Jubileumssatsningar / GBG Form 2021
13 March 2015

The Brewhouse Award

GBG Form 2021 var kategorin i The Brewhouse Award för kreatörer, designers, formgivare, slöjdare eller konsthantverkare som hade en idé om en jubileumsprodukt till Göteborgs 400-årsjubileum. Kategorin var ett samarbete mellan Brewhouse och Göteborgs 400-årsjubileum med huvudmålet att lyfta fram stadens verksamma kreatörer, designers, formgivare och konsthantverkare samt att skapa en unik produkt med konstnärlig höjd som stärker Göteborg som form- och designstad.

14 augusti startades tävlingeperioden med ett Open Call och man kunde skicka in sitt bidrag. 39 bidrag skickades in, som sedan blev 10 finalister. Finalisterna presenterades 20 oktober, och fram till 20 november 2020 fick alla rösta på sin favorit. I de tio finalistbidragen tolkades Göteborg av såväl HDK-studenter som av kända formgivare. Läs mer och se alla finalister. Röstningen skedde på brewhouse.se.

Jubileumsprodukterna kommer vara unikt framtagna för Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Med konstnärlig höjd, innovation och hållbar produktion. Produkterna kommer visa något om vår tid, de kommer vara här-producerade, skapa stolthet och bli en stark symbol för Göteborg och minnen till eftervärlden. Det blir officiella produkter i begränsad upplaga i minst 400 exemplar. De kommer vara specialmärkta.

14 augusti – 30 september – Tävlingsperiod
7 oktober – Juryarbete
20 oktober – Finalister presenteras
20 oktober – 20 november – Folkets Röst
2 december 2020 – Finalgala och prisutdelning

Jubileumsprodukterna

På finalgalan den 2 december presenterades de vinnande jubileumsprodukterna. Catrin Blomqvist och Therese Stråhle med sin upplevelsebox En plats för alla, Elisabeth Dunker och Ulrika E Engbergs filtar Varma Göteborg och Elsa Bomans kapsylöppnare RÄKAN kammade hem vinsten. Vinnarna erhåller 70 000 SEK var i produktionsstöd och får plats i Brewhouse Incubator till värde av 60 000 SEK. Produkterna kommer bland annat säljas på Turistbyrån i Göteborg och ställas ut på Röhsska museet.

Catrin Blomqvist och Therese Stråhle: En plats för alla

Upplevelseboxen "En plats för alla" av Therese Stråhle (till vänster) och Catrin Blomqvist (till höger).

Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg: Varma Göteborg

Filtarna "Varma Göteborg" av Elisabeth Dunker (till vänster) och Ulrika E Engberg (till höger).

Elsa Boman: Räkan

Kapsylöppnaren "Räkan" av Elsa Boman.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare