Hem / Göteborgs 400-årsjubileum på årets Bokmässa
19 September 2022

Samtal: Förmågan att nå värdefulla mål när vi åldras

Det finns flera sätt att ta sig an området åldrande och hälsa. Forskningscentrat AgeCap har valt att utgå ifrån förmågan att nå värdefulla mål, även kallat kapabilitet. Detta är ett samtal mellan forskare från flera discipliner vid Göteborgs universitet om en ny antologi som beskriver olika sätt att forska på kapabilitet under åldrandet.

Deltagare: Ingmar Skoog (samtalsledare), Ulrika Lagerlöf Nilsson, Hanna Falk Erhag och Maria Edström.

Plats och tid: Forskartorget, 23 september, kl 12:25–12:55

Samtal: “Siv och Sture” – medieklichéer och bilden av äldre då och nu

Vi lever längre och har bättre hälsa. Samtidigt tycks medierna helt tappat intresset för äldre människor, annat än som köpstarka konsumenter i reklamen och som sköra äldre. Följ med på exposé genom 1900-talets mediebilder ur ett historisk perspektiv.

Ett samtal med Maria Edström. docent i journalistik, medier och kommunikation och Ulrika Lagerlöf Nilsson, docent i historia. Samtalsledaren är Ingmar Skoog, föreståndare AgeCap.

Plats och tid: Monter B07:74, 22 september, kl 11:30-11:50

Bokrelease och samtal: ”Mina framtidsdrömmar” – om modersmålets kraft

“Mina Framtidsdrömmar” är en sammanställning av 400 framtidsdrömmar skrivna av modersmålselever i Göteborgs Stad, på sitt eget modersmål och på svenska. Boken är en gåva från stadens modersmålselever till Göteborg, som en del av stadens 400-årsjubileum och för att uppmärksamma modersmålets betydelse.

De som kommer medverka under samtalet är Inger Fält, verksamhetschef Språkcentrum och Eva Petersson, utbildningschef Grundskoleförvaltningen samt elever från Göteborg.

Plats och tid: Göteborgs Stads kultur- och skolscen 1, 22 septemer, kl 17:10-17:35

Avtäckning och uppläsning: Årets brunnslockspoesi av Mariam Naraghi

Mariam Naraghi har 2022 som fjärde poet någonsin utsett till Brunnslockspoet. Från Skåne till Västerbotten kommer hennes nyskrivna dikt att pryda brunnslock för decennier framöver.

I Rum För Poesi avtäcks det första brunnslocket med Naraghis dikt som hon också framför för första gången. Därtill samtal med Naraghi och presentationen av Rain Gothenburgs projekt Brunnslockspoesi.

Plats och tid: Rum För Poesi, 22 september, kl 16:00-16:45

Foto: Oscar Engström
Årets brunnslockspoet Mariam Naraghi

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare