Hem / Intervju: Matilda Sjöström
2 May 2023

Hej Matilda! Vill du berätta var vi befinner oss någonstans?

– Ja! Vi är i min studio på Stigbergstorget, Sonya Studios. Här skapar vi och spelar in musik. Den drivs av mig och min bästis Stina Velocette. Vi bestämde oss för tio år sedan att vi skulle börja ta oss själva på större allvar, och istället för att hoppa runt och hyra in oss på olika ställen skaffa något eget. Härifrån styr jag även mitt eget skivbolag VÅGA VÅGA vilket ger mig mycket större kreativ frihet med.

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu arbetar vi mycket inför släppet av Stegets nya skiva Ösregn & Kärlek. På releaseturnén ska vi vara 12 personer på scen, så det är väldigt mycket som ska förberedas. Vi är sjukt måna om att detta ska bli skitfett, så det är mycket jobb kring det. Sedan är mitt soloprojekt, Det Brinner, också på gång med massa nytt. Vi ska bland annat släppa en singel snart. Jag är även med en del på Håkan Hellströms nya skiva. Som du hör gillar jag att göra många saker samtidigt. Det händer jättemycket på samma gång, men det är skitkul!

Foto: Elvira Sandell, Göteborg & Co
Matilda Sjöström i sin studio Sonya Studios döpt efter göteborgsikonen Sonya Hedenbratt.

När började du med musik?

– Min pappa är ju musiker, så musik har alltid varit väldigt nära mig. Men jag startade nog på riktigt efter att jag träffade Stina, som jag driver Sonya Studios med. Jag hade tidigare hållit på med en del klubbar i stan, mest inom rock och punk, och Stina, som då var tillsammans med min lillebror, hade samtidigt ett reggae/dancehall-projekt som jag tyckte lät intressant. Vi startade då ett band som gick väldigt bra ganska fort, och vi började turnera med Kapten Röd, General Knas och Svenska Akademien bland annat. Efter en tid ville jag testa på att gå mer mot popmusik-hållet och då startades Steget, och på den vägen är det.

Hur känns det att vara en del av firandet av Göteborgs 400-årsjubileum?

– Det känns ju såklart skitkul! Det känns också väldigt viktigt på något sätt. När man hållit på med musik så länge som jag gjort, cirka 20 år, så lär man sig vad man ska tacka ja till och vad man mår bra av. Detta var helt klart en sådan grej, och jag känner mig samtidigt väldigt hedrad för att jag blev tillfrågad.

Du ska uppträda under namnet Göteborg Allstars. Vilka fler artister ingår där?

– Ja precis. För mig var det viktigt att få vara med och bestämma vilka som ska stå på scen. I musikbranschen finns det väldigt många killar, så för mig var det viktigt att lyfta fram alla grymma brudar vi har i staden. Så i Göteborg Allstars ingår Amanda Werne, Klara Goliger, Alice B, Lovisa Samuelsson och så är det mina projekt Steget och Det Brinner. För mig kändes denna line-upen självklar eftersom de är några av de främsta musikerna vi har i den här staden och i det här landet. Därav namnet!

Vad ska ni bjuda på under festivalen?

– Det kommer att vara väldigt blandat. Många kommer köra sina egna grejer och så kommer alla vara med lite i allas låtar. Det är ändå ganska ovanligt, så det känns otroligt kul! Alla vi älskar ju musik, och vi älskar varandras musik så det känns som ett naturligt upplägg.

Din singel med Steget, Så ensam ändå, släpptes 10 mars. Berätta mer om den?

– Den är skriven här i studion och är en singel från vår nya platta. Från början skulle det egentligen inte bli en platta, utan vi tänkte att vi spelar in några låtar här och där. Till slut hade vi ju låtar för en hel skiva ändå. Men när det kommer till just Så ensam ändå, som vi blev sjukt nöjda med, så valde vi att spela in den på Svenska Grammofonstudion. Från början skulle vi egentligen bara spela in piano där, sedan blev det även trummor, och eftersom man alltid spelar in trummor och bas samtidigt spelade vi även in basen. Ägaren av Svenska Grammofonstudion är vän till mig, och han råkar dessutom vara en väldigt duktig basist, så det fick bli han som spelade in basen. Vi gick från att bara spela in piano till att spela in nästan hela låten där och vi blev sjukt nöjda med soundet!

Steget släpper albumet Ösregn & Kärlek den 5 maj. Berätta mer!

– Det är så kul, för när man är klar med en skiva, när den är tryckt och inplastad, så tänker man redan på den nästa skiva. Just Ösregn & Kärlek har vi arbetat med under så många år, när tid fanns typ. Därför ska det bli skönt att börja på någonting nytt, men samtidigt är vi väldigt taggade på att komma ut och spela den såklart!

Du har flera olika musikprojekt och band på gång. Vad driver dig?

– Det är nog lite en personlighetsgrej. Jag gillar att göra mycket samtidigt och har alltid haft många idéer. Jag tvivlar heller sällan på det jag gör utan jag brukar bara köra på. Vissa behöver ju avsätta tid för att till exempel sitta i studion eller för att skriva nya låtar. Det har jag aldrig behövt göra för det är en process som ständigt pågår för mig. Jag har aldrig riktigt fokuserat på att bli störst utan musik är liksom något jag behöver som människa. Att få jobba med det man älskar är i sig en stor vinst. Sedan är det såklart kul när det går bra förstås!

5 snabba: Matilda Sjöström x Göteborg

  1. Fem favoritställen i Göteborg: Diket, Holy Moly, Ringön, Majorna Bowling och Bar Shtisel.
  2. Favoritlåt om Göteborg: Gårdakvarnar och skit av Håkan Hellström.
  3. En perfekt helg i Göteborg: Frukost på Bar Shtisel, kolla skivor på Bengans, bowling på Majorna Bowling och sedan middag på Diket.
  4. Om du inte hade bott i Göteborg: Berlin.
  5. Det bästa med Göteborg: Att folk är sig själva här.

Göteborg Allstars intar scenen i Kajskjul 105 på Jubileumsfestivalen måndagen den 5 juni klockan 19:00. Läs mer om spelningen här.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare