Jubileumssatsningar / Göteborgs Jubileumsfestival
15 December 2022

Tillsammans firar vi Göteborg 400 år!

Jubileumsfestivalen är en del av Göteborgs Jubileumsfirande. Hela sommaren lång vill vi fira att vår härliga stad fyllt 400 år genom massor av aktiviteter och upplevelser. Men inget jubileumsfirande utan en riktigt stort kalas, eller hur? Och det är det som Jubileumsfestivalen är! Fyra dagar av fest och glädje. Då samlas göteborgare och besökare i Frihamnen för att tillsammans fira Göteborg 400 år.

70 000 kvadratmeter av festligheter

Festivalområdet kommer att vara på hela 70 000 kvadratmeter och fyllas med musik, underhållning, mat, dans, prova på-aktiviteter och mycket, mycket mer. På tre olika scener kommer du kunna njuta av allt från popmusik och symfoniorkestrar till dansband och rock. Det kommer även finnas tre stora områden med spännande mat.

En kvinna står och filmar en konsert utomhus.
Foto: House of Vision

Festivaldagarna

Festivaldagarna, från fredag till måndag, kommer ha olika fokus och teman. Upptäck vilken eller vilka dagar du bara måste vara där!

2 juni – Fredag

Festivalområdet öppnar! Kom och utforska området, scenerna, maten och alla aktiviteter. Stanna till kvällen och upplev den stora öppningskonserten där Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, kommer spela ihop med flera stora pop-artister.

3 juni – Lördag

Nu är det dans som gäller! I alla möjliga former och till olika sorters musik, så att du kan hitta något som passar just dig. Red Bulls danstävling “Dance Your Style” kommer även inta festivalen denna dag, och gör det möjligt för dig att vara domare när 16 dansare tävlar om att gå vidare i den internationella tävlingen.

4 juni – Söndag

Göteborgs officiella födelsedag! Den 4 juni firar vi med pompa och ståt tillsammans med kungaparet som är på besök i staden. På kvällen avslutar vi med inget mindre än en födelsedagsgala.

5 juni – Måndag

Sista dagen på festivalen och vi passar på att hylla pop och rock – två musikstilar som har format Göteborg.

Sedan fortsätter firandet hela sommaren på olika platser i stan. Redan dagen efter, den 6 juni, firar vi nationaldagen med bland annat en spelning av Göteborgs Symfoniker i Slottsskogen.

Program kommer till våren

Arbetet med att ta fram festivalens program pågår för fullt. Nyheter och programpunkter kommer vi att släppa löpande, så håll utkik här på hemsidan. Följ Göteborgs 400-årsjubileum på Instagram här och Facebook här för att inte missa spännande uppdateringar om Göteborgs Jubileumsfirande. Där finns även tävlingar, frågestunder, omröstningar och mycket mer.

Frihamnen – nära vatten och nya jubileumssatsningar

Festivalen kommer hålla till i Frihamnen, på Hisingen – bara 15 minuters gångväg från centrala stan. Detta är ett superspännande område, där utveckling pågår för fullt. Platsen som invigdes 1922 och fram till 2000 fungerade som en hamn för bland annat leverans av bananer, håller nu på att bli en del av Göteborgs innerstad. I framtiden kommer det bland annat finnas bostäder och arbetsplatser för 17 000 göteborgare här.

Tillgänglighet

Till festivalområdet kan du åka gratis elfärja från Stenpiren. Från Hisingsbron finns tillgång till hiss som åker ner till området. Du kan åka kollektivt till hållplatserna Frihamnsporten och Frihamnen (observera att det endast finns trappor till och från spårvagnshållplatsen Frihamnen).

Hisingsbron, Jubileumsparken och Ringön

I Frihamnen har du som besökare möjlighet att spana in projekt som blivit till i samband med Göteborgs 400-årsjubileum. Den nya Hisingsbron är en sådan jubileumssatsning, läs mer om bron här. Jubileumsparken är också en jubileumssatsning – passa på att gå dit under festivalen och ta ett dopp i det nya hamnbadet eller lek loss i utflyktslekplatsen. Här hittar du mer information om Jubileumsparken. I närheten ligger också Ringön, ett industriområde som väckts till liv och nu blomstrar av kreativa verksamheter. Läs mer om det jubileumsprojektet här.

Svar på de vanligaste frågorna

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om Göteborgs Jubileumsfestival. Hittar du inte svaret du letar efter får du gärna kontakta oss på Facebook, Instagram eller via 2023@goteborg.com.

När är Göteborgs Jubileumsfestival?

Festivalen äger rum 2–5 juni 2023 och startar en fredag och avslutas på måndagen efter. Festivalen är en del av Göteborgs Jubileumsfirande som pågår hela sommaren.

Behöver jag köpa biljett?

Nej, ingen biljett behövs. Hela festivalen kommer vara gratis och öppen för alla.

Har festivalen någon åldergräns?

Nej, människor i alla åldrar är välkomna.

Hur tar jag mig till området?

Du kan med fördel gå, cykla eller åka kollektivt. Närmaste hållplatserna är Frihamnsporten och Frihamnen (observera att det endast finns trappor till och från spårvagnshållplatsen Frihamnen). Under festivaldagarna kommer det dessutom finnas en gratis elfräja som avgår från Stenpiren och som tar dig till och från festivalområdet.

Kommer något att kosta?

De flesta aktiviteter som erbjuds under Göteborgs Jubileumsfestival är gratis och öppna för alla. Det kan tillkomma materialkostnader till exempel vid en prova på-aktivitet. Du betalar för den mat och dryck som säljs hos festivalens medverkande mataktörer.

Har ni någon press-ansvarig man kan kontakta?

Du når vår presskontakt Charlott Holmåker på charlott.holmaker@goteborg.com.

Firade vi inte Göteborgs 400-årsjubileum 2021?

Göteborg fyllde 400 år den 4 juni 2021. På grund av covid-pandemin flyttades det stora firandet till 2023. Istället arrangerades ett formellt och digitalt firande av födelsedagen den 4 juni 2021. I sommar kan vi äntligen fira tillsammans.

Vem arrangerar Göteborgs Jubileumsfestival?

Göteborgs Jubileumsfestival arrangeras av Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad.

Evenemanget är kranmärkt!

Det kommer finnas vattenkranar på festivalområdet där du kan fylla på din vattenflaska.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare