “En plats för alla”:

“Vårt bidrag är upplevelseboxen ”En plats för alla” som bjuder in till ett inkluderande, jämlikt och tolerant samhälle. Boxens olika sidor visar mångfalden i Göteborgs stadssilhuett. När du lyfter på locket hittar du illustrerade kort med platser att upptäcka i Göteborg. Varje kort är ett möte med en person som bor eller befinner sig ofta på platsen och inspirerar dig att upptäcka nya delar av vår fantastiska stad.”

Om OH.AH! Creative Works / Catrin Blomqvist och Therese Stråhle:

OH.AH! Creative Works har i 20 år varit yrkesverksamma designers och älskar att röra oss i gränslandet mellan konst och design. Alltid med humor och lekfullhet!
– För oss är det viktigt att jobba med hållbar design som också är inkluderande. Vi delar med oss av vår kunskap och inspirerar andra till mer kreativitet genom workshops i skapande.

Rösta på “En plats i staden” på brewhouse.se/gbg-form/

 

David Löfberg: Spårvagnshus – en paketlösning

Om “Spårvagnshus – en paketlösning”:

“Tävlingsbidraget kombinerar två göteborgska företeelser: spårvagnen och landshövdingehuset, och anknyter till miljö, återvinning och gemenskap. Spårvagnens färger applicerade på landshövdingehusets form. Materialet består av en tom mjölk- eller juicekartong som klippts i för landshövdingehus korrekt proportionerlig höjd och upptill klätts i ett brädliknande material och målats, nedre delen med betongfärg.”

Om David Löfberg:

David Löfberg föddes i Lund 1976 och är sedan 2007 bosatt i Göteborg. Han är frilansmusiker, tonsättare, pianolärare och konstnär/konsthantverkare. Spårvagnar har länge varit en inspiration!

Rösta på “Spårvagnshus – en paketlösning” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg: Varma Göteborg

Om “Varma Göteborg”:

“Vår idé handlar om att lyfta vyer och byggnader man ser i Göteborgs vardag på ett kärleksfullt vis. Om man känner till staden kanske man genast känner igen mönstren i plädarna som platser. Plädarna är tänkta att ge en varm och uppskattande vinkel på ytor man kanske tar för givet och till och med tycker är fula?”

Om Fine Little Day / Elisabeth Dunker och Ulrika E. Engberg:

– Vi är två formgivare utbildade på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Sedan 2013 arbetar vi tillsammans och fokuserar på miljö- och människovänlig form med hög konstnärlig kvalitet.

Rösta på “Varma Göteborg” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Ellen Huttu Hansson, Pia Hansson & Mushtaq Khorsand: West&vind

Om “West&wind”:

West&vind är en unisex vattenavstötande vindjacka med olika funktioner då Göteborgsbor är vana vid plötsliga väderomslag.
– Vi ville skapa något som passar alla modestilar, åldrar, kön och livsstilar. Den gemensamma nämnaren blev självklart Göteborgsvädret och en praktisk, användbar och vacker produkt som en alltid kan ha med sig i väskan och använda i alla väder och oväntade situationer.

Om Ellen Huttu Hansson, Pia Hansson & Mushtaq Khorsand:

Dessa finalister är tre familjemedlemmar i olika åldrar som alla sysslar med skapande och konst på olika sätt. En har arbetat med design och utställningar i 30 år, en har precis tagit examen i fashion design på Burgårdens gymnasium och den tredje är en kreativ, händig och påhittig musiker.

Rösta på West&vind på brewhouse.se/gbg-form/

 

Elsa Boman: Räkan

Om “Räkan”:

Kapsylöppnaren “Räkan” sammanfattar i sin symbolik Göteborg som industristad, bryggeristad, hamnstad och innovations stad. Öppnaren är en funktionell produkt med komisk twist, lokalt tillverkad i återvunnen aluminium.

Om Elsa Boman:

Elsa Boman är uppväxt, bor och verksam i Göteborg. Hon arbetar med arkitektur och design. Favoritmat är räkor!

Rösta på “Räkan” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Jesper Hallén: Göteborg 400 år – Broar emellan

Om “Göteborg 400 år – Broar emellan”:

Detta bidrag består av en serie tryckta affischer i storlek 50×70 cm som illustrerar fem olika broar från olika epoker i Göteborgs historia.
– Med dessa jubileumsmotiv vill jag lyfta fram något som jag tycker är både kännetecknande för Göteborg men samtidigt en symbol för så mycket, nämligen våra broar.

Om Jesper Hallén:

“Jag är konstnär och grafisk formgivare som under några år har skapat olika sorters motiv med Göteborgsanknytning vilka jag publicerar och sålt i form av affischer.”

Rösta på “Göteborg 400 år – Broar emellan” på brewhouse.se/gbg-form”

 

Linda Samuelsson: Göteborgsbebis

Om “Göteborgsbebis”:

Göteborgsbebis är en body med Göteborgskartan som motiv. Kartan är handmålad och sträcker sig över hela Göteborg från norr till söder, från öst till väst och olika delar av Göteborg finns representerade på olika delar av bodyn. Varje body kommer att tillverkas lokalt i Hjällbo i samarbete med Yalla Hjällbo.

Om Linda Samuelsson:

“Jag heter Linda Samuelsson och bor sen tjugo år tillbaka i Bagaregården med man och två barn. Jag har länge ägnat mig åt textil design i mitt företag Fina Frön, där jag skapar unika tryck som sedan sys upp till barnkläder.”

Rösta på “Göteborgsbebis” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Martina Claesson: Bro & Bölja

Om “Bro & bölja”:

Kopparna Bro & Bölja speglar Göteborg till sin yta och framhäver stadens karismatiska drag. De har samma runda form i sin grund men grenar ut till helt olika karaktärer utan att tappa sin samhörighet. Den varmt ljusorangea koppen Bro har två tydliga valv som skapar starka broar. Koppen Bölja i mörkblått är en kopp som har vattnets egenskaper, oregelbunden, flytande och med ett öra som sveper mjukt längs med formen.

Om Martina Claesson:

Martina Claesson är 25 år gammal och uppvuxen i Majorna i Göteborg. I nuläget studerar hon sitt sista år på kandidatprogrammet i design och till sommaren tar hon examen på HDK – Högskolan för design- och konsthantverk.

Rösta på “Bro & bölja” på brewhouse.se/gbg-form/

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare